Začínám se trochu obávat dalšího vývoje po 20.2. Některé modely se začínají ochlazovat a vystrkávat zase tu nebezpečnou výši na SV Evropu, což by mohlo znamenat i nevítaný silný vpád ledového vzduchu. Kromě YR.no (který je možné brát vážně tak na 2 dny) se i CHMU snaží něco naznačovat. Zatím jsou v tom sami (weatheronline. meteoblue, accurateweather - nejednou na stejné vlně). Co se týče NAO drží se na plusových hodnotách, AO přechodný pokles .... ale uvidíme. Bohužel se asi zimy nezbavíme, jak to ještě včera vypadalo ....
A vzhledem k tomu, jak je na tom příroda by to mohlo znamenat dost vážný problém
Hlavně ať nepřijdou kalamity a velké mrazy, protože to by fakt chtěl koncem února snad jen šílenec.
Diskuse o počasí Návrat mrazů a sněžení - kdy?
Hlavně ať nepřijdou kalamity a velké mrazy, protože to by fakt chtěl koncem února snad jen šílenec.
Já bych to bral hned s fleku, mrazy by byt nemuseli, ale snih ano, aspon by se nemusela tato diskuze uzavirat s tim, ze ta to zima je na .... :-)
dramyku
Že jsem nedržel .... . Myslíte si, že mít koncem února přez den -8C a více je normální nebo arktické dny? Ja se nebavím o teplotách kolem 0 a slabě pod ní. jsem se včera koukal na stromy, napučené, to by je zežehlo totálně ... to neberu jako zábavu při koukání z okna.
Ale nyní vážně. GFS jede svou (tvorba nových níží nad Atlantikem) a EC (on často přehání do zimy) tam rozjel zimní variantu. Jsem zvědav, jak to dopadne. Ale můj náror je, že to bude kompromis. Ochlazení ano, ale ne silné. Repete z konce ledna? Důvod proč si to myslím je forecast NAO v kladných hodnotách, rozbouřený atlantik, SV není tolik prochlazen, studeného vzduchu není toliko a také, že slunce už se vrací a začíná být silnější a silnější - vždy´t už bude polovina února.
Výrazněji mrznout může klidně i v první polovině března. Nicméně souhlasím s názorem, že nyní na konci zimy v počátku klimatologického jara je velmi malá pravděpodobnost, že by se jednalo o zásadní mrazy a též že by mrazivé období a tím pádem i období se sněhem v nížinách trvalo delší dobu. I když z řeči současných prognóz bych to příchod zimy jako takové neviděl. Upřímně zastávám též názor, že nyní to už ani nemá cenu. Ohledně přírody, ona by se s tím poprala, přeci jen je horší mráz v květnu, nyní zatím "nemá prakticky co ztratit".
Flanker
Tak novější výstupy modelů umlčely předčasné výkřiky o vpádu studeného vzduchu od severovýchodu a čhmú s touto situací také nepočítá.Měl by k nám proniknout pouze chladnější vzduch od severozápadu až západu což sice na hory přinese mírné ochlazení,ale v nížinách se budou teploty minimálně do konce příštího týdne(do 23.2.)pohybovat okolo 5°C.
http://www.me...&ech=6&mode=1
Sibiřský strašák na 186h!
Po 20.2 to je ještě daleko.Výhled se může několikrát změnit.(vzdálit či přiblížit třesk.mráz)
Pokud bude v příští týden sz proudění,tak tomu pomůže přiblížit.
Jinak celkově by to odpovídalo přesně jako před měsícem týdenní epizoda zimy.(teplejší jz a velmi studený severovýchod)
Fero
GFS to uvažuje maximálně několikátým výstupem a rozhodně ne více výstupů za sebou. Vypadá to na dosti zrádné (na předpověď) teplotní rozhraní a střídají se (nad těch 192h) teplejší a chladnější výstupy, je nutno hodnotit prognózy podle převládajících výstupů. Zatím stále převládají teplejší.
tom-791
To ano,ale naznacil priblizeni chladnějšího vzduchu severovýchodně od našeho území.Je to jen naznak,nic z toho nevyvozuji.Určitě se to ještě mnohokrát změní,ale pouze jsem chtěl doplnit,že pokud by se nějaké ochlazení chystalo,nastalo by až koncem příštího týdne.
No, máme už polovinu Února ... já v ten návrat zimy teda nevěřím. Ten vlak se zimou nás letos prostě vyčuraně objel a nic s tím nenaděláme. Já osobně si teda tak teplou zimu za svůj život nepamatuju. (jsem roč.75) Naopak si vzpomínám že jednu zimu byly dost silné mrazy a byly bárkde v okrese (UO) vyhlášeny Uhelné prázdniny a vevnitř za oknem doma se nám tvořila na rámu vrstva ledu. A to pod oknem bylo topení. Bez beranice jít ven do ZŠ byla prostě šílenost. No letos je to ten pravej opak ... kdoví co bude příští Zimu.
ozuj
To bych neslučoval. Ty nechtěné květnové mrazy moho bohužel přijít i když byly v zimě silné mrazy.Typický příklad - před dvěma lety. Silné únorové mrazy a pak to stejně pomrzlo i malé zelené mini-plody. Takže to je úplně jedno.
Letošní pro mě skvělou zimu beru jako satisfaktci za loňskou nejdelší v historii. A naprosto mi vyhovuje. A co se týče teploty, neřekl bych že je nejtepleší, ale spíše nejsušší. Na horách by ale sníh být měl, ne kvůli zábavě a vydělávání jedinců, ale kvůli spodním vodám.
Takže jak hodnotíte tuhle jarně-podzimní zimu ? Pokud nezačne mrznout do začátku března a nepřijde sníh, tak tohle je nejhorší zima od roku 2006
A co se týče sněhové pokrývky, tak u nás ještě slabší než v roce 2006. Abychom měli nejvíce za zimu ani ne 10 cm je katastrofa a to pamatuji, že jsme měli i přes půl metru, když se zima vydařila. Takže nezbývá doufat, že příští zima si to vynahradí. Loňská zima u nás sice byla fajn, protože mrzlo, ale taky sněhu moc nebylo. No jo život jde dál
Raději nemyslet na léto
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.