Diskuse o počasí Velmi vydatné srážky na začátku září 2018
Tady u nás v Nové Pace v Podkrkonoší spadlo dnes 3,6mm a od začátku září celkem 18 mm. Ještě katastrofálnější je situace na horách. Např Špindlerův Mlýn dnes 1mm a celkem od začátku září 13mm a Smržovka na Jablonecku dnes 0,8 a od začátku září 12mm. A podobně to vypadalo i v srpnu.
Nová Paka
Zase to šlo blbě, u nás sucho pod stromama a za pár km směrem na Vysočinu už pomale voda na polích, a takhle je to pořád, to co projde Vysočinou tady končí, tak snad Rakušáci upečou nějakou přeháňku.
Jinak to, co šlo přes Rakousko nás vždy zasahovalo, teď už ne, posunulo se to na východ, a od západu už nám Jihočeši nenechávaj vůbec nic, ta bublina suchého vzduchu nad holinami nic nepřitáhne, těším se na remízky a větrolamy, jež mají tu krajinu rozparcelovat, klidně tam z vlastního volna půjdu zadarmo sázet stromy a nejen kafrat.
Tak nevím, ale tam, kde je největší sucho opět nic, zatímco tam, kde již solidně zapršelo před dvěma týdny, tak pršelo nejvíc znova. A do konce září se to již nezmění. Proč taky nepřijde fronta, kde by bylo rozložení srážek přesně opačné, aby se dostalo i na severní část Čech. Líbí se mi, jak říkají, že rostou houby, akorát už zapomínají dodat, že akorát na Moravě a jihu Čech.
Já si třeba v roce 2015 kdy u nás byly skoro 40tky v létě říkala, že už to není možné, pořád jenom Morava je na tom takhle zle se vším.Když bylo ochlazení nebo déšt a vyloženě jak kdyby byla čára u Vysočiny a tam se to dělilo...Letos se to obrátilo...pro mě KONEČNĚ, bylo na čase. Né že bych to přála někomu to rozhodně né. Ale jednou je na Moravě líp, tak nám to taky můžete dopřát
Myslím,že všude to letos nebylo jednoduché v květnu byla tady sahara, atd....
Ve skupinách na Facebooku
to je, co lidé dávají, tak z toho vycházím. Hodně východní Morava a Vysočina a taky jižní Čechy. Na severu když spadlo do 10 mm a na jihu a východě 50 - 100 mm, tak je jasné, že tam toho moc neporoste. Jsem tam denně a v lese nejsou ani prašivky. No na intersucho.cz je na mapě vidět, jak to je.
Tak za včerejšek a dnešek slušných 23 mm. Když tomu přičtu jediné další srážky v září které u nás byly 1. září tak už máme tento měsíc 44mm což už jde.
A prostě jeden rok bude sucho na některých místech čech a Moravy a na jiných zase bude srážek dost a další rok se to zase posune jinam.
Na Moravě rostou houby v Beskydech jinde prakticky ne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.