Tomas1241980
Ještě si stěžujte, to, co bude ve středu v západní polovině Čech, bude k nežití. A nejhorší bude ta noc, kdy to lekcde nemá klesnout pod 25°C!!
Kéž by se to teď opravdu vyblblo a aspoň v červenci bylo do 25°C a hodně srážek. Takový červenec už nebyl ani nepamatuju.
Diskuse o počasí Předpověd vlny veder na konec června 2019
F4 Tak to rozhodně souhlasím. Nejlepší je teplota okolo 25 C. Příští týden se zdá, že se to konečně trochu vzpamatuje to počasí a přinese normální léto s teplotami 25-30 C. ECMWF stále počítá s teplotami přes 30 C. Ale u nás jsme na tom ještě dobře, v jihozápadní Evropě se čeká přes 40 C. Ve Francii možná padne i jejich historický rekord 44,1 C. dawe Bylo myšleno období od 27.6 do 30.6., kdy možná některý z těchto dnů nebude ani 25 C v Ostravě. Čechy to budou bohužel asi jiná kapitola.
Nevím, co je lepší jestli 37 při sušším vzduchu nebo 35 při vlhčím. Moravy sice nemá mít takové teploty jako čechy, ale je tu podstatněji vlhčejc - takže na pocit to bude taky k zešílení a ty noci budeme mít podobné. Nevím, proč nemůže být přes den 25-30 = normál všude, tak jako na SV, kde tropy skoro pořádné nebudou. Při těchto teplotách se v noci ještě krásně ochladí k 15 a hezky se vyvětrá. Žhnoucí panelák, než vyvětráme při tom, co hlásí, to chce ochlazení tak na 3 dny minimálně a navíc, bez síťky na okně nám sem lítají roje komárů
Dnešní noc je zatím úplně v pohodě. Venku už teď je 22 C. U nás bude asi jenom 1 nepříjemná noc a to ta ze středy na čtvrtek, kdy v tuto dobu okolo 11 čekám zde 28 C. Dívám se, ale že v Praze mají ještě teď přes 25 C. Nevím jestli u vás zvykem třeba 29 C o půlnoci nebo dokonce 30 C. Já si pamatuji, že jednou to bylo tady a že to byla naprosto otřesná noc. A pak přišly bouřky a odfoukly nám rostlinu. Bylo to někdy v roce 2012.
Tomas1241980
30 o půlnoci normální není, to je během extrémních veder. Pokud je to ze stálé TV a vůbec nefouká, pak je tepelný ostrov Prahy znát nejsilněji a rozdíl je klidně 3-5 stupňů navíc i oproti okolí ve Středočeském kraji. Dneska už ta noc bude znatelně horší (tipuji minimum 22), ta zítřejší bude hotové peklo.
Mne baví ty výstupy cca za týden (GSF), jeden ukáže plus 17 ve 14.00, teď tam skočil následující výstup a hopla už je tam 21... takže čekám návrat k 30 ti stupňům, během následujících pěti dní předpovědí... Jinak dnešek už vypadá hustě, zítřek superhustě, budu spát na terase...
hellercz
Nevím jestli vyloženě 22°C, ale do 25°C by to být mohlo. Navíc bude hodně suchý vzduch, takže noci by měly být chladnější a pocitová teplota nižší. V neděli se ta horká vlna zase vrátí, ale už by měla být slabší a zatím to nevypadá, že by měla trvat nějak dlouho. Pokud to vyjde, tak z téhle vlny vyjde Morava i Slezsko relativně dobře, v Čechách to bude o něco horší a o Francii ani nemluvím.
Lucina
Chce to zkouknout i jiné modely..., pokud skáčete radostí při tak 25 stupních, tak by to mohlo vyjít, nicméně se obávám, že to ochlazení bude jako vlnka v moři vedra.., já mám pro sebe dneska šťastný den, povolili mně vrt na studnu, voda je ve 12m, a slušnej pramen to je... a čistej!
Lucina
no na léto +16 je nesmysl, alespoň v něčem se shodneme.
Nicméně si myslím, že to ochlazení bude delší, a teploty se znormalizují na 22-28, což je naprosto dostačující na normální fungování, sem tam bude chladněji, nebo tepleji - zatím tam model dost skáče, ale 30-40 tam téměř neukazuje, což neznamená že se to sem tam v tom jeho výhledu nemůže v nížinách a městech k +30 dostat, což by ale vůbec nevadilo. A navíc se při těch teplotách hezky ochladí i v noci. Ale uvidíme, jak se to bude upřesňovat, ale zatím je nadějené, že se tam nepohrává s výstupy 35+
Lucina
Teoreticky je těch 16 stupňů možných, koukal jsem na to, jde o velmi úzký pás, na tuším 18 hodinu už to tam ukazuje o tři stupně více, ale je to daleko, a takhle místně přesné předpovědi na tak dlouhé období dopředu nevidím opravdu reálně., nehledě na to, že v časové ose u GSF teploty upravuje spíše směrem nahoru, záleží samozřejmě i na oblačnosti a srážkách..Nu a dnes už tu mám přes 29, takže očekávám další tropický den v červnu...
U nás již padl tropický den a máme aktuálně lehce nad 30 C. Je to v Ostravě 6. tropický den. Nakonec se dle meteorologické definice nejedná ani o vlnu veder. Protože 5 dní za sebou přes 30 C nebude ani v Čechách. Maxima v pátek nejspíše nevystoupí nikde nad 30 C ,při 11 C v 850 hPa bych se tomu celkem divil. Poklesnou i rosné body, takže bude na pocit velice příjemně. Dále se očekávají teploty přes 30 C na severní Moravě v neděli a v pondělí. Závěrem bych ještě teoretizoval, že další tropické teploty přijdou asi okolo poloviny července. Alžírsko je stále velmi rozpálené a je celkem pravděpodobné, že toto nejsou poslední vedra v České republice.
In-počasí Děkuji za vysvětlení.
Tomas1241980
Novější definice vlnu veder již neberou jako teplotu nad 30 °C, ale jako minimálně pětidenní období, ve kterém maximální teplota je minimálně o 5°C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. Pro tyto dny je průměr maxim cca 23-24 °C. Tudíž stačí překročení cca 28 °C. Na řadě míst v Čechách budou 4 dny (pondělí, úterý, středa a čtvrtek) splňovat definici vlny veder, otázkou je, jak bude teplo v pátek - to bude ten pátý den, na kterém to bude nejvíce závislé. Tam zřejmě teploty stačit nebudou a vlna veder potom u nás splněna nebude.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.