Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Venku skoro půlnoc a pořád 30°C. Vzduch těžký, nehýbe se to. Koukám dvě nejteplejší stanice aktuálně Šternberk a Brno, Žabovřesky. ICON na zítřek dává 36°C v maximu, tak jsem zvědav kam to dolezeme na jihu Moravy. Neděle zdá se někam do 30/31°C, tak to ještě jde. Od pondělí zdá se započne ta pravá vlna. Teplejší JV, o něco chladnější Z/SZ. V úterý dokonce v 850hPa na Moravě až 25-26°C. Tam od západu dorazí nějaké srážky. Čechy chladnější, ale na Moravě ta 40°C vypadá velmi reálně. Od středy pak rozhraní SZ/JV.
Tak další horký den za námi. Tady v okolí dneska naštěstí o trochu nižší maxima, většinou se to vešlo mezi 36-38°C. Na Moravě stále ještě něco schází k té 40°C. Dneska na Moravě s náskokem nejvyšší teploty, ,,klasická trojka" , Strážnice, Třebíč a Šternberk. Jinak nejvyšší teploty dnes v ČR na JZ a jihu Čech. Velké množství stanic často mezi 38-39°C. Na Moravě nejvyšší teploty většinou do 38°C. Teď když tady vidím ty mapky na úterý, případně středu, tak je to celkem jisté tam, navíc na velkém území, že dle toho, tam bude často i nad 40°C. Tady jak už bylo několikrát psáno, v dalších dnech chladnější SZ, oproti velmi teplému JV
Lerak2
Na Moravě ten další týden bude o poznání horší. Ono ten nejteplejší vzduch bude proudit tentokrát od jihu, jihovýchodu. Zase Morava má v takovém případě trošku výhodu, že často ten teplý vzduch vytváří v tom dlouhém nížinatém schématu podmínky na mírnější vítr, takže by teoreticky mohlo nějaký den i s mírnějším větrem, ale o to horší noc. Nicméně v to úterý to vypadá na Moravskou 40°C nejlépe. Bude před frontou, co dorazí velmi neochotně do Čech. Proudění bude nejteplejší, tak uvidíme. Dokonce vítr, resp. jeho podmínky nebudou tak příhodné jako v pondělí. Navíc ten vrchol advekce s 26°C v 1,5km, to je už silné. Pak možnost rozhraní a velkých rozdílů v maximech mezi západem a jihovýchodem. Samozřejmě pro SZ to bude i tak teplé, ale k té nejteplejší hmotě to budou mít nejdále z pohledu geografického a synoptického. Zdá se, že pak o víkendu se od západu ochladí, na Moravě až na začátku toho další týdne kolem 10. srpna.
Aidamkoo
Ano, SZ často dle těchto modelovců, bude výrazně chladnější, viz předpověď tady na IN na dnešek (sobota). Většina nižších poloh má maxima v předpovědi tady 22-25°C, ty nejteplejší lokality až okolo 26°C. Neděle o 1-2°C vyšší maxima. Pondělí 27-31°C. Tak uvidíme, jaká bude realita. No a na Moravě, proudění slušný, Balkán to tam bude posílat pěkně (🇭🇷🇭🇺🇸🇰)
Já teda jen krátkou vsuvku.. ale někteří frflalové by jste si měli uvědomit, že lepší planetu k žití než máme nedostaneme... a než se nadějete tak vám život uteče mezi prsty. Já raději budu vděčný i za ta horka, byť je to někdy těžší, ale pořád si to tady užívám, protože nechci být za frflala. Konec mé myšlenky. Už sem tolik přispívat nebudu, moje příspěvky se sem totiž moc nehodí a vidím to jinak než 90 % místních diskutujících. Snad mi to nebude smazáno. Ale když jo, taky se nic asi nestane.
Ještě krátce, dnes k ránu se zase příjemně ochladilo.
kapr84
Lépe bych to neřekl. Taky mi přijde že někdo tady dělá zbytečně velblouda z komára.
Meteorolog 2011
No rozhodně. Vy tam na JV si chrochtáte co. Každou chvíli nějaká vlna od JZ nebo bouřky. Pro Vás těžko představitelné, jak to vypadá u nás nebo kousek od Vás na JM. O Francii a Španělsku ani nemluvě.
Jinak přesně dle předpokladu, že po extrémní vedru nikdy nic nepřijde se opět potvrdilo. Akorát východ Čech si opět zachrochtal. Máme za sebou další teplotně určitě výrazně nadnormální měsíc a srážkově další výrazně podprůměrný. A srpen jede v úplně stejným duchu. Kam se s timhle debilním počasím letos až dostaneme. Fakt chci vidět, jak to tu bude vypadat na konci září tímhle tempem a jestli se z tohohle zmaru vůbec někdy vyhrabeme (jako ČR i Z Evropa).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.