Ondra83
A nebo nad tím zkuste přemýšlet takto: Je přeci divné, aby to hlavní pásmo bylo na SZ Čech (tam to obvykle nebývá), takže se to určitě posune trochu více k jihu a tedy k Praze. Někteří tu už psali, že SZ nic mít nebude tuším...
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Novorolák1
Na In-počasí chodím moc rád. Nejlepší diskuze o počasí na celém internetu. Měl byste sem chodit častěji a také se zapojit.
AuraPočasí
Já měl za to, že teď jim tam na severu přece jenom něco napadalo a pár bouřek trefilo Snad z toho pár mm bude, je tu strašně. Aspoň malé výhody ty bouřky v těsném okolí to má - v Rokytce je zase trochu vody, protože to přiteče z východu, zatímco tady nespadlo nic.
Přes Prahu se teď žene původně silné jádro, ale již trochu zesláblé. Překvapily mě nárazy větru, doslova z ničeho nic najednou docela hukot...
Super tak prší a docela pěkně... Žádný biják, ale aspoň ty kapky padají celkem dost hustě.
edit: Tak dost povedená přeháňka. Na to, že to sláblo a mrak už vypadal jen jako rozmázlá jednotvárná skrvna, tak se spustil celkem dost pěkný déšť, hustý i přechodně větší kapky.
Ondra83
Byl jsem odpoledne venku a sledoval ty mraky, mám i nějaké fotky, ale moc se nepovedly. Je zajímavé, že ta bouřka na severu až SV Prahy vypadala od oka velmi výrazně, opravdu celkem masivní dešťová clona a hrozivý vzhled, že bych se vsadil, že musí jít o něco většího.
Pak jsem se kouknul na radar a byl překvapený, že se jedná o průměrnou bouřku a podle radarových odhadů tam spadlo tak cca 6-10 mm srážek. Pouze na tom Mělnicku to vykydlo až 20 mm, ale jenom tím, že to šlo v pásu za sebou jako train effect.
Vlastně jsem dnes mohl mít luxusní fotky z těch bouřek, protože znám lokalitu, kde je výborný výhled směrem na sever až východ - byl jsem tam, ale bohužel ve špatný čas a pak se přesunul. Pak už jsem postupně ztrácel motivaci fotit.
Problém byl spíš v tom, že jsem dnes nic nečekal a nešel ani původně ven kvůli bouřkám, ale spíš něco zařizovat a po cestě jsem se šel podívat i na bouřky, ale prostě mi to časově nevyšlo.
AuraPočasí
Ondra83
Pěkná diskuze mezi vámi přes půl stránky, také sem ale něco přidám.
Nyní už bouřky začínají slábnout. Ta silná bouřka, která tu byla cca před 4 hodinami, právě doráží do Jablunkova, kde ale už výrazně zeslábla a přinaší pouze déšť. Něco málo se ještě nachází na severovýchodní Moravě, kde už bouřky pomalu odcházejí dále do Polska. Pošlu později i svůj mini rozbor pro zítřek, ať se tu také podělím o své znalosti.
Tadeas
Bylo by super zítra vyfotit nějakou solidní oblačnost, jen se obávám, že se nějak celkově zatáhne, rozprší a už nebudou ty jednotlivá výrazná jádra a třeba v dešti fotit nebudu. A další věc je načasování, jestli to člověk stihne, protože už to má být celkem brzy někdy dopoledne.
ICON-RUC, ten model s nejnovějšími aktualizacemi už má ve svém posledním výpočtu srážky i přes celé střední Čechy.
Podle něho přejde první vlna srážek už brzy ráno. Na západě Čech se vytvoří nějaké bouřky už kolem půlnoci a následně by to mělo bez většího zeslabení projít přes celou SZ část Čech, včetně Prahy.
Ty ranní bouřky či srážky jsou někdy až překvapivě časté a typické. Docela bych si tipnul, že už nad ránem něco většího bude...
AuraPočasí
Bláboly z těch modelů. Vlk taky sliboval a jak to dopadlo. Na to to sedí úplně přesně (příště pak zase příště a pak znovu a půda suchá).
Řeknu jak to bude (ze zkušenosti). Kolem půlnoci se začne tvořit pár buněk v Bavorsku, které zdánlivě budou putovat k SV. Tam (v Bavorsku) budou i bouřky, které se postupně slijí do plošnějšího deště. K ránu to doputuje na hranici a začne se to trhat na 2 části. Jedna půjde přes hory a Sasko, druhá se vydá směr Plzeň k V až SV. Takže zalité budou Krušný, Plzeňsko a dojde to až k Praze. Postupně to zeslábne během dopoledne. Kolem oběda začnou naskakovat KDE JINDE (doplňte si každý sám) buňky, které se začnou spojovat a celé to projde k SV, takže zalito bude od jihu Čech až po Ostravsko. JM dostane jen trošku. U mě bude tradiční cmrnd v řádu desetin (to bude z jižního konce toho, co půjde přes hory nebo severního konce toho, co půjde na Plzeň a dále ku Praze) Tak tohle je moje predikce. Odhad srážek: Krajní západ a Krušný 10-15 mm, Plzeňsko taky kolem 10, Praha do 10. My v Podkrušnohoří budeme rádi za 2 mm. Je dost možný, že se to záhadně obnoví za Chomutovem, jak se taky občas stává. No a v místech s tou lajnou po obědě bude 15-25 mm s pár suchými místy, ale těch bude fakt minimum. JM dostane tak do 5 mm, možná ani to ne. Tak tohle je za mě realistická předpověď. Uvidíme, co z ní se splní. A když to bude úplně jinak, tak aspoň budete mít právo mě kritizovat, že mi to nevyšlo. A já budu jásat, že se to po x týdnech zalilo.
Kdo doplní svou předpověď?
A i Z Prahy už se dočkal aspoň něčeho, takže Praha je od čtvrtka fakt zalitá celá.
My jsme dnes startovali bouřkový den již v 6 hodin ráno, to úplně nenávidim, ale na druhou stranu přes den u nás bouřka bejt neumí a kdy jindy když ne teď.
Bouřka jako prase, lízlo nás bílé jádro, byl to brutální přívalák, obří kapky neskutečné intenzity, přechodně i s krupkama, během pár vteřin na rovnějších plochách vrstva vody. Za 4 minuty napršelo 7,5 mm a bylo po všem. O minutu déle a byly jsme opět vyplaveni, už startovala hnědá ganga z kukuřičného pole nad vsí. Déšť přestal během jedné vteřiny, takže byl slyšet všechen ten randál tekoucí vody z okapů a po silnici. A jako bonus na zadní straně bouřky šlehaly blesky do země- což je u nás taky dost typické v tuhle ranní hodinu.
Pokusil jsem se to barvitě popsat, aby z toho měl zážitek každý.
Bylo to krásný, ale za červenec máme zatím cca 18 mm, je to zatím pořád nejsušší červenec jaký tu kdy byl, stejně jako celý letošek.
JUGOCV
Cau připojím se do diskuze, myslíte si ze bude zitra bowecho? Ja s tim poctám tak 50/50, modely se mi dost rozcházejí. Některé modely počítají s jedním systémem na severu ktery se bude rozpadat, a poté vytvoření bouřek na severní Moravě, ( s tím ja nepočítám, do 19:00 tam nebudou vubec podmínky ) počítám spíše s přechodem SQL nebo bowecha od Německa, nárazy větru by tomu odpovídali. Koukám na modely : Swiss a další 3 rozlišeni, icon de2, gfs, ecmvf, Aladin.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.