Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Aspektt
Ale pěkná bouřka to byla. Opět bez větru a krup. Pořád v kuse hřmělo a stále ještě většinou hřmí, ale už to slábne. Blesky buď jsou vidět jako CC a nebo žádné. I přesto ale to dunění pěkné.
PS: Tak dohromady za tuto bouřku napršelo 13,4 mm, což je opět dost dobrý úhrn. Celkově za dnešní den máme zatím 13,6 mm.
Díky za podporu. Přesně tak, kdo má pravidelně bourky, nikdy nepochopí to, že člověka naštve, že to šlo ne o kilometry vedle, ale tady už se bavíme o nízkých stovkách metrů. A je to tak furt. A letos obzvlášť. Každý rok horší. Kdyby před tím pořádně napršelo, tak jadně, na svlažení bude těch pár mm stačit. Dnes byl potenciál získat v průměru 5 mm, ve středu bouřky i přes 10. Kdyby mi spadlo těch 5, jak se to ostatně tváří na odhadu z radaru, tak jsem spoko. Vyhled katastrofa, zítřku nevěřím. Úspěch bude zítra 10 mm. Bouřky už po těch otřesných letech opravdu přestávám mít rád. Radši plošný vydatný dešť na nějaké vlně, ideálně od JV. A propos, dnes se dockal sever Prahy, takže jih i sever, vychod taky zalité. Jen Z okraj nic moc. Takže většina Prahy už prostě je zalitá.
Pročetl jsem příspěvky a diskuzi. Některé pořád se opakující negativní příspěvky jsou až neuvěřitelné, dosahuje to už absurdních rozměrů. Vůbec to snad ani trochu neodpovídá tomu, co předpovídají modely.
Takže zítra prý nic nebude, úplné houby jako vždy atd.
Aladin drží konzistentně pěkné srážky na většině území. Podle ICON-D2 ansámblů pro Prahu je vysoká pravděpodobnost srážek mezi 5-10 mm - já vím není to moc, ale spadne to plošněji.
Aladin si asi celkově více věří a podle něho místy i kolem 20 mm, často nad 10 mm. Tak či tak zítřek bude celkově deštivější den s možností bouřek a silných srážek. Nevidím jediný důvod mít nějaký negativní pohled.
AuraPočasí
Předpovědi jsou objektivně čím dál horší v ohledu na srážky - poslední běh ICON-D2 nemá nic(!): https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php...
Ondra83
To je hlavní běh, který se do zítřka ještě X krát znova propočítá a změní. A když už, tak má výrazné srážky natažené přes celé SZ Čechy až téměř k Praze. Pokud kouknu na ansámbly je tam zkrátka vysoká pravděpodobnost srážek i pro Prahu 5-10 mm, jak jsem již zmínil.
Ondra83
No třeba severně od Prahy prošly v řadě za sebou bouřková jádra a lokálně spadlo až 20 mm. Teď pokud tam zítra zasáhne ten pás od SZ, může tam být rázem 40 mm během dvou dnů. A pokud se to Praze zítra vyhne, tak může být v části Prahy za stejné období třeba 4 mm.
Ale takhle počasí prostě funguje, srážkové úhrny bývají často extrémně nerovnoměrné.
To je celkem sranda tady zase . Jedni celkem pochopitelně zklamaní a druzí, kteří jim to vyčítají si sami honí u okna a dávají příspěvky každých deset minut (o ničem) . Fakt slepičárna tady, proto už sem chodím jen minimálně. Tak se zase mějte a užívejte víkend ;)
AuraPočasí
No.. já už píšu tedy ze zahraničí, a mám tu přijatelných +33.. a měl bych si teda stěžovat..?, A že jsme dnes dávali na střechu přesně 36 nových tašek, protože předvčerejší oluja to tu řádně provětrala a dala asi tak 150 mm.. , holt to člověk neovlivní.. a matně si vzpomínám na Vaši prognózu, že co nevidět bude v ČR klidně +47.. pravda, psáno v roce 2022.. tuším..a zatím jen +41 a něco..ještě je tam slušná rezerva..
p.s. nevidím nic positivního na extrémech, ale zažít to a přežít je poučné, to jo, takže ať Vám tam zabouří, zaprší, a nedevastuje..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.