Diskuse o počasí Studená fronta a slabší systém/linie bouřek 31.8.2026
Nevím kam na to chodíte že jedna z nejlepších bouřek roku... ano struktura pěkná a je to fotogenické, ale to je tak všechno. Tady 3x hrom a asi 10 minut silný déšť a teď doznívá takový zahradnický deštík. Samozřejmě nemohu hodnotit podle svojí lokality jiná místa, ale když se dívám na mapu tady na in-počasí tak tam kde to už prošlo mají cca 5-10 mm vody. Ano díky za každý mm, ale při takových úhrnech nemohu nabýt dojmu že šlo o kdovíjakou bouřku... jo kdyby bylo místy 20 mm nebo více tak bychom se už mohli bavit o pořádné bouřce.
PetrL
Ideální bouřky, slabé a přitom vizuálně krásné. Tedy pokud u vás byl ten shelf cloud.
JohnyG
Silou to nic není. Novinky.cz píšou nesmysly, že Na jeho čele hrozí nárazy větru až kolem 90 km/h.: https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-cechami-postu... Takové nárazy měřené a očekávané nejsou. V Plzni na Košutce byl sice měřený na soukromé stanici, ale nedaleká Mikulka měla 55 km/h a i pocitově to tady v Plzni tak nefoukalo, škody tu žádné nejsou, což by při 92 km/h byly. Může jít o zkreslené měření. Navíc ani radarově to nemá strukturu, při které systémy generují takové nárazy.
Normální ranní déšť, se vzdálenou, velmi slabou bouřkou. Úhrny mám překvapivě vyrovnané, na všech 3 stanicích v Mostě a okolí. Výsledný úhrn je stejný, a to 7,1 mm. Takže naprosto klidný přechod SF, s pěkným deštíkem na zalití Oblačnost se rychle protrhává, aktuálně většinou oblačno
Ale jo pěkných 9,5 mm v převážně mírném až středně intenzivním dešti. Jsem spokojený. Srpen nakonec skončí mírně nadprůměrný co se týče srážek. Celkově 95 mm a nevím kolik je u nás normál asi tak 80 mm. Takže nakonec spokojenost a snad budou další měsíce pokračovat v tomto trendu. Je mi jasné že ne všechny oblasti ČR mají srpen takto povedený i když jistě budou i místa co mají výrazně více.
Shelf Plzeň praha hradec dráha, impozantní, hradec tradiční.
Kvůli jackovi jsem to zaspal, ale prý tu shelf nebyl. Pouze solidně lilo s pár hromů.
Já mám 10,7mm, do puntíku sedí s kopisty.
Vypadalo to, že to tryskové proudění vyžene příliš moc severně, ale přání o natáhnuti se víc na jih se vyplnilo. Těsně před příchodem se ten konec ocásku, ze kterého i severněji několikrát hezky zahřmělo, protáhl díky novým dešťovým buňkám nad Železnými kopci a sprchlo i tady. Bylo to bez větru, takový jemný, krátký přívaláček. Blesky byly spíš o kus severně, ale také byl jeden blízký. Také se tam musel plazit nádherný shelf. Jako i tady se čelo vizuálně povedlo, hlavně ty asperity kolem, ale potom se to zalilo celé nově vytvořeným deštěm. Dalo to 4,3 mm.
Všechny fotky jsou opravdu pěkné!
Musím říct, že dnešek se opravdu povedl. Ještě s tím vycházejícím Sluncem.
Uvidíme, jestli ještě něco podobného projde Moravou a oblastmi, kde ještě letos nic takového nebylo. Potom už by to bylo skvělé zakončení bouřkové sezony pro celou ČR.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.