Dle předpovědních modelů se zdá, že neděle 7.2. by ve východní části našeho území mohla být značně větrná. Pro ilustraci přikládám i printscreeny modelu aladin a GFS. Kolik očekáváte nejsilnější nárazy ? Osobně si myslím, že v Beskydech bude i více než 30 m/s. V nížinách by nárazy mohly přesáhnout i 20 m/s. Není to nic extrémního, ale zde na Moravě by se mohlo jednat o největrnější počasí od začátku této zimy. Tak uvidíme.
Diskuse o počasí Silný vítr 7.2. až 9.2.2016
Vypadá to na přechodné zesílení větru při přechodu hluboké tlakové níže přes Británii, ale je nutné konstatovat že Aladin nárazy přehání. GFS je reálný, na hřebenech Jeseníků a Beskyd by se mohly objevit i nárazy 30m/s, jinak maximálně 20-25m/s. Ještě počkejme na přesnou lokalizaci silného větru.
ČHMU, ale mlčí. nedávají ani žádnou předvýstrahu. Právě mi bylo divné že tam ČHMU nepíše na víkend o větru nic, ale tento web to naznačuje. http://www.metva.cz/cz/cs/
tom- 791 ty ses skoro trefil s tou výstrahou podle ČHMU http://portal...vy/index.html akorát to mohli zvýšit i na 2 stupeň protože tak silné nárazy větru jaké dává aladin na moravu tu už dlouho nebyly. vypadá to že i v naší oblasti bude opravdu hodně foukat. mám docela strach že budou i nějaké škody na majetcích.
Našel jsem předpovědi větru z několika modelů a jde z nich vyčíst že to bude opravdu peklo.
Dalším velmi větrným dnem může být i úterý kdy se na moravě očekává ještě silnější vítr než zítra. Hodně větrno bude taky v pondělí, ale už spíše na celém území a na moravě už by tak hrozný vítr být neměl.
Jak jsem řekl hodně větrno bude na Moravě i v úterý, ale předpovědi se budou ještě upřesňovat. Respektive větrno bude celý následující týden, ale neděle a po. i út. to bude asi nejhorší.
Srážky se v příštím týdnu nijak moc neočekávají, ale situace by se mohla změnit ve středu kdy by Moravu mohla zasáhnout frontální vlna z jz. až j. která by mohla přinést i 30mm a další potom v sobotu. Do počasí u nás by mohly taky promluvit v pondělí večer i ojedinělé bouřky na studené frontě.
Možná by se název tématu mohl změnit na Silný vítr na Moravě od 7.2. do 9.2. 2016
Berte, ale tyto předpovědi s velkou rezervou, protože jak víte sami, modely umí hodně přehánět a kolikrát se netrefí ani na půl dne dopředu.
No tak už nám ji zase zapli.
In-počasí
No s tou středou to na Moravě vypadá velmi zajímavě. Bude nás od západu přecházet studená fronta která se na Slovensku bude vlnit a může přinést na východ Moravy vydatnější srážky, v Beskydech se očekává vydatné sněžení. V nížinách se očekává pravděpodobně déšť se srážkovými úhrny možná až 30 mm.
Tak předpovědi se naplnily poměrně přesně, zde se vítr drží kolem 15 m/s, ale kousek na východ v Hostýnských vrších už je to jiné kafe. Každopádně, dle předpovědí bude velmi větrno i v dalších dnech, takže jsem docela zvědavý na nejsilnější nárazy za tuto větrnou epizodu.
tom.f
Předpovědi Aladinu jsou v posledních dnech absolutně mimo - dnes podle něho mělo všude svítit slunce a být až 12 °C. Přitom globální modely dobře předpověděli, že se vytvoří nízká oblačnost a teploty zůstanou kolem 7 °C. Stejně tak na zítra - globální modely mají nárazy v nižších polohách do 70 km/h, Aladin opět přehání až 90 km/h.
Nárazy větru opět nejdou tady skoro celý den tuším : http://www.in...ocasi=narazkm
Tuším, že je to pořád stejné už od dopoledne?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.