Diskuse o počasí Konec babího léta a výrazné ochlazení od 22.10.2018
Yurri
Ten rozdíl, na to jak jsme malý území je už nějak moc dlouhotrvající a velkej. A vůbec, když se člověk podívá na odchylky jednotlivých měsíců tak pro Karlovarskej kraj jsou ty plusový odchylky od průměrů vždy nižší než pro všechny ostatní kraje. To znamená, že se tam změna klimatu projevuje míň. Čím to může být?
Na.Guru
Jsem se bavil s domorodci a v létě to byla i tady hrozná chcípačka, jestli je průměr nižší, tak to dělá asi vyšší průměrná nadmořská výška a velká plocha lesů + menší aglomerace, ale od sucha je to nezachrání, se divím, že ty řeky tady ještě tečou, v lese sucho hrozný, na ty moje výšlapy ideální, dnes ale opět hrozná mulda, čekám na slunce do odpoledne.
Yurri
Nadmořškou výšku neberu, vždyť Jihočeský, Vysočina, nebo Liberecký kraj asi nebudou mít o moc nižší průměrnou nadmořskou výšku (a navíc ta se v čase nemění) a ty odchylky tam jsou většinou v kladných hodnotách vyšších než v KK. Snad jedině opravdu ta hustota zalidnění, čili poměr lesů, polí a sídel s tím, že se to v okolí stanic, narozdíl od jiných krajů moc nezměnilo
Yurri
Což je na jednu stranu to co je v dnešní době potřeba, víc vody a lesů, ale na druhou stranu, pro nás pro lidi jsou příjemnější vyšší teploty, pokud se nejedná o 30C+. Jde si to trochu proti sobě Zajímalo by mě srovnání co se týče vlivu na mikroklima jednotlivých prostředí (pole, louka, les, zástavba), případně jak působí na teploty a vlhkost jehličnany vs. listnáče a les v létě vs v zimě. Nevíte o nějakém článku?
Na.Guru
Tak logicky, asfalt a beton to teplo akumulujou šíleně, ty moderní černé střechy jsou fakt hnus, pole mnohem méně, obyčejný trávník už docela chladí, ale musí být zelený, což dlouho nebývá, takže zbývají ty pestré divoké suchomilné louky do každého parčíku no a hlavně keře-ty jsou hrozně podceňované, pořádný strom je jak pár klimatizací, ale chápu že nemohou být všude, spíše mě zajímá jak ten růst urychlit, nemůžeme čekat 50 let na les, jsou na to nějaké patenty, přesnější studie si vygooglujte, ale nic nového moc nezjistíte, vliv to máš prostě velký, důležité je, co s tím kdo jak udělá a zaplatí.
Mikroklimaticky je vliv lesa stabilizační, teď při začátku zimy bude třeba teplejší než okolí (setrvačnost), během zimy a na jaře naopak. Jehličnany mají 2 výhody proti listnáčům, jsou to větrolamy i v zimě a sráží vlhkost i při mlze.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.