Diskuse o počasí Jaká bude zima 2012/2013
Klimatológ Milan Lapin prišiel s názorom, že výrazný úbytok ľadu v Arktíde a následné masívne vyžarovanie z voľnej vody môže oslabiť západné prúdenie a spôsobiť hlboké vpády studeného vzduchu ďaleko na juh a naopak, teplého ďaleko na sever. Čo je podobná teória, s akou sa prezentovala americká vedátorka Jennifer Francis. V tom prípade by nás čakala nestabilná zima plná extrémov, krátkodobých kalamít, prípadne by sa mohlo stať, že cez Česko sa bude valiť prevažne severné a cez Slovensko južné prúdenie, alebo naopak.
Mimochodom v súčasnosti máme na Slovensku mimoriadne masívne južné prúdenie a v Tatrách dnes padli 55-ročné rekordy - Štrbské Pleso okolo poludnia 17 stupňov, Lomničák mal ráno nad 8!, popoludní nad 10! st.
Všechny příspěvky o nadcházejícím ochlazení směřujte do tématu: Sněžení na konci října.
Sem patří příspěvky zabývající se celou zimou.
Nějaký odborník který tomu rozumí? http://translate.googleusercontent.com/translate_c...
To to vypadá velmi zajímavě, je to sice hodně hodně hodně hodně hodně hodně daleko třeba to ani nevídej ale bylo by to pěkné http://www.weatheronline.cz/cgi-bin/expertcharts?L... a dává tomu tak 15% že to vyjde
sněhulák
Já bych tomu dal nanejvýš 2%, model CFS právě předpovídá na hoodně daleko dopředu a druhý den tam je většinou úplně něco jiného. Nedělejte si iluze, navíc ve 12h jsou tyto teploty v tuto dobu vlastně nesmyslné.
Petr12
Sdílím ten samý názor už delší dobu, přikláním se tedy ke klimatologické předpovědi, i když je to zatím značně diskutabilní.
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy.php?id=4639ef62-e...
Já tomu pánovi věřím...5. října předpovídal, že říjen začne babím létem a skončí sněhem...což se začíná potvrzovat...odkaz na toto tvrzeni a článek je v témě sněžení na konci října...
Americký klimatológ so zaujímavým priezviskom/příjmením Joe Bastardi tvrdí, že príroda si začína nastavovať kompenzačné mechanizmy proti prudko stúpajúcemu otepľovaniu. Výsledkom by vraj mohli byť minimálne tri veľmi mrazivé zimy za sebou
Samozrejme, zase je to len teória, odhad, špekulácia...
Víte, už mě to strašení s těmi katastrofickými scénáři, zimou tisíciletí a pod. vadí. Když si vzpomenu na ten hnus v únoru 2012. kdy mi pomrzlo všechno (víno, meruňky, ....), tak mě to štve ještě dnes. Média vše zkreslují a hýří senzacem. Bůh ví, co a jak opravdu řekl, je to jen úvaha. Byly doby, kdy byla země ledová koule, ale i kdy led nebyl.
Každopádně i já přikláním k názoru zde vyřčeným, tj. listopad & prosinec 2012 průměr - slabý podprůměr, leden & únor & březen nadprůměr.
Unor, alias sníh 173 alias další je zpět :-)??? Snad alespoň ta čeština bude lepší :-). Ty blogy přesně vystihují to co říkal loni, kdy mělo sněžit v dubnu s celodenním mrazem v nížinách. A jak to dopadlo víme.
Uživatel unor se zřejmě snaží napodobit ČHMÚ, ale zajímalo by také jaká jsou vstupní data té předpovědi - na svém blogu evidentně nechce povolit prostor pro dotazy a případné názory - asi se reakcí bojí. Počasí v historii několika desítek let jimi asi nebude.
Jinak tu prosím neprobírejte příliš tyto nepodložené předpovědi - ostatně takto podrobné předpovědi na měsíce prosinec a dále se můžeme jen zasmát. A hlavně se zdržte příspěvků typu, cituji "Flanker Naco chodis do tejto temy ked sa ti nepaci zima ides provokovat alebo o co ti ide?". Díky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.