Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Ondra83
A dokonce bych řekl, že třeba v rámci samotných Strašnic budou velké rozdíly. Já jsem spíše severní část Strašnic blízko Malešic, takže v podstatě tady pršelo míň, než ve Strašnicích na opačné straně u Záběhlic (Zahradního města), co leží o třeba 1,5 km na jih. A když si člověk představí Hrdlořezy, tak jsou ještě o kousek severně.
Ok, tak zasáhl mě úplný krajní spodek té linie a nejprve větší nárazy větru před příchodem a pak 10 minutová průtrž s několika cg a cc blesky, jinak nic moc. Alespoň něco spadlo a viděl jsem blesk, takže za mě spokojenost. Pár jednotek kilometrů vedle nebylo vůbec nic
F4
Obrázek o této dekádě a hlavně 2026 říká vše.
Na neděli taky kašli, jako sice deště asi budou asi 13mm. Bouřky, ale zase východ. Po špatném květnu a slop červnu přichází katastrofický červenec za 27 let a jsme vlastně na podobné úrovni jak 2025, ale i 2025 mělo více přímých.
Proto mě ty bouřky už nějak nebaví jako dřív, ono je to furt stejné. Stačí si spočítat statistiku přímých zásahů z pohledu jednoho místa, například někde zde v Praze. Realita bude prostě třeba 10-20% ze všech situací, kdy se čekají nějaké bouřky.
Respektive třeba 20-30% když se čekají bouřky, že vůbec je nějaká bouřka a z toho jen 10-20% přímých zásahů.
Pokud si člověk nějak podvědomě přeje zažít silnou pořádnou bouřku, je to jako si přát výhru v jackpot. Ne doslova, ale metaforicky.
Nad Norimberkem to teď solidně narostlo
Uvidíme jestli se to nějak pěkně zformuje
Aidamkoo
děkuju, ale nemám.. ale jak jsem psal bude to dost lokální, hlavně zítra. V neděli by toho zase mohlo být více.. něco jako dnes třeba. Dnes to nevyšlo, ale další dva dny bude šance znovu. Asi budou i supercely. Něco co je dnes v západní Evropě. Celkově je Evropa krásně rozpálená, k tomu spouštěče na frontách, tak asi ideál, aby se bouřkám dařilo.
Teďka vypadá srážkově i bouřkově neděle dost výrazně. Vypadá to, že se utvoří hodně výrazná studená fronta - podle ostrého teplotního gradientu, co projde přes ČR.
Jsem si skoro jistý, že v neděli lze čekat nějaké obecně plošnější srážky v ČR, i když třeba nespadnou závratné sumy a bouřek nebude tolik, jako spíše silného deště.
Ale alespoň už se s tím dá počítat, že neděle to nabídne.
Skoro bych si troufnul tvrdit, že neděle bude možná TOP situace roku - takto modelově to vypadá dost dobře a zajímavě.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.