Diskuse o počasí Červenec 2020
Pantau
Jenže já ten text pochopil přesně tak, jak sám píšete a jak vám píši... Ve výhledu totiž vůbec není nic o tom, co píšete - tedy to, co bylo zvykem několik předchozích let, co se týče teplot, výhled ukazuje jen první stabilnější období letošního léta, a teploty, které budou letní, nikoliv takové, jaké bylo obvyklé v letech předchozích...Ale to vy, nemůžete pochopit...
igor127
Jako jasně, bylo by to tisíckrát horší, ale v množství srážek by změna stejně nebyla (u nás vedro = sucho, chladno = taky sucho). Schválně si tipněte, s jakou odchylkou červenec skončí. Já tipuji opět kladnou odchylku (soudě dle výhledu na zbytek měsíce) tak kolem +0,5 zhruba jako červen. Takže žádná zima se nekonala ani konat nebude. Bude zhruba normál. A podobné to bude se slunečním svitem, i když už je asi jasné, že nejvíce toho bude v Z půlce Čech, kde bylo míň oblačnosti i srážek.
F4
Buďte rád, za to, co je v Čechách, jsem teď na rybách v Chorvatsku, Drage, Kornati a okolí, ráno mlha nad vodou +27, plechovka s pivem se orosila během deseti vteřin, ve tři v poledne +33 .. s výhledem na konci týdne +37.., včera večer někdy okolo 22.00 - až půlnoc, bouřka jak kráva někde nad Itálií.na pobřeží už zase občas požáry, za odhozenou skleněnou lahev je pokuta jak blázen (kvůli těm požárum), na vedro si tu nikdo nestěžuje, a vy..je sotva+25 a děláte z toho pohromu..radujte se ze sluníčka!
F4
Vy\ si pořád jen stěžujete, a stejně se nic nezmění - pokud vám to pomáhá na psychickém stavu, tak si stěžujte dál... U vás není ani 25 a stěžujete si, nemáte tam ani nejtepleji ani nejvíc slunečných hodin a stěžujete si..
palma
Koukám, že se to v HR už zase vrátilo k normálu to počasí - jen ty požáry nejsou důsledkem ani tak sucha a vedra, ale spíše žhářů a kde hlásí, že bude 37 v HR, známí jedou, a koukal jsem že o víkendě tam má trochu poprchat a ochladit se.. - ale to už je mimo, tak sorry za odbočení..
palma
Toho Vašeho sluníčka už bylo letos také dost a navíc jsem si ho od pondělí do čtvrtka užil. Teď bych uvítal zase změnu v podobě nějakých srážek.
igor127
To je jedno, že se nic nezmění. Rozhodně ale nebudu jásat, jak je všechno skvělé a mít růžové brýle. Nemáme ani jedno ale co zaručeně máme je nejmíň srážek a to je to hlavní. Být o pár stupňů více, ale pravidelné a hlavně zaručené srážky, tak OK.
Tak nové výstupy už opravdu docela přitvrzují v maximálních teplotách a délce trvání letního až tropického počasí. Bohužel opět to vypadá, že nedojde k nějakému rozdělení na teplejší východ a chladnější severezápad, takže v oblastech, kde už nyní opravdu začíná být sucho se žádné zlepšení neočekává. Možná snad až příští středu v bouřkách. Ale to není záruka plošných srážek. Zatím to modely vidí na teploty mezi 26-30 v neděli, 25-29 v pondělí , 28-32 v úterý v Polabí, Poohří a na jihu Moravy ojediněle až 34 C. A ve středu bude asi 26-30 na východě až 33 C. To je můj odhad z dnešního dne. A 2. vlna vysokých teplot se potvrzuje od 1 do 4.8. 2020, ale s tím bych zatím počkal. Zdá se, že ani letos se zcela nevyhneme vysokým teplotám. V Ostravě je letošní červenec velmi chudý na letní a tropické dny, takže mi to vůbec nevadí. Ale zcela chápu, že lidem v oblastech, kde v červnu nespadlo ani 100 mm srážek a v červenci 30 mm srážek, tak jim tohle počasí akorát nadělá problémy a prohloubí sucho. A ani v mém kraji to zrovna všichni neuvítají. Hlavně zaměstnanci v obchodech a v nemocnicích a řidiči veřejné dopravy, kvůli nutnosti nosit roušky.
EDIT: 24.7.0:26 Tak nový výstup GFS ještě trochu přitvrdil a ukazuje teploty v úterý v 850 hPa až okolo 18 nebo 19 C, což už by mohlo přinést dokonce v 1. supertropický den v nejnižších oblastech. Středu naopak trochu ochladil, ale dává bouřky opět spíše na Moravu a do Slezska s nevhodným načasováním v západní polovině území. Fronta by zde přecházela už v 9 hodin ráno.
F4 je tu věčný stěžovatel, skoro jako Dawe, který už tu asi není. Jeden velký rozdíl tu je, Dawe si stěžoval, i když nebylo na co, F4 tu pláče oprávněně.
Osobně nejsem milovníkem tropů, ale nějaké to teplo bylo normální i v mém dětství, takže pokud bude 14 dní pařák, že se bude dát třeba na Velkém Dářku vykoupat, nebudu proti. A nebude to nic nenormálního...
Zatím letos taková šance nenastala, pokud člověk není otužilec a nevadí se mu koupat ve vodě, která má cca 18st...
Rezna85
Děkuji za uznání. Vám se to řekne, když jste věčně zaplavován krásnými dešti. Kdybych měl totéž, tak ani nepípnu. Já ale potřebuji déšť hned z několika důvodů a ideálně o víkendu. Prostě lidi s přebytkem vláhy si neumějí představit, jaké to je, když máte sucho a všechny srážky se Vám stále vyhýbají - sytý hladovému nevěří. Známé to pořekadlo, které platí nejen o jídle.
Srpen 2015 se opakovat nebude, protože to bylo v kuse skoro 3 týdny nad 35+, a bylo přes 40 tropických dnů za celé léto... Takže jsem v klidu, nějaký ten tropický den bude, ale zatím je to pořád všechno OK, vlny veder žádné, spíš příjemné teploty mezi 25-30, co víc si přát... za mě ideální léto...Když si vemu, že jiné roky touhle dobou máme i 2,5x více tropických dnů a letos zatím 8...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.