logitech
Na pocity moc nedávejte, protože vám radí špatně Je červen, ne červenec a aby byly každý druhý den tropy není vůbec normální. Červen je zatím až 5 stupňů nad dlouhodobým průměrem, v Polsku je to dokonce i o 6-7 stupňů. Vzhledem k výhledu na příští týden to tak zřejmě zůstane zachováno a čekám, že to bude jeden z nejteplejších červnů v historii.
http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_eu...
Diskuse o počasí Předpověd vlny veder na konec června 2019
Ondra83
Zase na druhou stranu...na to, ze je nad stredni Evropou cerven zatim vyrazne nadprumerny, neni to sucho zas az tak hrozne. Podle Intersucha je vyrazne sucho na 15-20% uzemi, na zbytku uzemi tak sucho teprve zacina.
Zitra navic dorazi studena fronta, ktera zaleje velkou cast CR, samozrejme pujde ale jen o jednotky mm a uhrny se budou znacne lisit, prehanky ale hrozi i v PA a o vikendu, takze bych to tak cerne nevidel...
Za me osobne je leto zatim velmi povedene, protoze vedra strida ochlazeni, dest, bourky. Kdyz teda pominu fakt, ze bourky jsou letos na S Cech zatim jedna velka katastrofa a vsechno se tu rozpada, kor kdyz minuly tyden byly takove podminky, ze jsem to roky nevidel...Ale az na velke zklamani z bourek jsem s letem zatim velmi spokojen...
Samozrejme uvidime, co ten pristi tyden, kde modely zatim kresli zrod tlakove vyse, coz by mohlo znamenat nastup velkych veder a sucha, uvidime ale, jak to nakonec dopadne, hlavne jak dlouheho trvani to bude mit - na to je dnes jeste brzy...
Tomamir
No v nějakých 500-600 mnm v podhůří chápu, že vám to přijde jako povedené léto Mě to teda dost děsí, červen má tropické dny normálně jen v extrému, ne pravidelně - opravdu nepamatuji rok, kdy by bylo takhle. A s tím výhledem na příští týden to vypadá, že cca polovina dní tento měsíc skončí v tropech. V červnu!! Docela by mě zajímaly rekordy, ale to se asi pak bude ještě probírat. Každopádně jestli má být červen vodítkem, jak bude vypadat léto, tak to potěš koště - tady se prostě při 35 nedá fungovat, ani přes den, ani v noci.
Ondra83
Tak jasny, ze je to subjektivni nazor jake to leto zatim je...kazdy ma rad neco jineho + kazdy bydli jinde... U nas jeste dnes a zitra cekam 26-28°C, zitra odpoledne/vecer studena fronta - par mm vody, od PA do NE "jen" 20°C, takze me osobne to takhle nahoru-dolu vyhovuje...
Pristi tyden sice zatim vypada hrozive, ale je teprve ST, takze pristi tyden zatim jeste neresim...nechavam modely uzrat...
No, holt červen vyrovnává ten studenější květen, takže u mne je to v normě, navíc mám ve všech plodinách na zahradě nadprůměrnou úrodu a nebo ji očekávám, u mne, povedené jaro i léto... zatím... záleží na tom, co červen, jestli budou čtyřicítky, tak to bude už na pováženou, koukal jsem teď na video z Grónska, jak tam jezdí saněma na vodě a někde už musejí používat i kajaky a to dokonce ve "vnitrozemí", takže to je u mne alarmující, plus ty neustálé třicítky na sibiři, to může zadělat na problémy na podzim i v zimě..
palma
Kolik nadprůměrných a podprůměrných měsíců za třeba poslední 2 roky bylo? 20 nadprůměrných a 4 podprůměrné? Myslím, že to bude něco takového... takže na "vyrovnání" statistik bychom potřebovali asi tak 1,5 roku podprůměrných teplot nonstop Ale jak píšete - jde nejenom o teploty u nás, ale i jinde... dějí se věci, co můžou ve velmi dohledné době vést k zásadním změnám klimatu u nás.
Tomamir
Ono je to spíš o těch podmínkách na různých místech - zatím jsem opravdu nepotkal člověka, který by si užíval 30+ ve městě a velmi teplé noci, ve kterých se nedá spát
palma
Jak vyrovnává, naopak květen vyrovnal tak z jedné setiny množství nadprůměrných měsíců. Každopádně teď jsou obvyklé teploty do 25°C, 30 a víc je už extrém, byť se vám to může zdát "normální", ale pokud vím, astronomické léto ještě nezačalo a už jsou vedra na padnutí. Na nejdelší den stále ještě čekáme a teplotní setrvačnost způsobí nárůst průměrné teploty až do konce července.
Tak vlna veder hlavně pro Čechy už se zdá být jistá. Otázka je jak intenzivní a dlouhá bude? Jsou modely, které 28.6 očekávají v Polabí 38 C. Jiné jsou mírnější a očekávaji 33,34 C. Jak dopadne Ostravsko, pravděpodobně pro nás bude předpověd něco jako loni na konci července. 30-34 na sv okolo 29 C. Poté se to buď srovná a hned skončí , anebo to potrvá i v 1. červencových dnech. Tam to ovšem vypadá na nějaký zlom.
charlie
Je to přesně jak říkám už roky, červen se přiřadí k tropickým létům, klidně bude půlka měsíce v nížinách tropická, maxima v červenci a srpnu budou běžně mezi 30 a 35, občas i 38, už v květnu se budou objevovat 30ky, je to jenom začátek, lokální bouřky nemají šanci to jakkoliv kompenzovat, letošní květen tu hrůzu z jara trochu korigoval, ale i tak ztráty kam se podíváš, když nic, tak přijde hmyz, kterej úrodu sežere nebo hraboši, kteří jak teď bylo v TV na Břeclavsku zničili 90% úrody, zbytek dodělají prudké bouřky s kroupami a větrem.
Směřuje to vše ke klimatické katastrofě nebývalého rozsahu, proto má moje sympatie hnutí Extinction Rebellion - viz článe zde:https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-pravdepodobn...
Letošní červen bude velmi pravděpodobně nejteplejší v historii přesného měření teplot v ČR (cca od 70. let), ale podle některých je to vlastně v pohodě. Tady v Praze jsme dnes dali 9. tropický den a ještě jich pár bude. Možná bude i pár supetropických dnů příští týden jestli vyjde ECMWF. A to prosím je průměr pro Prahu - Libuš 11 tropických dní za rok. Letos to dáme s klidem za červen. No poslední roky si to oteplování vyžírá Evropa suverénně nejvíc. Např. v Severní Americe mají pro změnu hodně vlhké poslední 2 roky a teplotně v normálu. Tak snad se to brzo otočí.
Jak GFS tak Ecak nam ukazuji, ze vlna veder prijde. Otazkou je, jak moc bude intenzivni. Jsou predpovidany ve stredni Evrope teploty i +40 °C a znamenalo by to ohrozeni rekordu nekolika statu. GFS je ted nova verze. Pri extremech je na tom relativne dobre Ecak, ale predpoved extremu neni jednoducha, co se tyce spaget, isoterma +15 °C 0 °C a -15 °C v 850 hPa, tak spagety nejsou rozlezle temer vubec. Takze pravdepodobne extrem jako nikdy predtim prijde.
JohnBattler
Inverze pri pritekani velmi tepleho vzduchu - teply vzduch priteka zpocatku hlavne ve vetsich vyskach, zatimco dole se muze udrzovat chladnejsi vzduch (alespon podle Theta a ThetaE). Inverzni zvrstveni, kdy teplota s vyskou stoupa, je stabilni, protoze tezsi vzduch je dole. Nemusi ani jit o vzestup teploty s vyskou, staci kdyz poroste potencialni teplota Theta, nebo ekvipotencialni teplota ThetaE. Potencialni teplota je teplota, jaku by mel vzduch pri adiabatickem vystupu-sneseni k 1000 hPa hladine, muze se definovat jinak. ThetaE, to je slozitejsi metoda vypoctu, ale je to dulezita velicina.
Stabilni inverzni zvrstveni se tvori v noci, nebo kdyz teply vzduch priteka nad vrstvu studeneho vzduchu. Stabilni zvrstveni se musi necim rozrusitm aby se vzduch promichal. V lete ma Slunce docela vykon, nad horkym povrchem se ohriva vzduch, a ten pak stupa do vysky, vytvari se konvekce, muze i vznikat kupovita oblacnost. V zime jsou teplotni rozdily vetsi a Slunce dolni povrch moc neprohreje, naopak se spodni vrstva muze radiacne ochlazovat, inverze zustava. V lete moc casto inverze neni. Pokud ale od jihu prichazi extreme teply vzduch, zvlaste kdyz par dni pred tim byla zima (ne ted), ani v lete nemusi byt ohrev povrchu Sluncem dostacujici, aby konvekce promichala inverzni vrstvu. Pak muze teplota, nebo jen potencialni teplota, s vyskou stoupat, dole se udrzi chladnejsi vzduch. Kupovita oblacnost nevznikne naopak se bude udrzovat v dolni vrstve opar. Amplituda teploty bude mensi, i kdyz bude jasno. Pro inverzni oblacnost ale v lete zatim jsem nevidel dostatecny teplotni rozdil. Inverze vznikla 29.05.2008, to bylo v 850 hPa az +20 °C vecer, jasno cely den, opar, na Libusi ani letni den nebyl. Ted v lete pri jasno a +20 °C v 850 hPa uz konvekce vzduch promicha, bude okolo +35 °C v Praze a mozna bourky. Pri +22 v 850 hPa nedavno uz se trochu stabilni nepromichana vrstva tvorila, ale minimalne, v Praze ani nebylo dosazeno +35 °C. Byl i opar, ne moc. Pokud by bylo +30 °C v 850 hPa nad Prahou, uz bude ve vysce prilis teplo, vzduch se nepromica (ohrev dole od povrchu uz nestaci), Theta potencialni teplota, nebo i normalni teplota bude s vyskou stoupat alespon v nekterych usecich. Nebude nad +45 °C maximum, jak by T850 napovidalo, ale jen treba +35 °C nebo i pod +30 °C, podle situace, nemusi ani byt v extremu tropicky den. Bude opar, mensi viditelnost, nejspis bude jasno, bez konvekce a kumulu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.