Daniel Moudrý
bohužel jen do 2013 http://blesky.bourky.cz/ (navíc důležitější jsou místní bouřky, ty celkové mají obrovský kolo detekce blesků a ty silný zase jsou braný jen podle blesků a ne podle ostatních projevů) ale obrázky z mnohem dřívějších dob, snímky blesků, animace radarů nebo snímky radarů jsou a nebylo vůbec nic výjimečnýho squall line nebo jakýkoliv jiný mcs, která hory prošla jak kdyby tam vůbec nebyly. ukázka tohoto, dnes mimořádně vzácnýho eventu byla v srpnu 2024, to bouřky z těch hor doslova seběhly a ještě nabraly přitom kondici. akorát tam chybí 2021 a 2025 jako roky, ale po 2018 se to rozsypalo úplně. 2023, 2025, 2026 neskutečný tragédie. 2022 taky, ale aspoň to derecho tam bylo.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
TheRealStormCZE
Na tomto je parádně zachycená ta změna. Stačí jít od spoda, rok 2013, 2014, 2015 atd. a na SZ Čech je celkově vyšší nebo průměrný počet bouřkových dní jako na ostatním území.
A pak si stačí zobrazit posledních několik let a na SZ Čech je divná anomálie, kdy je počet nízký ve srovnání se zbytkem republiky.
To není náhoda. Zlom nastává od roku 2019, od toho roku má SZ Čech permanentně málo bouřek.
TheRealStormCZE
Hele, nejsi náhodou na DiS serveru formikaristika cz SK ?
Já jsem tam taky, jmenuji se tam martin_akva.
Snad to nebude vadit, pokud jo příspěvek smažu.
Meteorolog 2011
kdo mu to řekne? 😬
Meteorolog 2011
Ve Starém Městě se to v července sype naprosto pravidelně, to je skoro ideální zálivka cca 10 mm v pravidelných vlnách: https://www.in-pocasi.cz/archiv/stare_mesto/?&...
To je takový rozdíl o cca 3 km dál?
Aspektt
Do 15h to ještě 2x zesílí.
AuraPočasí TheRealStormCZE
Rád dokladuji tímto obrázkem, co si představuji pod tím, že na SZ pršelo. Je to ze situace století z půlky září 2016. Přesně tohle by bylo potřeba teď - rozložení i množství. Tohle jsou plošné vydatné srážky. Krásný vytrvalý déšť, který je nejsilnější u mě a na Měděnci a v ostatních částech kraje, kde jsou teď furt bouřky, tak spadne méně. Ideální, spravedlivý, tak to má být, srážky až k horám pěkně. A tradiční pás z jihu Čech po Orličky jen pár přeháněk a ne moc vydatných. Takových situacích dokážu najít dost před tím r. 2019, kdy to nadobro skončilo. A za léto jich bylo i několik ne jedna.
V aktuálních podmínkách už je snad lepší TV a sucho než tohleto věčný dokola.
[i][/i]Mates
V HK bude prd, vsechno to jde moc na V ,ani u nas nic nečekám uz,par kapek jako vzdy
F4
Na tuhle situaci si pamatuji. Byl jsem venku večer, teplý zářijový den, v dálce směr na JZ byla taková vzdálená bouřková oblačnost, ale vypadala prostě jinak, než člověk vídá běžně dnes, těžko popsat v čem jinak, ale prostě byla taková jako kdyby vydatná - bouřkový mrak se táhnul, rozplýval a přitom vůbec neslábnul, v dálce se vytrvale pěkně blýskalo. Pak během noci se nějak vydatně rozpršelo a ještě nad ránem byl silný slejvák a netrvalo to krátce, spíše pršelo dohromady několik hodin, z toho často i silně. V Praze to nebylo zdaleka největší, ale výsledek byl ten, že rostlo poté fakt enormně hub. Oni totiž pak pršelo ještě znova na konci září a začátkem října.
Jo to byly časy, zrovna rok 2016 + 2017 mám spojený s velmi zajímavým počasím. Tenkrát to stálo za to.
Prostě jedu tu teorii, že počasí je rok od roku nudnější a divnější, ale nemyslím to v negativním duchu, jako čistě realisticky. Stačilo by si udělat nějakou statistiku, která by to potvrdila.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.