jack
Zítra je velmi velká shoda v modelech na silný bouřkový systém, už se přidává i model ID2, který to šoupnul o 300km na východ. V průběhu dne se očekává trvalý přísun CAPE od jihu nad celou Moravu.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Klokan_0
Model ICON-DE a prakticky i ostatní modely očekávají přechod dalšího (ale menšího) bouřkového systému v pozdních večerních hodinách, který by mohl i tak stále doprovázet silné nárazy větru a přívalové srážky.
Ještě se dívám na to zítřejší pozdní odpoledne a vypadá to na opravdu nebezpečné bouřky. Nebal bych se říct, že intenzita by mohla jít až k extrémně silným bouřkám. Vítr by mohl dosahovat i přes 90 km/h. Třeba kolem Olomouce má být těsně před přechodem prvního systému střih větru až do 25 m/s, což už i tak jsou skoro velmi vysoké hodnoty. Pravděpodobně půjde o jeden z nejsilnějších bouřkových dnů pro Moravu a částečně i Slezsko. Tady v Olomouci má model ICON-DE prakticky kolem 30 mm, ale u Brna skoro až 100 mm, což bychom určitě nechtěli, aby to naráz spadlo. Už i tak těch 30 mm je dost.
Klokan_0
Nemusím se ani podívat, a hádám že ten bouřkový systém půjde od jihu přes vysočinu nebo od Moravy nahoru, na S/SZ nikdy nic nepůjde 😆
Tadeas
Rozhodně co se týče zasaženého území to bude asi největší situace na Moravě, hned po 11.5.2026
David Štorek
Jo, měl by se tvořit v severním Rakousku a na Vysočině s postupem na SV. Nicméně ID2 měl jakýsi shluk bouřek ještě včera v noci nad Z/SZ Čech, nyní to přesunul o asi 300km na východ. Zajímavé ale je, že třeba Švýcarský model SHD nemá prakticky nikde nic na zítřejší odpoledne a večer.
Frantis95
No vida, bez výstrahy, bez ničeho a najednou to jde . V rámci Černošic obrovské rozdíly - od 45mm na jihu obce po 85mm na severu. Rozdíl 40mm na 3km je extrém, zvlášť v rámci né úplně velkého města. Já jsem cca uprostřed, tady 68mm.
Sousední nejjižnější pražské oblasti (Lipence, Radotín) dostaly taky k 60-70mm, dále na sever pak úhrny prudce klesají a severní/severovýchodní části Prahy mají pouze jednotky mm. Takže tentokrát jsme měli štěstí, ale psát o tom, že Prahu zasáhly bouřky je opět zavádějící. Operujeme tady s lokální bouřkou a územím o rozloze téměř 500km2.
A nedivil bych se, kdyby opět navzdory předpovědi během odpoledne něco dorazilo. Projasnilo se a na prolitou zemi rádo prší znovu
To letos je železná klasika ty posuny pryč ze SZ. Nj někdo je doma takže.. Nezbývá než doufat v nějaké změně.
Aha tak id2, přidal se shd a teď i aladin. Jak RAM kartel.
Jinak jsem momentálně v Dunajské Stredě a cosi od západu směr Bratislava roste, tak jsem zvědav.
Zítra koukám, že nakonec studená fronta dorazí až v noci na sobotu a v sobotu ráno. Celé to předežene linie konvergence, která dopoledne bude postupovat na západ a následně k večeru na Moravu. Sbíhavost bude slušná, navíc podmínky v celé republice budou dobré. Bouřky jak přes denně na konvergenci, tak pak v noci na frontě.
Zároveň bude vrcholit příliv horkého vzduchu od jihu, takže na jihu Moravy až 35°C.
Frantis95
no třeba například deseti nejjednoduššími odvozeními toho že tady nebyl 4 roky?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.