AuraPočasí
Já to ani radaru nevyčítám, to jsou fakt už drobné rozdíly, navíc ty mraky nad námi byly parádní, ale prd z toho.
Jen že někteří mají pak pocit, že jsou v Praze záplavy, a tady spadlo ze všech bouřek v průběhu července zatím asi 7 mm a 1 mm, když nepočítám zálivku hned 1/7 Je tu sucho jak na stepi.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Ondra83
Počkejte na tu neděli, tam to vidím jako hodně velkou pravděpodobnost, že se přes celé Čechy natáhne nějaký výraznější srážkový - bouřkový balík. Člověk ze zkušenosti hned pozná určitý rozdíl v té předpovědi a v neděli to bude trochu jiné, výraznější a plošnější.
AuraPočasí
Budou max 2mm a skip Morava
charlie
MitzosGames
Tak se koukněte na modely, nejen na předpověď srážek, ale na celé proudění. Už je z toho poznat, že půjde o výraznou situaci, která povede k plošnějším a výraznějším srážkám.
Ale tak samozřejmě nic nečekejte, Vaše věc.
AuraPočasí
Koukni na ICON-DE Česko menší zálivka a Morava bouřky
2dny zpátky už nyní měli být bouře a nejsou prostě nic nebude na SZ
Tak tady něco k té situaci v neděli:
V hladině 500 hPa se od severu protáhne do střední Evropy výrazná brázda nízkého tlaku vzduchu - v podstatě forma výškové tlakové níže. Přesně tato situace obecně produkuje výraznější a plošnější srážky s pomalejším postupem.
V hladině 850 hPa je potom výrazná zvlněná studená fronta, výrazný teplotní gradient.
Pokud někdo umí číst modely a rozumí modelům, tak tuší, že to povede k výraznějším srážkám, respektive plošnějším.
Na základě čeho Vy argumentujete? Že to minule nevyšlo, tak to nevyjde znova?
AuraPočasí
Synoptická situace sice vypadá příznivě pro plošnější srážky, ale podobně příznivé situace už v minulosti vedly k mnohem slabším úhrnům. Modely nejsou neomylné a záleží na detailech, které se mohou změnit i krátce před událostí.
AuraPočasí
v tom ale aladin nemodeluje tolik blesků, a jen v lokálních částech, Top situace je teď, pro některé.. Jako fajn no ať aspoň 10mm. Každá kapka pomůže pokud mají být ještě někdy bouřky z tepla. A stromy neuvadnou.
V Německu to pěkně jede
charlie
Já si nemyslím, že spadne hodně srážek, ale je podle mě hodně pravděpodobné, že to nějak projde přes většinu ČR v nějaké cca střední intenzitě a míře. Takže může spadnout třeba 7-10 mm v širší oblasti Čech nebo třeba 7-15 mm.
Přijde to jenom mě, nebo to proudění je ted strašně chaoticky?
Negan
Já se na neděli velmi těším už jenom proto, že se v modelech vyklubala situace, snad poprvé letos, která vyhlíží nějakou určitou jistotou z podstaty.
Prostě se vsadím, že se v neděli během dne rozprší i tady v Praze, ať už více či méně a nepůjde o nějaké lokály, jako byly v 99% případů dosud.
A hlavně se pořádně ochladí, už mě taky ty vysoké teploty trochu přešly po té extrémní vlně veder.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.