Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Jinak tady dnes všechny stanice v okolí, výrazně překonaly rekord, často i o více než 3°C. Osobně jsem dnes čekal větší teplo na JM, ale tam to pojede ještě dost další dny. Jsem zvědavý, jestli tato heat wave, tam přinese historicky první teploty nad 40°C. Předpovědi před pár dny, mluvily celkem plošně výrazně nad 40°C, všeobecně hlavně na Moravě. Třeba Žabovřesky dnes dokonce bez překonání rekordu
No Moravě zítra na jihu možná 39°C bude. Vrchol toho celého bude pondělí a zejména úterý. Tam jsou v modelech na jihu Moravy plošnější 40°C hodnoty. Dokonce i ve středu tam ECMWF vidí možnost ke 40°C. Dneska mělo být na jihu Moravy do 36°C. Žádné velké teplo ještě být nemělo, než se ta advekce semka dostane, to bude až zítra.
Jinak ECMWF maluje celkem výrazné rozhraní v sobotu. V Čechách často do 30°C, ale na jihu Moravy až 37°C.
Zkusil jsem založit svůj první vlastní discord server o počasí. https://discord.gg/e2gqVV6rM
Jinak zpátky k teplotám. Nyní tu máme stále kolem 30 °C a je to znát, že už začíná být teplo. Doma už máme něco mezi 27-28 °C, ale zatím to ještě až taková hrůza není. Bojím se ale dalších dnů. Ve výhledu stále vysoké teploty. V příštím týdnu je tam dokonce šance i na čtyřicítku, tak uvidíme, ale doufám, že to nevyjde. V sobotu se čekají i bouřky, ale zatím ještě není jisté, zda nás něco zasáhne.
Já na ty modelovce moc nejsem. Já až pak na tu kontrolu, co kde reálně padlo Ale výjimečně krátce k předpovědi do středy. Co to tak lehce sleduju a prohlížím, tak sobota, což už je naštěstí velmi brzy, tak tady dle těch výhledů, maxima dejme tomu 22-26°C, takže totální pohoda. Ta první půlka příštího týdne, podle těchto map, tak většinou 30-35°C. To by taky ještě trochu šlo. Tak díky Aidamkoo za ty mapky
No a ještě poslední info k dnešku, co tu proběhlo. Jestli je možné, že se teplota mohla změnit skoro o 2°C, za 20 minut. Tak máme tady screenshot, co sem Thundery15 dával. Takže stačí mrknout do tý tabulky. A vidím nejdřív v Doksanech nad 39°C, pak pokles těsně pod 38°C, a pak zpět nad 39°C. V době poklesu přesně i v tu dobu přechodně bylo více oblačnosti. Můžete si ověřit i na zaběru z kamery, případně můžu poskytnout. Poté oblačnost částečně ustoupila a rozpadla se, a šlo to postupně na 40°C. Když se podívám o kousek dál na Kopisty u Mostu, tam ta oblačnost zafungovala ještě víc, z 36,4°C na 38,6°C, za zhruba 10 minut. Stačí takto vysvětlení?
No co se týče bouřek tak ČHMÚ na sobotu už v podstatě odepsal SZ , takže to vypadá asi na tradici Jih Čech, Vysočina a západ Moravy.
Uvidíme co zítřek, ale osobně toho v tom horkém vysušeném vzduchu moc nečekám, v tom se bouřkám líbit nebude, možná až něco večer.
Stejně přemýšlím jestli by se nemělo vydat nějaké varování před tím heat burstem na některých místech podle modelu mohou být nárazy velmi silné snad zeslábnou
tak vypadá to že silný vítr aktuálně dorazil na západ Čech
Tak to došlo a je to teda hodně silný jako by dorazila silná bouřka akorát bez bouřky
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.