Diskuse o počasí Silný vítr 7.2. až 9.2.2016
Zdravím všechny uživatele jsem zde nově registrován do teď jsem si příspěvky jen četl tak se těšíme na konverzace a diskuze.
Ohledně větru v me lokalite nevim zda sem zadal lolalitu tak ji sem napišu Frenštát pod Radhoštěm , aktualni situace je taková že vítr opravdu síli podle stanice v našem městě tak jsem zvědavý jak se tato situace bude vyvíjet
aura333
Myslíte si, že výstraha před větrem se vydává pokaždé když je nějaký vítr. Hodně hloupě napsáno, ale ani před větrem do 8m/s s nárazy do 20m/s se nebude vydávat výstraha. Opět doporučuji nastudovat si kritéria.
A zároveň doporučuji více se seznámit s vydáváním výstrah ČHMÚ. Je to tam dosti srozumitelně napsané, i pro ty co požadují "polopatické" vysvětlení.
Aha Děkuji za radu, a ohledně větru průměr je 8 m/s a maximální nárazy 18m/s
aura333
Na první pohled to může vypadat divně, ale důvod je jednoduchý - v polohách nad 600 m je silný vítr považován od jiných kritérií než v polohách pod 600 m. Jinými slovy - na horách fouká nárazový vítr 90 km/h běžně a nevydává se kvůli tomu výstraha, v Praze je takový vítr ovšem nebezpečný a vydá se výstraha. Nebezpečná kritéria na horách přesáhne až od 1000 m.
aura333
Jak si mám vyložit toto "No tak vlastně, jak tak na to koukám, tak v podstatě co se týče větru tak mezi výškou 600m - 1000m asi bude bezvětří" - reakce k mému podle Vás nepozornému přečtení Vašeho příspěvku.
K SIVS ČHMÚ = já výstražný systém ČHMÚ znám, ale vy si projděte přímo kritéria pro jejich vydání - pro horské a ne horské polohy se už drtivé většiny prvků liší. Už to tu ale Výše vyložil snad dostatečně kolega. ČHMÚ se snaží o precizní práci a proto vydává výstrahy pro jednotlivé okresy, není to "strašné", ale naopak komplexní. Když vydá výstrahu pro Královéhradecký kraj před silným větrem, (příkladmo) tak mohou například lidé přímo z Hradce položeného nějakých 230m n.m. (nižší poloha) namítat, že nárazy dosahují sotva 20m/s. Proto je zde upřesnění vydání pro určitý okres, například v okrese Trutnov to už nepochybně smysl má. Také lze namítat, že okres zaujímá i polohy kolem 430m, ale převažují v něm polohy o poznání vyšší, kde mohou nárazy už hraničit s 30m/s. Detailnější rozlišení by zajisté už znamenalo trochu nepřehlednost a větší zátěž. V horských polohách se počítá s drsnějším počasím nejen co se týče větru, ale i co se týče vydatnosti sněžení, nebezpečných jevů vzniklých kombinací sněžení a větru či také v případě mrazu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.