Cerven a cervenec se moc nepredvedly a skoncily oba jako zcela teplotne prumerni, nyni budeme pod vlivem vubec 1. ustalene TV v letosnim lete! Ceka nas tak vrchol letosniho leta a tim padem asi nejteplejsi cast roku 2020!!! Beru dovcu... Ale ze jsem se nacekal...uz jsem nedoufal, ze se v letosnim lete vubec nejaka TV objevi...
Srpen tak bude temer jiste jediny nadprumerne teply letni mesic, vubec prvni opravdu nadprumerne teply mesic od unora !
V CR tak letosni rok urcite neskonci jako nejteplejsi v historii (jak v vsude pisou, ze globalne skonci), kdyz nas ceka vyrazne nadprumerny mesic po pul roce...
Diskuse o počasí Srpen 2020
Tomamir
Souhlas, zatím to vypadá na celý týden teplot okolo +30, aspoň tu u nás, mám taky volno, tak už se na to chystám, i teď od rána už pere slunce.., konečně i tady...
p.s. teď jsem ještě kouknul do dlouhodobé prognózy, s jedním dvoudenním ochlazením to ukazuje až do konce predikce, což je do 20.8..pořád pěkně teplo..
Tomamir
Nojo, my jsme ty teplé měsíce měli v všechny v nadprůměru, sice lehkém, ale pořád nad. A zatímco si vy ve středních a vyšších polohách budete chrochňat v teplíčku, nížiny budou mít o další 3-4 st víc s každodenní hrozbou tropických nocí umocňováno posecenymi zcela holými poli všude kolem nás, žádné prochlazovani se konat nebude. Bez deště min.do příštího pátku, no vyhlídky nic moc.
Ježiš marjá, proč jsou všichni z toho vedra a slunce tak unešení? Třeba dnešní teploty bohatě stačí a je příjemně. Srážek je velmi málo a nadprůměrně teplé měsíce jsou od ledna s výjimkou května, ale to se nebere. Musí být 40, aby některým bylo teploučko. Srážky nikde, které SZ půlka nutně potřebuje.
palma
Já neříkám, že tu 40 bude, ale mluvím obecně, že dokud není 35-40, tak je sluníčkářům a teplomilům zima a není to pravé léto. A paradoxní stejně je fakt, že ti, co adorují slunce, tak první věc, kterou udělají, když vylezou ven, je zalezení pod slunečník Proč, když je to tak bezva. Tak mají na sebe nechat pražit celý den ne?
Předpovídaná teplota se v posledních dnech pomalu navyšuje v hladině 850 hPa. Už jsou tam teploty po celé období mezi 15-17 C, takže to už jsou hodnoty, které přinesou vlnu veder. Teploty budou od 7.8. do 14.8. stoupat na 28-33 C a nyní už se zdá být téměř jisté, že v Praze, na jižní Moravě a v dalších nížinách a možná dokonce i v Ostravě zaznamenáme 8 nebo 9 tropických dnů za sebou. Ale na rok 2015 schází v maximech 4-5 C. To se teploty pohybovaly mezi 33-37 C od 6.8 až do 14.8. A už od 3.8 začaly tropy. A navíc takhle extrémnímu srpnu předcházel i velmi nadprůměrný červenec. Jsou tu ale 2 podobnosti a to ve shodě ve dnech, protože 6.8.2015 byl také čtvrtek a ve slunečném rázu počasí. Letos ale bude proudění východní zatímco v roce 2015 bylo jihozápadní až jižní. Něco podobného jako my v roce 2015 se očekává ve Francii a západním Německu. Zde se budou teploty dostávat nad 35 C.
Ondra83
28 tam nemá ani GFS, ten to předpovídá pro střed Čech tak na 29-30, takže v reálu opravdu tak 32-33, o víkendech možná ještě výše. Každopádně si tu většina posteskla nad tím, že nemáme moc tropických dnů v rámci republiky, teď bude přibývat jeden za druhým a minimálně 14 jich od pátku dáme v pohodě.
igor127
Tak jasně, že to nebude takové peklo jako tenkrát. Každý další týden jsem marně a beznadějně vyhlížel ochlazení a to nastalo s vydatným deštěm až toho 17.8. Na druhou stranu, tohle počasí Vám přeci vyhovuje ne? Sluníčko každý den 14-15 hodin a vysoké teploty na koupání... Mně bohatě stačil dnešek, příjemná teplota 24°C se svěžím ránem, sem tam větřík, na výlet ideální, tak k čemu teploty o dalších 7-8°C víc.
F4
Zapomněl jste, co mě vyhovuje, takže extra Vám to připomenu - teploty mezi 25-30 jsou za mě ideál, sem tam bouřka a jestli tak bude týden v kuse, tak mě to nijak neobtěžuje...U vás stejně nebude tak hrozně, takže můžete být spokojený. Pravda, na rozdíl od Vás se při ranních 10-15 či pod 10 stupnů nekoupu a nekoupu se ani při zataženu, dešti, vichru, či teplotách okolo 20 jako vy a dokonce si ani nepřeji, aby bylo pod mrakem a nehezky a jen když mám já jet na výlet, aby bylo krásně - jak jste jednou psal. To jen tolik, jak miluji ty vedra
igor127
Ta mapka z toho roku 2015 vypadá, jak teploty někde na jihu Itálie. Až tak mimořádné vedra si teda nepamatuji tady v Ostravě. Tu to bylo párkrát nad 35 C a noci bylo většinou okolo 20 C. A dokonce okolo 12.8. i přišla celkem pěkná bouřka.
Jenom k tomu poslednímu příspěvku. Zkuste takové zprávy psát do SZ uživateli F4. Bylo to prostě trochu moc offense. Jestli je to pravda s tím výletem, tak to by od něj bylo docela sobecké. Od člověka, který nadává na slunečné počasí ve volných víkendových dnech. Ale zase jestli to byl výlet někdy v týdnu a ne o víkendu, tak by to sedělo na uživatele F4 , který nemá rád horké dny a slunečno o víkendech. Přes týden mi nepřišlo, že by uživateli F4 vadilo Slunce a teplo.
Jinak souhlasím s vámi teploty 25-30 a slunečné počasí jsou naprosto ideální. Rok 2015 byl úmorný a navíc hlavně v Ostravě od července suchý. Na 2. stranu letošní léto až na 1. polovinu června a obdobím mezi 11.7. až 19.7. je naprostá pohoda.
Tomas1241980
Jistěže to tak psal, ale už je to nějaký ten měsíc zpět. To já napsal jen na jeho narážku, že mi prý vyhovují vedra, dál to rozvíjet a s ním debatovat nebudu na tohle. Možná ta vedra nebyla mimořádná v Ostravě, ale na jihu Moravy byly - mrkněte na archiv stanice Sudoměřice, od které je pořízena fotka, můžete mrknout i na archiv stanice Břeclav nebo jiných, třeba profi stanice Kuchařovice...Ten 2015 byl takhle krutý, protože tak bylo polovinu července a pak polovinu srpna...A letošní léto si pochvaluji, protože je ve většině případů v mě vhodném intervalu teplot a že je prostě čas od času nad 30, to mi absolutně nevadí - není to žádná nekonečná epizoda.
Přidávám zde mapu jaké je aktuální sucho v Česku.Hned na první pohled je vidět že se situace během 3 dnů podstatně zlepšila a to v rámci celého Česka.Jenže toto zlepšení nebude mít dlouhého trvání.Už od zítřka se začně u nás citelně oteplovat a ještě k tomu se nečekají téměř žádné rážky.Nějaké ojedinělé bouřky se mohou tvořit od pátku,ale bude jich skutečně jen velmi málo.
Tomamir
A propos, tvrdíš, že srpen bude konečně u tebe 1.teplotne nadprůměrný měsíc. Hm, sorry, ale průměrná teplota u tebe v červnu je 14,9 st., v červenci 16,5, podle těchto údajů si byl doteď v pěkných nadprumerech. Myslím si, že na Jablonec hodně solidní léto, ne, že to nebylo ono.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.