V polovině července v příštím týdnu to vypadá na návrat tropických teplot. V pátek by mohlo být až 35 °C, v sobotu na východě klidně i 38 °C. Ještě tepleji má být na Slovensku. Jaká bude myslíte maximální teplota dosažena na stanicích ČHMÚ?
Maximální teplota v příštím týdnu?
do 32 °C
1 (4 %)
32 °C až 35 °C
3 (13 %)
35 °C až 38 °C
16 (70 %)
nad 38 °C
3 (13 %)
Celkem hlasů: 23 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Modely zatím slibují, že tato vlna tropického vzduchu bude dosti krátká a brzo ji ukončí přechod studené fronty. Ale nárazově je těch 36-38°C reálných, takže dávám možnost č. 3.
Víkend do Česka přinesl návrat letního počasí. Na jižní Moravě teplota dokonce lehce překročila tropických 30 °C (v Sudoměřicích bylo až 31,8 °C). V noci na zítřek přes naše území přejde od severozápadu studená fronta.... Více >>
Je dost těžké odhadovat, kolik stupňů bude v pátek či o víkendu, když ještě v sobotu odpoledne uváděli meteorologové, že se třicítky v červenci už nevrátí.http://www.no...-nevrati.html . Ale počasí je "živý organismus", takže uvidíme.
Pája1 Nic takového meteorologové rozhodně neuváděli. Tuhle informaci si uvedl jen bulvár tím, že nechápe význam průměrné teploty. Důrazně doporučuji tyhle články nečíst, neboť interpretují předpověď zcela nesprávně.
In-počasí No...já se nedohaduji o tom, co kde píše bulvár, ale že se oni ohánějí meteorology z ČHMÚ. A rozhodně jsem tím nemyslel, že by zrovna v Novinkách měli pravdu. Ovšem na druhou stranu je fakt, že dneska je pondělí a do pátku se může co se počasí týká leccos změnit. Nebylo by to poprvé a ani naposledy, kdy se "sekl" jak bulvár, ale i meteorologové.
Stranik No tak momentálně to vypadá, že to nebude jen jeden výkyv, ale že se vedra na počátku dalšího týden vrátí. Což je samozřejmě šíleně daleko a může se to změnit.
Pája1 Podepisuji vyjádření admina. Těmito tvrzeními "uvádějí meteorologové, předpovídají meteorologové" atd. právě prezentuje bulvár skutečné meteorology ve špatném světle. Jádro informace je patrně vždy převzato z webu ČHMÚ či Infometu, ale je upraveno do bulvární podoby a s tím meteorologové nemají skutečně nic společného.
V minulém týdnu jsem se s těmito dotazy také setkal, poté vznikají pochyby typu "hlavně, že meteorologové předpovídali včera to a to a dnes zas toto". Vzniká to právě těmito upravenými informacemi, které si daný jedinec přečte na nějakém nevěrohodném serveru a druhý den zabrousí například na portál ČHMÚ, kde je něco jiného. Tam jsou ale stále věrohodné informace, chyba je v prvním zdroji.
Předpovídat na déle než 7 dní je blbost, ale vlnu veder v pátek a v sobotu lze nyní již možné brát vážně, modely ji potvrzují už minimálně dva dny.
tom-791 Jak jsem se už zmínil, v žádném případě se neztotožňuji s tím, co píší /například/ Novinky nebo snad nedej Bože bulvár ve stylu TN.CZ. Kdyby to tak bylo, tak nejsem ani zde na In-Počasí a nenavštěvuji portál ČHMÚ. Je mně jasné, že práce meteorologa je mnohem složitější, než "spekulovat" nad tím, jaké informace poskytnou /nebo lépe řečeno bez jejich vědomí poskytnou/ médiím k šíření lidem. Jenže mnoho lidí si vytváří názor právě podle těch Novinek a podobně, proto jsem to uvedl jako takový příklad. A ČHMÚ tam byl uvedený, byť necitovali žádného konkrétního meteorologa. A je na každém jedinci, jak s těmi informacemi naloží a dokáže sám pro sebe zpracovat - mám tím na mysli informace z médií v kombinaci s odbornými weby, jakým třeba ČHMÚ je. Ano...vlna veder o víkendu je víc než pravděpodobná, neřku-li přímo jistá. Ovšem předpověď zůstane vždycky jen předpovědí a je v konečné fázi - pro laickou veřejnost - celkem lhostejné, získá ji-li ze seriózního meteowebu, nebo třeba z těch stále přetřásaných Novinek. Nikdy se ale nikomu nepodaří zavděčit každému, takový už je úděl nejen meteorologů.
Pája1 V článku je sice ČHMÚ uvedený, ale on nikdy takovou informaci nevydal a ani v žádné předpovědi na webu nenapsal. Novinky.cz si jednoduše danou věc vymysleli a podepsali ji někým jiným. Lžou! To bych tady mohl teď napsat, že podle ČHMÚ bude o víkendu 90 °C. To je co všem vadí. Ale samozřejmě, když se to špatně vysvětluje tobě, který jsi celkem znalý a o meteorologii se zajímáš, tak je samozřejmě česká veřejnost ztracená a myslí si, že nic meteorologové neumí. V Německu takhle prolhaný a špatný média snad ani neexistují a meteorologie tam má samozřejmě mnohem vyšší úctu u veřejnosti. Mě bulvár vůbec nevadí, ale to co dělají Novinky není bulvár, to je prostě vymýšlení a lhaní (ostatně na uvedeném článku ani nic bulvárního není).
Jinak v sobotu to vidím tak na 37 °C na jižní Moravě. Bude docela foukat vítr, takže se to na nějakých 39 °C neprohřeje.
Petr12 No...trošku jsem váhal, jak mám naložit s informací, že se mně špatně vysvětluje rozdíl mezi Novinkami a seriózními meteoweby, ale házím to za hlavu... Ale když už jsme u té práce meteorologů. V žádném případě ji nebagatelizuji ani nepodceňuji, ale...mám tu "smůlu", že žiji na jižní Moravě /byť Bíteš z důvodů ne zcela jasných spadá pod Vysočinu/ a mám-li být upřímný, hodně často porovnávám naše /"nebulvární" zdůrazňuji/ předpovědi s rakouskými. A bohužel ty naše z toho po pravdě zrovna ideálně nevychází. Netvrdím, že je to nějaké pravidlo, ale stává se to stále častěji. Upozorňuji, že tohle není zdaleka jen můj názor a ti radikálnější dokonce tvrdí, že skutečně seriózní předpověď se dělá jen pro Prahu a okolí. Ale co tím chci říct...prostě to, že je pak skutečně obtížné někomu vysvětlovat, co vlastně pojem objektivita v meteorologii znamená a podle čeho se má vlastně řídit. A to pochopitelně platí i v tom, že jsou pak pochybnosti o tom, kdo a kde vlastně lže...
Já jsem přímo z jižní Moravy a ve většině se ty předpovědi shodují jak ze slovenským meteo, tak rakouským. A k té předpovědi, několikrát mi připadalo, že se dělá seriozní předpověď pro Prahu - ano, tu dělají stanice NOVA, paní co je vystudovaná zemědělka a tak ano, ale CHMI vydává předpovědi nejen pro Prahu - nakonec, co by dělali pracovníci na pobočkách v krajských městech - pro jednotlivé předpovědi pochází právě od nich, né z Prahy...
igor127 Tak já bych už především té pseudodiskuse o ničem zanechal, nechť si každý vytvoří názor na předpovědi sám a pak to porovná s realitou. Co si pamatuji, tak se na předpověď počasí nadávalo vždycky, ať je vytvořil ten či onen a jinak to nebude ani v budoucnu. Hlavně přežijme ta vedra v následujících dnech ve zdraví, ať se pak můžeme "dohadovat" třeba o tom, proč je venku taková hrozná zima...