Diskuse o počasí Počasí 2.1. až 5.1.2015 - sníh nebo déšť
Tak v Hodoníně od půl noci sice sněžilo, ale teploty nad nulou tomu moc nepomohly - ráno bylo okolo 1 cm mokrého sněhu, který díky teplotě 2,5 °C a slunci odtává velmi rychle, a téměř není. Takže prosím uničováka, aby si nechal své komentáře, že tu máme toho opravdu nejvíc
Tak snad v pondělí, i když to je taky otázka, zda vůbec
V Ostravě se to má se sněhem asi následovně, aktuálně nám zde leží poprašek mokrého tajícího sněhu a teplota je nyní pochopitelně nad nulou. A dále to vidím následovně dneska četné sněhové přeháňky a to zejména v Čechách, zítra pak sněžení na většině území vyjma západních Čech, východní Moravy a Slezska, tam sněžení čekám jen místy a v úterý už srážky max. jen ojediněle.
Nemate nekdo ja pujceni frezu na snih? Nevim jak odklidim 0cm.....
Připadá mi, že jim to nějak hodně nevyšlo. U nás vůbec nešla teplota pod nulu.
Poučení pro nás. NEBRAT VÁŽNĚ MODELY ANI NAD 24 HODIN VÁŽNĚ. Poslední dobou tomu tak bohužel je, že v pátek v poledne to vypadalo nadějně se sněhem všude a to už byla doba, kdy by se tomu jindy věřilo.
Dokonce i pro ČHMU je to poučení, že výstrahy předem o 24 hodin nevydávat. Původně výstraha na Z, JZ, J na 15 cm z pátku se změnila na 30 cm pro S hory v sobotu a nakonec nevyjde asi ani to, i když to ještě několik hodin platí.
Osobně jsem to vážně nebral, ale samozřejmě jsem to musel reflektovat a do předpovědi na stránce to také zadat. Pak k večeru už se mi zdálo, že jsou ty srážky trošku mimo. I když mají chodit v etapách, tak zatím mě nenapadá vyloženě odkud. Nechci to nějak omezovat na oblasti, někde to vyjde a někde ne. Ale opravdu mě překvapilo, že ty Jizerky až 30cm, úhrny měly být již od dneška a ještě během zítřka. Ovšem podle předpovědních modelů, by tam už několik hodin hustě sněžilo, což se neděje. Kromě toho, i ta teplota je o 2-3°C vyšší. no do pondělí je teda ještě času.
Tak v Brně byla druhá vlna srážek už čistě sněhová, ale i tak skončila celkem slušným propadákem. Ráno tu byl všeho všudy poprašek mokrého sněhu, který se na promrzlé zemi držel i při teplotě 2°C (během noci místo klesání nečekaně stoupala). Poprašek přikryl nesouvislou sněhovou pokrývku, která nám tady postupně taje, jedná se o sníh, který nám napadl na Nový rok. Během dopoledne začaly chodit sněhové přeháňky, ty ale nebyly dostatečně intenzivní na to, aby sněhovou pokrývku navýšily. Poprašek naopak roztál, mezi přeháňkami totiž vždy vysvitlo Slunce. Okolo poledne se sněhové přeháňky začaly postupně měnit na přeháňky deště se sněhem, a to při teplotě až k 5°C. Na silnicích a na chodnících tedy máme mokro a na trávě jsou ještě zbytky novoroční sněhové pokrývky, která ale bleskurychle taje. Občas sem přijde i nějaká silná přeháňka (sněhová či deště se sněhem), ale při současné teplotě není šance na tvorbu sněhové pokrývky. Tahle fronta tedy dopadla fiaskem a přeháňky současnou sněhovou situaci nezlepší, doufejme tedy, že alespoň trochu sněhu napadne zítra.
P.S.: Dnes jsem byl na vrcholech dvou nejvyšších kopců Jundrova - Hobrtenky (415 m.n.m.) a Holedná (398 m.n.m.). Na obou leží shodně souvislá sněhová pokrývka o výšce 3 cm. Přikládám tři nejzajímavější fotografie:
V Praze silná sněhová přeháňka s tvorbou pokrývky, díky vysoké teplotě jsou vločky skutečně velké, na druhou stranu je ovšem dosti teplo a výhledy slibují na druhou polovinu příštího týdne skutečně přechodně teploty nad +5°C a věřím, že to bude reálné. Věřím tomu více, než když malují silné mrazy viz před konec roku.
U nas snih doslova pribejval pred ocima..dobrej mazec...snih je mokry tezky..nalepeny na vsem...intenzita byla tak 3cm/10min. Ty oranzove odrazy si nedokazu ani predstavit.. u nas byla do zluta.
A v sobotu 9 stupňů.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.