nevedno kedy ochlazdenie pride
Diskuse o počasí Počasí v listopadu
Ved to tam je...v GFS modeli.........alebo by sa to uz zmenilo????
Neviem pozriem sa...........davali tam ochladenie...pozvolne...a cez den 0C a v noci -5C ale to az na konci buduceho tyzdna...
Stranku mi nejde zobrazit............
Neviem, ci ju aktualizuju alebo coo?????
POjdem tam neskor...
v 8.11 ma byt nocne teploty 3az-1 dene +4+8 a ma byt polojasno az oblacno a miestami prehnki na horach snehove tak to znamena ze ide ochladzenie
Ani mne nejde
Model GFS. Snáď si už každý všimol, že jeho predpovede na viac, ako 5-6 dní, sú premenlivé. Na viac, ako 7-10 dní nemá zmysel ho sledovať. Keď už sme pri Wetterzentrale, vidím, že každý to tu sleduje, tak oveľa významnejšie a viac určujúce je, do akej miery sa zhodujú predpovede viacerých modelov.
Pretože GFS môže mať svoj úlet a ostatné behy nejaké ochladenie/oteplenie vôbec nedávajú. Takže dávam do pozornosti aj časť stránky WZ Diagramme. Je tam graf predpovede rôznych behov modelov na 16 dní pre T850-ku, ale aj pre tlak, zrážky a T2m. Pekne tam vidieť, ako sa predpovede na viac dní rozbiehajú.
Ale teraz k téme. Je maximálne pravdepodobné, že v novembri bude snežiť. Je to tak takmer každý rok (2001,2002,2004,2005,2006), takže to sneženie raz príde. Len to chce trpezlivosť. Teraz sa pravdepodobne vytvorí frontálna zóna od SZ. Bude prebiehať trochu východnejšie od SR, ale postupne asi aj nás bude zasahovať studený vzduch. ide len o to, do akej miery. Myslím si však, že toho 11.-teho by to aj mohlo prísť.
to je mozne ze toho 11 sneznie len potom nie ze pride oteplenie
Väčšinou po prvom zimnom ochladení prichádza také ,,stabilizačné" oteplenie. To znamená, že teplota sa len vráti na priemerné hodnoty; často sa to stáva. Naozaj len výnimočne sa stáva, že by sa prvý sneh udržal dlho. Skôr naopak, napríklad v roku 2005, keď dosť snežilo od 18.11. a teploty boli podstatne podpriemerné, došlo predsalen k otepleniu a 25.11. sa sneh roztopil.
Nemožno teda čakať, že 1.x sa ochladí a už to vydrží večne, t.j. celú zimu. November je jesenný mesiac, tá najväčšia zima prichádza často až v januári a februári alebo dokonca na začiatku marca. November a december tvoria len taký úvod (ak už vtedy príde veľká zima, v januári/februári zvykne byť teplo (viď zimu 2001/1)).
no ale mozno bude snezi 11 to je dobre
NOO aaa. tvrdite, ze sneh moze prist aj toho 11. NOV na Martina ako sa predpokladalo......Mohol by prist aj do nizin, narazam na to, ze tak skoro...........hned tak skoro..........
AAA myslite ze 24.11. bude snezit????? Myslim, ze od 5.11. nevystupi teplota na viac ako 10C...
ved od 5.11 bude uz len 4-8
Ved ja viem..ale aj tak minimalne do toho 10.10.2007 bude snezit len maximalne na horach.....
11.11 bude uz aj nisie
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.ht... -vyzera to na postupne ochladzovanie od SV
No verim tomu co mu pocujem a podla pana Mateja Milka sa ma niake studenec frontalne rozhranie vyskytnutovat to tu uz vsetci asi viete 11.novembra no ako spominal v jednej zaujimavej televiznej predpovedi pan Peter Jurcovic na TA3 po ochladeni musi prist zmena v podobe opätovneho oteplenia a aj to ze niekedy je najstudenejsim mesiacom zimy jesenny mesiac a to November a aj ked sa mi to mu nechce verit podla jeho predpovedi ma byt uz potom teplo od polovice Decembra a v Januari sa uz maju vyskytovat iba teple dni s teplotami ktore sa vysplhaju az do 15C a potom mozno z toho jeden tyzden sa zaznamenaju mrazive hodnoty teplot ale ja tomuto celemu akosi moc neverim ale hadam nas pocasie v niecom pozitivnom prekvapi a nesklame ako minuly rok a podla predpovedi Jozefa Caplara zo shmu nas prava zima este len caka teraz v novembry a ze to bude zima vyraznejsie chladnejsia a bohatsia na sneh ako oproti minulemu roku tak vas vsetkych milo pozdravujem.
Vychodniarom to bude viac priat...ten sneh a to chladne pocasie a snezit tam moze uz 8.11. lebo teplota v ten den tam bude okolo 0C a na zapade 3C...no a 11.11. na Martina to bude na vychode okolo 0C a na zapade 5C....takze vychod je blizsie k SV a S....
S pozdravom OLiver.
no len aby sa o stalo
Porad my Oliver bude ten studeny front taki silny toho 8.11. ze zasiahne aj okraj Severneho Slovenska resp. ci teploty budu aj tu okolo bodu mrazu alebo ci bude aspon snezit tu v okoli Dolneho Kubina na Orave.
alebo aj v ziline
Takze tu v Martine by 8.11. mohlo snezit.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.