Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Tak co tady máme? Maximum 40,1°C v Doksanech, naštěstí dnes jediná čtyřicítka na stanicích ČHMÚ. Tak kolegovi šrotuje v hlavě v Roudnici, proč je tam v Doksanech o kus dál teplo? Jako už několikrát v posledních letech. Už jsem ti i psal, že tě vezmu na měření v okolí. Bez reakce. A ano, Doksany v tý velký oblasti, nejsou nejteplejším místem, jsou tam ještě teplejší místa, ale bez ofiko stanic. Tady ještě odpolední screenshot ze soukromých stanic v Roudnici, ještě než dorazila ta teplejší masa mezi 16-17h
Tak kdepak udeří očekávané bouřky? Myslím, že 100% pravděpodobnost je jako vždy. Naopak neustále zmiňovaná SZ půlka zítra bude mít opět hovno, protože je tak vyprahlo a extrémně nízká vlhkost vzduchu, že nemá šanci se nic vytvořit. A opět, po extrémních vedrech nikdy nic nepřijde. To mám vysledovaný.
A to se má v noci zvednout otřesnej vichr, takže tahle noc bude pekelná. To jediný zůstane z toho pásu oblačnosti v Bavorsku. Srážky čekat těžko.
Jako to, co se s tím počasím letos děje, to je opravdu bezprecedentní. Dříve (ještě před pár lety) při vedrech max. 33°C, výjimečně 35, teď 38 pravidlem a výjimečně i přes 40. Vždyť to není normální tohleto. Celá Z polovina Evropy, která vždycky byla chladnější a deštivější. Je tam vyprahlo ještě více a to peklo se nemá z Afriky o co ochladit, když je tam všechno spálený a vyschlý.
Koralovec
Pardon, ale asi jsem nepochopil pointu. Chtělo by to zlepšit úroveň písemného projevu. A mimochodem, o žádných kroupách ani tornádech tu nepadlo ani slovo.
Koralovec
jako taky se nikdo neptal na to že ses narodil na dálnici a přesto mi to tvůj styl řekl a neříkám nic
Lerak2
U nás na Vysočině je typickým příkladem špatně umístěné stanice Třebíč. Naopak Doksany jsou úplně v pořádku.
během noci to vypadá hlavně v západní a severozápadní polovině na silné nárazy větru otázka je jestli dorazí i nějaké zbytkové deště nebo jen vichr nasucho predpoved mi dokonce ukazuje zastavení poklesu teploty k 24° ale během postupu linie větru zvýšení zpět k 27 nebo dokonce až k 28 stupňům až do 2-3 ráno pak pokles je to teoreticky vůbec možné aby se o tolik oteplilo? Vidím to poprvé
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.