Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dorazí studená fronta, v jihovýchodní polovině území pozor na bouřky s prudkým větrem

Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026

15
# 19.07.2026, 06:12

Dnes to půjde brzo... Větry v modelech zůstávají. Asi vyrazím, snad to dobře dopadne. Ale bude asi šrumec. Tady kolem taky v noci prošla..

Od jz oblačnosti ubývá a vidět modrou oblohu.

F4
126
# 19.07.2026, 07:04

Tak vážení, zatím to jede úplně přesně dle mého předpokladu. Mariánky-Žatec-Louny chcance a já cmrndy. K tomu všemu je radar od Z úplně čistej. Úhrn do půlnoci 2 mm (to je s tím ochcávačkou včera kolem poledne) a do rána 1,6 mm. Tak kde je těch 20 mm na SZ? Zase jste všichni přestřelili. A na Prahu taky chcanec, takže Praha rozhodně 0 mít nebude spadne tam mnohem víc než pod horama.

Takže suma sumárum, pro SZ opět totální propadák, hlavně, že se tu mluvilo o vydatnějším dešti. Ten bude, ale víme kde.

# 19.07.2026, 07:23

F4
jo aura zas namluvil.
Tady 1mm. Vše hezky vyškrtaný. Ani na déšť nemáme :D .nerozumím proč. Drží dva dny a 6 hodin před úplnej výmaz a posun tak lmao.
To je úplně identická situace jak 1.7.

# 19.07.2026, 07:26

Za mě ještě pak dorazi ten koláč co jde od SZ Německa

# 19.07.2026, 07:41

Na severu Prahy se zjevil prvni davka z toho vlaku v podobe oranzovych odrazu a chcije jako kráva😁

113
# 19.07.2026, 07:43

Proč jsou tak velké rozdíly v nárazech větru Aladin,Icon de versus ostatní modely?

92
# 19.07.2026, 07:46

Tominoo
Ono z toho leje pěkně, když vidím ty úhrny... škoda, že nad námi vydržel mrak asi 1,5 minuty :D První třeba hodinový déšť bude tak někdy na podzim, až začnou chodit nějaké TN, tohle jsou hodně krátké přeháňky ve stylu dubna.

2197
# 19.07.2026, 07:53

jack
Já bych řekl, že ICON-DE to začíná posouvat více k jihu.

F4
126
# 19.07.2026, 08:11

Peter Sedlák 1
Jako bychom to neznali. 90 % letnich situacích je takových. Nejdřív navnadit, pak škrtat a výsledek 0. Moje předpověď pro dnešek vychází do puntíku. Je to úplně stejná situace jak před asi 2 týdny, kde se tu hlasalo 20-50 mm. Úplně stejný oblasti dostaly i dnes maximum srážek z toho balíku a stejný dostaly ojeb. Asi si poznačím do statistiky úspěšnosti předpovědi.

Jinak teď jsem v Praze na Hradčanské. Chcanec jako prase, kterej jsem už tak měsíc neviděl, možná 2. Všechno zelený včetně trávy na tram trati. Tak kde je v Praze to sucho?

92
# 19.07.2026, 08:17

Tak se to celé trefilo zase moc severně, zase max o kilometr, to je už k uzoufání. Spadl 1 mm z náhodného mraku.

# 19.07.2026, 08:28

Tadeas
Ty Vaše fotky z včerejší bouřky v Olomouci jsou neskutečné. Takhle nějak si vizuálně představuji pořádnou bouřku. A světe div se, například v Praze nic takového nebylo loni za celou sezónu a letos také ne. Byla tu loni jedna jediná silnější bouřka, co přinesla prudký přívalový déšť a nárazy větru, ale myslím, že vizuálně nepůsobila takhle epicky strašidelně jako tahle v Olomouci.

# 19.07.2026, 08:29

Jsem zvědavej jestli se začne něco tvořit,venku je jak v prádelně

# 19.07.2026, 08:34

F4
Hele něco na tom asi bude. Mě přijde, že nějak v průměru každý rok a každou sezónu se ty bouřky častěji vyskytují na Moravě nějak plošně, prostě když vyberete náhodné místo někde na Moravě, klidně nížinu, prostě bude mít za posledních X let více bouřek a více těch komplexů a silnějších bouřek, například supercel, než náhodně vybrané místo na SZ Čech.

A samozřejmě nemluvím ani o Vysočině a jižních Čechách a také východních Čechách, kde se také bouřkám nějak systematicky daří.

Podle mě prostě lze Česko rozdělit na nějaké bouřkové oblasti, přičemž ta SZ část je z nějakého důvodu nejslabší. Nejde ani tak o srážkový stín, jako spíše, jak postupují ty fronty. A Praha leží někde mezi, občas jí to trefí, ale častokrát už je ovlivněná tou chudší SZ oblastí.

F4
Bohužel asi bydlíte v bouřkově nejhorší oblasti ČR, takže co s tím uděláte? Já bych se s tím smířil. Máte tam podle mě krásnou lokalitu obecně, blízko kopce, hory, to tady v Praze třeba nemáme.

4
# 19.07.2026, 08:41

Ještě před 2 dny tu někdo z Prahy tvrdil jak tomu všemu rozumí a na SZ budou plošné deště s 12mm úhrny a ono ejhle ani 2mm no nic snad příští situace...

135
# 19.07.2026, 08:42

AuraPočasí
Bohužel pamatuju roky kdy Praha byla aktivní jak sviňa a teď prakticky nic nebo to není zas taková senzace.
Co se týče deště tak jak kde...na západě Prahy nás to neustále objebava a jde si to jihem nebo rovnou pod Prahou a dále na východ je to lepší a lepší.
Soucítím prostě se všema co bydlej od Praglu k hranicím s Německem a asi se s tim hold budem muset smířit

# 19.07.2026, 08:44

Podle mě se prostě nějak zásadně změnilo proudění vzduchu v souvislosti s klimatickou změnou. Dříve v minulosti bylo třeba 50% bouřek z jiné situace a 50% byly tyhle fronty natažené od JZ k SV.

A dnes je třeba 90% bouřek v těchto frontách.

# 19.07.2026, 08:45

Horkeypes
Je to tak no. Však já bydlím v Praze už od dětství a skutečně tady byly roky bouřkově mnohem aktivnější, jenže to se ty bouřky tak nehnaly, prostě to byly situace, kdy se udržovalo vysoké CAPE nad Českem řadu dní po sobě.

Nyní? Přejde fronta, pak přejde další, pak další. A vynechává to širší oblast západních až SZ Čech, sice tam něco je, zaprší, ale ty větší odpolední, večerní bouřky se tvoří jižněji a východněji.

Prostě se to moc pohybuje.

513
# 19.07.2026, 08:48

Peter Sedlák 1
No, ta AI Aurovi trošku kecala, ale zase docela srozumitelně..... koukám na tu mapu proběhlých srážek na In počasí a i na Kladně to dalo do 10mm, což vítám.. osvěžení vegetace proběhlo..spokojenost..

F4
126
# 19.07.2026, 08:54

AuraPočasí
Ale ono už ani pořádně neprší. Sotva se sem blíží zbytek viz třeba teď, tak žije žije a přede mnou zeslabení. Myslím, že nikdo v této republice nemá takový ojebávačky jako my tady pod KH. JM je specifikum, tak ani neprší, ale občas nějakou alpskou vlnu chytne. Tady všichni kudy jdou balíky chytnou 6-10 mm, my ze stejnýho ani ne 2, furt uhýbačky nebo jiný naschvály. Nevim jak jinak to popsat.

2197
# 19.07.2026, 08:55

AuraPočasí
Díky, takovou bouřku jsem včera opravdu nečekal. Najednou to bylo daleko a za chvíli hned nad námi. Tma pomalu, jak v noci a muselo se začít doma svítit. Vypadalo to celkem zle. A ta blížící se mlha v dálce vypadala taky strašidelně. Myslel jsem si že za chvíli začnou padat kroupy, ale naštěstí byly jen obrovské kapky a liják. Takové bouřky bych přál těm, kteří ještě za poslední dobou skoro žádnou neměli. Ta struktura byla ale opravdu krásná. Tak snad se dočkají během tohoto léta ještě i další města, která letos zatím byla bez bouřek.

Upravená fotka včerejšího shelf cloudu - snažil jsem se to upravit nejvíc podle reality. Akorát ta záclona tam lehce překážela.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.