Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2019?

384
# 16.02.2019, 12:38

Body_Link
Lidem pořád nedochází, že jsme se teď dlouhá léta nacházeli ve své podstatě v chladnějším období, vždyť se tu přes tři sta let (v minulosti) dle všeho vyskytovaly vyšší teploty než dnes, a ejhle vedlo to k rozvinutí společnosti...

42
# 16.02.2019, 12:47

Palma - pred malou dobou ledovou byly vyssi teploty, ale urcite ne tak vysoke jako ted. https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Malá_doba_ledová

Teplo je fajn ale vseho moc skodi, teploty budou rust dal a rychleji, ze budou u nas bezne 40C v lete. Vzhledem k tomu, ze teplotu v evrope ovlivnuje golfsky proud a teplota oceanu roste rychleji, pak si myslim ze se to bude projevovat hlavne na celorocni vyssi teplote..

Teda do urciteho zlomu, kdy se zastavi golfsky proud a naopak evropa zamrzne..

Urcite bych nesiril dezinformace typu, ze bylo driv tepleji.

384
# 16.02.2019, 12:58

Jo, 40 tky bych taky nemusel, vycházím tak nějak z z období někdy před rokem 1980, kdy pamatuju pořádné zimy a chladnější léta, koukal jsem na staré fotky, ze kdy jsou a co na nich je, i ty vysoké teploty by jsme měli přežít:), ovšem třeba tady na Kladně, přede dvěma roky, po průtrži mračen se tu v údolí rozvodnil potok a vymetl pár meandrů a jeden starý domek, za půl roku se začalo uvažovat, že město prohloubí a napřímí koryto, to nepochopíš, teď to naštěstí nové vedení odložilo..dokud se budeme takhle chovat, bude jen hůř..:D

384
# 16.02.2019, 13:01

No a co se týče toho optima ve středověku, bral jsem to jako teplotní průměr, i když je to asi těžko uplně přesné, nicméně máte samozřejmě pravdu, že v posledních desetiletích je ten teplotní skok vyšší a hlavně asi rychlejší.

384
# 16.02.2019, 13:13

Jestě jsem teď zkouknul teploty, jsou to hezké rozdíly, u domu ve dvou metrech na severu ve stínu mi to ukazuje +5, na stanici jde slunko a je v cca 2 metrech a mám tam teď +11, a těsně nad zemí jsem to změřil infrákem a ten mi ve stínu ukázal +1, a městská meteostanice mi tu hlásí +11,3

384
# 16.02.2019, 13:44

charlie
Inverze?

32
# 16.02.2019, 13:49

charlie
To je teda hnusnej modrej flek na SZ od Prahy. Tady je 7°C a lehkej opar zatímco jedna meteostanice pár km má před 10°C a druhá 2°C.

Jinak co jsem předtím psal s tou nízkou oblačností vs výškou Slunce na obloze nebyla ironie. Opravdu by měla zajímalo od kdy do kdy se může tvořit. Na jihu Evropy když je Slunce v zimě kolem těch 30°, tak se netvoří, takže ta hranice tam někde bude.

F4
Avatar
109
# 16.02.2019, 13:54

Snowrain
No asi tak. Sluníčkářům se tato tvrzení hodí, když jim toto počasí vyhovuje. Zajímalo by mě, jestli by takto mluvili v létě při 20°C a častých deštích, jestli by si řekli, no jo, nic s tím neuděláme, příroda si to řídí sama... Že je teď v půdě celkem slušně vody asi nebude zásluhou slunce, modré oblohy a teplot nad 10°C. Čili rozhodně se nebudu radovat z něčeho, co přinese víc škody než užitku.
Doufám, že se situace vrátí co nejdříve k obvyklému chodu - teplotám do 5°C a srážkám. Čím dříve se příroda probudí, tím hůře pro ni samotnou. Ale stejně se obávám toho nejhoršího, že nás čeká jaro podobné loňskému.
Být takto na konci října čili slunce ve stejné poloze jako dnes, tak si řeknu ano, je krásný slunečný den s obvyklými teplotami.

142
# 16.02.2019, 14:00

F4
Stačí, že oni křičeli a měli blbé žvásty na to, když sněžilo a mrzlo, to nepoužívali vůbec nic o tom, že si to příroda řídí sama, a že to je v pořádku - jen na to nadávali a hloupě kecali. No ale tak co chtít od někoho, kdo žije v teplých představách, že to je správné. Prostě tohle předjaří je na tuhle dobu doslova hnus, jen je fakt, že s tím nic neudělám ale chválit si to taky nemusíme, jako si oni nechválili když byla "zima" např. by mohlo pořádně zapršet při teplotách +10 to by třeba body linkovi vůbec nevadilo a byl štastný a spokojený... A kdyby bylo v létě 20 stupňů bylo by to krásné, za teplem můžeme cestovat na nějaký čas, pokud si ho chceme užít tak, jako za zimou..

384
# 16.02.2019, 14:09

Ondráš*
Právě na to se ptám, když jsem tu četl ty teploty z Roudnice nad Labem, tak mi přišla na jazyk ta inverze, je zajímavé jak se to v podstatě moc nehýbe..hezký úkaz..;-)

25
# 16.02.2019, 14:25

Sice mám rád zimu, ale to slunce mě také chybělo :slunce: . Tady 10 st., na slunci neskutečných 25 stupňů. Na slunci je to skoro léto :cool:

Např. ve Volarech stoupla od rána teplota o 24 st.!:) :)

# 16.02.2019, 16:38

igor127
Stejne nic nezmenis tak se nevzrusuj. Pokud chces zimu v unoru na 100% tak jedine Gronsko. Maximalne co muzes je se tady vyrvat jak je to nespravedlive. Je krasne tak si zavri okno a budes mit klid.vse

# 16.02.2019, 17:31

Body_Link
Asi nebude chyba ve mne, kfyz se mnou tady lidi souhlasi vice nez s vami, a mimochodem ja rozhodne nechtel v nicem strasit svym prispevkem, jen jsem psal svuj nazor, to je vse, vsak o tom to je, o dikuzich o pocasi a ja o nem diskutoval podle sebe, tak co vam vadi? Presne jak psali jini, jaktoze jste zde vy nepsal v lednu pri snezeni a tak, jak je to v poradku, ze priroda si to zařídí sama. Ano kdyz chceme jistotu zimy v unoru jedme do Gronska, kdyz vy chcete 40ky v lete jedte do Afriky. Mne taky nevadi to, ze nejsou celodenni mrazy, ale ze je plus 15 stupnu, to podle me neni spravne v tomto obdobi, to je vse. Vy mejte svuj nazor, neberu vam ho a uzivejte si tohle pocasi, je to v poradku, libi se vam tak si ho uzijte, ale nevykladejte tady o tom ze to tak v pulce unora ma byt, a je to dobre, to je podle me nesmysl;-)

76
# 16.02.2019, 17:41

Ondráš*
Je to tak, na hodinku se to protrhlo na oblačnost, kterou slunce prosvítilo a teplota vystoupila na +2,7, nyní neproniknutelná mlha s teplotou 0st. V naší oblasti normál, pokud je bezvětří, ve vyšších vrstvách atmosféry takovéto nesmyslné teploty na zimní období, je dole dekl.

# 16.02.2019, 17:53

Snowrain
Drahý diskutující, já netvrdím, že tady v únoru má být +15, ale pokud to je tak se z toho nezblázním, naopak jsem rád. Vy tady všichni mrazomili děláte vědu, jakoby jen vám patřil svět a vy ho ovládali. Máte to naškatulkované kolik by kdy mělo být stupňů. Znám více lidí kolem sebe ať už v práci, nebo z běžného života, kteří jsou rádi za to co je. Podívejte se laskavě do diskuze. Libujete si tady pochvalně jen pár lidí navzájem a tomu říkáte většina? Jaká většina, těch 10 lidí tady? venku je většina. ne tady. Já zde oponuju proto, že mám svůj názor a mám na něj právo. Tohle je veřejná diskuze. Chápu, že někteří z toho mají křeče, ale život není jen o názoru jedné strany. dovolím si říct, že 75% lidí změnu počasí vítá a nemají z toho apokalyptické představy. A i kdyby 99% lidí venku milovalo zimu -40, tak stejně nic nezmění a zítra bude zase aspoň u nás +14. :slunce: jaro je tady dřív. nic víc se nestane. co jste chtěli, diskuzi, kde se budete jen pochvalně plácat po ramenou, jak je všechno v haj.lu? Tady má hned každý záchvat, když se v únoru oteplí a svaluje to na teplomily (protože si to přejí, tak se to stalo, hahaha). :D:D fakt srandovní a to předpokládám, že jsou zde dospělí jedinci. :D

273
# 16.02.2019, 17:54

SněžníkPodl vseho to CR nezasahne. Podle GFS ma byt studeny vpad v Evropskem Rusku jen, pobliz Uralu, podle ECMWF ma dojit az do Ukrajiny. Ale nad CR to vypada v dalsich dnech na velmi tepplo. Minimalne privnich par dni bude nad stredi Evropou extreme teply vzduch (T850 odchylka od normalu vice nez +12 ve velke oblasti). V nasledujicich dnech se pak trochu ochadi, ale nadprumerne teploty zase budou pokracovat.

Jet stream je pomerne silny, hlavne v USA. Vice-mene cela Evropa zaziva nadrumerne teploty. I ve Skandinavii prsi, teploty vystoupili i pri polarnim kruhu k +9, na jiho-zapade Norska az +16. I v nejsevernejsich castech Sandinavie je par stupnu nad 0. Nize, ktera na severu Skandinavie aktualne prechai, je intenzivnejsi, nez Kyrill. Tlakova tendence 6-9 hPa/3h, vitr v nekterych mistech az 30-35 m/s a narazy v urcitych mistech za 40 m/s.

Od severniho polu se dostava oblast velmi podprumernych teplot nad Spicberky, odchlazuje se tam az pod -30. T850 v chladne kapce okolo -36 a i ThetaE v 850 hPa pod -20 az -25. Pravdepodovn jen sever vropy bude zasazen. Podobna kapka studeneho vzduchu s velmi podprumernymi teplotami se vyskytla v unoru 2010. Pri Uralu, jeste v Evrope klesla teplota na -56, blizko absolutnimu rekodu pro Evropu. I T850 spadla ve studene kapce pod -40.

76
# 16.02.2019, 18:10

Body_Link
Ukažeš se tu vždy jen se sluncem a teplem a meleš si tady svoji píseň o mrazomilech, kteří si libují v mrazech a apokalypse, ale tak to není a ty to víš. Jasně, že s tímto počasím , které nyní panuje v celé Evropě se musíme poprat a smířit se s ním, ovšem to neznamená, že to je v pořádku a normální. V loňském roce jsem děkoval za chladný začátek března a následný teplý duben, protože jsem ze zahrady po 7 letech ochutnal broskve a meruňky, bylo i velké množství švestek bez červů. Pokud bude pokračovat stávající počasí, ochutnám výše zmíněné ovoce leda z marketu.

# 16.02.2019, 18:17

charlie
Občas na skok nakouknu jaká tady panuje deprese, neboj, kouknu, začnu se smát a vypnu to. Promiň pleteš se. Psal jsem i když nasněžilo a posílal jsem fotky. Takže jediný kdo zmizel v tropech je mráz a sníh. A jestli ochutnáš, nebo neochutnáš meruňky a švestičky ze zahrádky, to si domluv s přírodou. Já to neovlivním. Pořád jen brečíte. :D:slunce: můžu tě ujistit, že déšť mi nevadí, a když budou v létě pořádné bouřky to miluju. neboj se přežijem, neumřem.

76
# 16.02.2019, 18:27

Body_Link
Tak nic, zkusil jsem to a nevyšlo to.:D:D:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.