Většina z nás má v životě i jiné starosti a radosti a neřeší jen počasí,které stejně nezmění.Jsou lidé,kterým slovo sucho nic neřekne,dokud jim doma teče voda z kohoutku.Takový extrém tu není,ale už se najde dost lidí,kteří trpí při průměrných teplotách a chtějí zpátky nejlépe supertropy,i když ví,že je sucho.Kdyby tady spadlo tolik vody,co modely naslibují,byla by to paráda,naopak predikce teplot je zase podhodnocována.My,co se díváme i kolem sebe,tak se budeme trápit asi až do podzimu…
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
jsem fascinován brutálním selháním modelů v tomhle roce a těch, kteří jsou jimi taháni provázky. rozmnožují se - prezentují se jako že tomu rozumí nejvíce na světě a pak si to všichni vezmou k srdci a řeknou, jak fantastická předpověď se kreslí. nikdo ale neví, jak strašlivou obětí se stal, jaká je to bezmoc snažit se jim pomoct, ale vědět, že už jsou součástí modelů. nic neví, nic neumí, optimismus se vytratil již dávno. z kolika, prý 20mm? je 1mm ve finále. tak jednoduchý nepadnout do jejich výpočtů a ovlivnění, a přesto tak náročný. jsem zvyklý, že nasycený už nemluví, že má dost a odmítá další sousto, ale to není asi očividně zdejší případ, protože nenasycený dál otvírá a konzumuje další a další sousto.
kdy toto
a toto
TheRealStormCZE
Zajímavý obrázky, to mi bylo 6 zrovna a je možný že díky těmto bourkam sem začal bourky mit rad a zajímat se o ne, protoze me to pry chytlo v šesti letech, je mozny nekde dohledat vubec počty bourkovych dni dejme tomu v Usteckem kraji a po letech? Třeba 2000 az 10, 10 az 20 a 20 az do ted?
CHMI ORANŽOVÁ!!!
TheRealStormCZE
No jo, vždycky se ozve ten naštvaný, komu se to zrovna náhodně vyhlo a spadlo u něj málo a prezentuje se to jako selhání modelů a jako kdyby to tak měl celý region. Tak díky za pobavení no...
A když už, tak modelům to vyšlo bravurně viz třeba toto srovnání reálné úhrny vs. předpověď.
Pokud si myslíte, že jsou modely dokonalé a předpovědí Vám to na km přesně a na mm přesně, tak neskutečná naivita. Je spíše obdivuhodné, že dokážou trefit rozložení srážek.
Tadeas
Tohle může být klidně bouřková situace roku. Každopádně Morava bude mít opravdu hodně hodně energie, díky tomu, že je tam od rána jasno. Navíc Morava schytá i předfrontální bouřky a poté ještě frontální.
Pro Morava asi TOP situace roku i díky větší četnosti bouřek. Už se to začíná celkem rychle rozvíjet.
Možná to ještě i zasáhnu Prahu, to co je teď u Plzně.
SZ je plošně zalitý jo . No jak kde. Tady zase úplně nejméně srážek. Ještě trochu prší, ale je jasné, že to nedá ani 2mm.
Jo jenom pro zajímavost, teď jsem si uvědomil, že region severně od Prahy okres Mělník má lokálně již splněný měsíční úhrn srážek za červenec. Protože tam 1.7. kolem 9 h dopoledne spadlo 40-50 mm srážek a včera + dnes dalších cca 20-30 mm, což se dostáváme na nějakých 70 mm srážek za měsíc. Je to ovšem trochu ironie, protože mezi tím moc nepršelo, ani není záruka, že bude do konce měsíce ještě pršet.
TheRealStormCZE
Kde jsou ty časy. Ach jo. Rád na ně vzpomínám. To ještě v počasí fungovaly zákonitosti, tzv. staré pořádky.
AuraPočasí
Jako pardon, ale model uhodl maximálně rozložení srážek, množství rozhodně ne. To už mohl udělat flek po celý republice v řádu 1 mm a říct, že se vlastně trefil, protože na většině území 1 mm spadne. Jako jsme v r. 2026, technologie je jinde než před 20 lety, tak by bylo fajn ji naprogramovat tak, aby podala přesnější předpověď a ne se vymlouvat, že je to složitý. Od toho do toho zasahuje člověk-meteorolog, který výpočet upraví dle expertízy. Já jsem se kvalitou své předpovědi spokojen, vychází mi jak prostorově, tak co se úhrnů týče. K Mělníku, jasně, říkám to furt, že polabská placka furt dostává. Dnešek není výjimkou, přitom ta byla přeci vždy taky suchý region. No a zjišťujeme, že to tak není.
Bohužel předpovědi vyjdou přesně - Praha nic, zbytek docela solidní plošné srážky, protože to jde z více směrů. Poslední týden pravidelná diskotéka na Moravě je už klasika, tam bouřky umí ve velkém. Nevím, jestli je to jen výkyv nebo změna klimatu, v Čechách tohle prakticky vymizelo.Vždycky to rozjedou na východě Čech, zřejmě i vlivem orografie, a Morava pak z toho těží.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.