Diskuse o počasí Oteplení po 15. prosinci 2012
jj ,když ve vyšších vrstvách jsou hodnoty kladné...
Vzpomeňte si na 24.12.2009. Tehdy večer během několika málo hodin se oteplilo v Ostravě na více než 16°C, zatímco u nás bylo v ten den na nule. Tehdy to byl jeden z největších fénů. A novoroční ochlazení v roce 1978-1979 o 20°C byl také extrém. U nás se teď kupodivu ochlazuje a je kolem -5°C
Holešov hlásí aktuálně -0,3 °C, Přerov má -8,4 °C - stejná nadmořská výška a vzdálenost pár kilometrů. Neuvěřitelné teplotní rozdíly na Moravě.
Ukazuje to i teplotní mapa.
http://meteo....rehled_cr.php
Tak u mně(Strakonice)je pěkný -6°C.Max.teplota v ČR +2.(dle stanic co jsou na mapě)
Doufám,že nejnižší teplota(kolem 0)bude držet nejdéle ve výšce a posléze při zemi.(to určitě bude)Hlavně žádné srážky,když hlásí,ale nevypadá na to!
Tak ve Strakonicí teplota klesá -7.7,akorát se zatahuje.
Srážky stále na našem radaru nejsou vidět.Do půlnoci bude klid,určitě.Pak se uvidí.
Teda ale ty rozdíly jsou opravdu ohromné. Na Frýdlantsku 5°C, ale ve Špindlerově Mlýně -9°C, při tom je mnohem výše. Stejně tak na Ostravsku jsou obrovské rozdíly. Jak se tedy otepluje, když se to neprojevuje tolik na Šumavě vysoko jako na severu a východě Moravy v nižších polohách? Já si to vysvětluji tím, že jelikož jsou Čechy v kotlině, tak se tam počasí mění jinak. Liberecko a zvláště Fr. výběžek je v podstatě stejně jako Ostravsko nebo jižní Morava neobklopeno všude horami, tak tam změny rychleji proniknou. Počasí je na Frýdlantsku jako na německé straně, protože tam vlastně tato oblast zeměpisně patří. Stejně tak u srážek, které také na Liberecko zasahují z německé strany a nechovají se tam jako jinde v Čechách. Je ale zvláštní, že se otepluje od jihovýchodu a při tom to jde od západu. Je to jen moje teorie.
Ten fén je opravdu zvláštní... Ale ten rozdíl už teď je docela velký. Na Moravě až 5°C a u nás blízko u Prahy je -7°C. Uvidíme, jestli opravdu i při takovéto nízké teplotě bude pršet... Přece jenom -7 je dost velký mráz na déšť.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.