Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Tak to nečekaně od jihu začlo naskakovat. Ach jo, když je nějaká bouřková situace, vždycky to jde přes nás. Snad to bude jen o vodě.
spurdo
viz tento screen. Místo toho, aby ses přihlásil na radarovou stránku a prostě jí prohlížel, tak si musíš vybrat ze 4 úrovní aplikace.
Přijde mi to trochu jako nějaký vtip...
Ondra83
Asi jsem to rozluštil. Ta bouřka dle radaru vypadala, že se trochu roztáhla s těmi oranžovými odrazy, ale přitom ve skutečnosti byl mnohem silnější liják na JV Prahy. Koukal jsem na tu oblačnost a přišlo mi, že v dálce prší mnohem více podle té srážkové stěny, zatímco zde byla spíše nějaká základna nebo okraj, z čeho většinou moc neprší.
Podle radarových odhadů má třeba taková Praha Hostivař 20 mm, docela bych tomu i věřil. Akorát nechápu, proč radar tu oranžovou barvu roztáhne mnohem víc, když ve skutečnosti odpovídá realitě a fakt spíše poprchávalo, než pršelo. Prostě to padalo nějak řidčeji, i když dost velké kapky.
Třeba Hrdlořezy jsou na úplném okraji těch odhadů srážek, ale podle radaru to tam prostě prošlo.
Ondra83
Je to tak no. Směrem na jih celou dobu prostě kompaktní stěna srážek a nad hlavou prostě jen nějaká základna. Radar to neumí nějak správně zachytit, ale ty odhady srážek už celkem odpovídají.
Celou dobu jsem měl pocit, že na jih prší mnohem více a sem to jen padá nějak okrajem. A u Vás tento pocit musel být ještě mnohem větší.
Tak nakonec vznikla MCS a byla to pro nás přímá bouřka, ale nějak extra silná ne. Chvílemi přívalový déšť a silný nárazový vítr byl taky (byť Žabovřesky nedosáhly 40 km/h), kroupy nepadaly a občas byly vidět pěkné blesky, i do země, hromů bylo tak 3-5 do minuty. Úhrn 13,3 mm srážek, takže jo, tohle by šlo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.