Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno s letními teplotami

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 07.08.2026, 06:29

2 dny bude vcelku normální letní počasí a pak to peklo začne nanovo… To je vražda, napsala…

115
# 07.08.2026, 06:55

igor127
Tak u mě nakonec 9,7 mm, až teď ráno trochu začalo pofukovat, ale v baráku je jako v prádelně a počítám, že za chvíli zase vyleze ten hnusný puchýř :slunce::slunce: a bude zase pražit o 100 /6, aktuálně mám doma 25°C.
Souhrn srážek za 24 hodin.

162
# 07.08.2026, 07:15

jack
No jasně, bez slunce by to nešlo, neblázni 🤣 v bytě je hrozně a venku není o moc líp, jen je tam o pár stupňů méně. No dnes dáme trochu pauzu s vydechneme a pak nanovo, jen snad s teplotami do 35, věřím že se to ještě nějak sníží v tom výhledu.

115
# 07.08.2026, 07:18

igor127
Teď se trochu zatáhlo a začalo pofukovat, ale ve výhledu mám pořád to červený 40°"PEKLO" už je toho horka opravdu až moc.

51
# 07.08.2026, 07:47

1,5 mm :zz:

# 07.08.2026, 07:53

V noci velké překvapení, všechny modely tam neměly skoro nic, všechno jsem zaspal :zz: :D a měřím 15 mm. Tentokrát nás to z blízkého okolí trefilo nejvíc, takže :cool:
Dnes ráno taky nejvyšší teplota tento týden +19 a včero něco chybělo do supertropu. Výhled nekomentuju :( :zz: je tohle vůbec možné (jak jsem dopsal příspěvek tak se to zaktualizovalo a je to o dost mírnější, gfs už je toto léto asi hodně přehřátý :D)

dnes úhrn ZL kraj
14
# 07.08.2026, 07:53

3 mm....no alespoň plevel poroste 😂 Modely u nás předpovídaly trochu víc, já doufal ještě o něco více než modely.....hlavně že se ochladilo.

F4
128
# 07.08.2026, 08:01

Viten95
Naprostý souhlas. 85 % času je extrém a zbytek je normálně z hlediska teplot. Ale neprší tak jako tak.

ota
3114
# 07.08.2026, 08:27

U nás spadly v noci přesně 2mm, takže vlastně nic, aspoň se mi ale lehce doplnila dešťová voda na zalévání. Noc byla zároveň letos druhá tropická, minimum bylo 20,9°C. Dnes a zítra bude trošku chladněji a od neděle nejspíš návrat tropů, i když pak se rýsuje nějaké slabší ochlazení před polovinou příštího týdne, co je ale nejhorší, že na déšť to opravdu nevypadá.

# 07.08.2026, 10:28

Tady to minimum ještě teď dopoledne spadlo, takže mám +18... svižný SV :vitr: fakt dlouho teda nebyl :zz: ale slunce to vytahuje, ještě pálí, po druhé polovině srpna tady už ty tropy mají jinou intenzitu, takže řekl bych z nejhoršího zme tady venku, ty pohádky +40 co tam byly asi těžko

ale ono nadprůměr asi stále bude až někdy do poloviny září jak jsem projel ty dlouhodobé předpovědi, ten červen tak do 20.6. spíš chladnější, pak zvrat a červenec byl takový normální krom toho 1.7. a konce měsíce, tak teplo už snad na pohodku

0
# 07.08.2026, 10:39

Na Sv Moravě a ve Slezsku následující dny konstantně oproti zbytku území 5 až 7 C chladněji.
Pozoruji, že to platí povětšinou pouze v létě.
Od rána :prsi:.,už ustal. Celkově spadlo 7 mm.

69
# 07.08.2026, 11:03

A klasika. Došlo to do PL a hned to ožilo. :D

10
# 07.08.2026, 11:06

Tak vlna veder je za námi, nastává taky čas na zhodnocení. Já jen, jestli tu má pár jedinců i nějaký pud seberefexe a dokážou si po sobě zhodnotit svá slova:). Jako třeba Koralovec .
Já si svá slova zhodnotím rád, předpovídal jsem hroucení ekosystémů a poslední ránu founě a floře, a tak se i stalo. Historické sucho pokračuje, máme za sebou další sérii teplot přesahující 37°C, kolabují nám v okolí lesy, a ne jen sem a tam bříza, ale schne už úplně všechno. Konec bude až začnou i jehličnany. Voda není nikde, vysychají poslední rybníky i velké řeky. Lesní zvěř, hmyz, ptactvo, nemá co žrát, protože všechny bobule uschly a nelítá skoro žádný hmyz, nemá co pít ani kde se množit, a jako bonus, lépe nebude- na hmyz i bobule je už pozdě. Jsou místa v ČR, kde napršel letos průměr srážek (což je na takový vedra i tak málo) ale krajině to na přežití stačí. Ale velká část republiky má extrémně nízká čísla úhrnů.

69
# 07.08.2026, 11:12

A další vlny veder před náma. Což je ještě horší. :!!:

87
# 07.08.2026, 11:17

Tak u nás to nakonec horko z června nepřekonalo ale těsně v červnu u nás bylo max 36,3 a ve středu jsme měli 36,1 jinak už to jde vyhled vypadá příjemně záleží jak se to bude ještě měnit chtělo by to nějaký ten déšť. Včera nám ty deště daly 2 mm a v noci ještě jeden. Se srážkami z 1.8 kdy spadlo 5mm máme celém za srpen už 8mm.
V úterý jsme také zdárně dokončili žně. Teď to chce ale vodu pro řepu která úplně leží s i kukuřici aby stihla dozrát a nezaschla suchém.

# 07.08.2026, 11:27

No zde opět tropická noc v kombinaci s 1mm srážek. Aktuálně kolem 26-27°C, takže další tropický den bude před námi. No ten další týden je takový teďka mírně rozházený. Vypadá to na dvě varianty. Rozhraní nad střední Evropou s chladnějším severem a teplejším jihem, či plným zasáhnutím veder a opakování této vlny veder. Tak uvidíme, co se v modelech namodeluje o víkendu.

# 07.08.2026, 11:59

O víkendu se bude vidět víc jak to bude příští víkend

# 07.08.2026, 12:16

Sem tak po 17. hodině začaly chodit přeháňky, ale i když byly na radaru i do žluta nebo do oranžova, reálně byly jen velmi slabé až slabé. Tohle nám dalo do půlnoci zase jen 0,1 mm. Po půlnoci jsem začal pozorovat blýskavici, a to z východních, jižních a západních směrů. Nakonec se to všechno slilo do MCS, ale elektrická aktivita v naší části systému utichla. Slyšel jsem ovšem 2 hromy a mohl jsem to zaznamenat jako vzdálenou bouřku. Kolem jedné hodiny v noci začalo náhle silně pršet, padaly obří kapky, ale déšť byl hodně nekonzistentní. Nakonec pršelo několik hodin, ovšem tady už bez bouřky, dole na jihu pořád nějaké blesky byly, ale tady už přes déšť nebyly pozorovatelné. Celkem nám to dalo pouze 2,2 mm a v srpnu jsme aktuálně na 2,4 mm srážek, to je skoro jako nic. Navíc jsme měli i přes déšť další tropickou noc (minimum 20,3 °C) a teď už skoro není poznat, že by vůbec pršelo.

# 07.08.2026, 12:36

Zdravím vespolek. Už dlouho tady ty vaše diskuze jenom čtu, ale současné sucho mě nutí také přidat příspěvek. Tady jižně od Prahy se nám srážky úspěšně vyhýbají. Poslední větší zálivka byla 15.7., kdy spadlo kolem 20mm. Od té doby dohromady v různých přeháňkách máme asi 4mm. Včera nespadlo nic, všechno šlo kolem. V těch vedrech příroda trpí, je to vidět všude okolo. Jen tipuji které stromy odejdou jako první. Tráva se postupně mění ze zelené na žlutou a pak na hnědou. Nevěřím, že v pondělí tady něco spadne, takže čekám minimálně celý další týden sucha. Snad příští neděli nebo pondělí něco přijde. Pokud ne, tak už to tady všechno uschne.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.