Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně velká oblačnost a chladněji, lokálně přeháňky, místy větrno

Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026

# 16.07.2026, 03:26

Využil jsem prázdniny a i takhle pozdě si zajel na nejbližší kopec. Hlavně kolem druhé hodiny opravdu dost bleskově aktivní buňky, dokonce jeden hezký CG se povedl:love:. Chvilkama blesky ozařovaly i poměrně hezkou základnu:)

Fotky jsou foceny mobilem, takže kvalita žádná sláva

9
# 16.07.2026, 04:14

U nás spadlo v průběhu brněnských bouřek ve dvou vlnách celkem překrásných 19mm. No zaplať pánbů... či zaplať příroda... rostliny se rozveselily.
Trochu.

# 16.07.2026, 04:45

Ten aladin je úplně mimo,to co bylo v noci kolem Prahy,tam vůbec neměl,a kde to má tak není nic

# 16.07.2026, 05:02

Na Vysočinu se nedostane nic, všechno se rozpadá, střední východní Čechy jedou

92
# 16.07.2026, 06:01

Vizuálně a zvukově poměrně impozantní, ale tady jen 6 mm - lepší než nic, ale to je do víkendu pryč.

73
# 16.07.2026, 06:08

U mě nakonec teď ráno vláček docela intenzivních přeháněk a zatím 14 mm a stále prší. Docela příjemné překvapení po té noci.

# 16.07.2026, 06:34

Tak tady jsme teda v noci trefili bouřkový i srážkový jackpot. Přešly 3 bouřky, z toho první hodnotím jako silnou, napršelo 60,5 mm a celé se to obešlo beze škod:cool:. První bouřka byla elekticky nejaktivnější, v maximu cca 1 blesk za 3 sekundy a přinesla přívalový déšť s maximální 5minutovou intenzitou až 126 mm/h. Druhá a třetí bouřka již byly elekticky výrazně méně aktivní (1 blesk za 2 minuty) a přinesly jen silný déšť o 5-minutových maximech ke 40 mm/h. Bližší úder blesku nebyl žádný, všechny blesky byly mezimračné a naprostá většina 'utopená' ve srážkách. Silnější vítr se ani v jádru bouřky nekonal. Z hlediska srážek vyvstaly dle očekávání velmi velké rozdíly (druhá strana čtvrti má o 20 mm méně), směrem na Černošice a Radotín toho spadlo ještě více (dle Wundergroundu i k 80 mm), zatímco kousek na jih někde na Jílovišti nebo ve Vraném by nebýt poslední bouřky vůbec nepršelo. Výstraha samozřejmě žádná a nevím o modelu, kterému by se to podařilo předpovědět, ICON-D2 a ICON-RUC tam nějaké náznaky nočního systému měli, ale rozhodně ne v takové intenzitě.

2720
# 16.07.2026, 07:21

Z toho soukromého dešťového balíku, který zůstal z těch bouřek nám to hodilo krásných 8.5 mm, takže pár dalších srážek do sbírky, paráda. Ty oranžové, pomalu až červené odrazy se rychle rozpadly, jinak by nalilo slušnou intenzitou o dost více. I tak na chvíli aspoň hezky sprchlo. Jakmile to konečně v noci prorazilo to sucho, tak přece něco bylo. Trochu škoda, že ty blesky nevydržely třeba až do ranních hodin. Kdyby v tom dešti občas uhodilo, vůbec by to nebyl špatný budíček. :D

F4
127
# 16.07.2026, 07:30

A pak, že Praha nic nemá. Soukromá bouřka pěkné intenzity a navíc po půlnoci, kdy už energie moc není. Njn, někdo to hold umí i skoro bez podmínek a někomu se to věčně vyhne i když jsou podmínky nejlepší, jaký můžou být. A další chcanec už je zase u Prahy.

73
# 16.07.2026, 07:33

F4
Vždyť to byl jen úzký proužek, většina Prahy má jen 1-10 mm. Takže stejné, jako u tebe v úterý ráno.

F4
127
# 16.07.2026, 07:43

Ondris
Pravda, je to něco jako já a Chomutov. Každopádně to nebylo v předpovědi, takže to považuju za mimořádný úspěch, který se ne všem poštěstí, jak víme.

# 16.07.2026, 08:25

Teď jsem projížděl kolem moravské nové vsi. Škody jdou vidět i ze silnice a to jsem nebyl v centru té včerejší supercely. :blesk:

# 16.07.2026, 08:50

Ty včerejší bouřky v okolí Moravského Žižkova, (Prušánky, Velké Bílovice), to byl mazec, dle videí. Bohužel jsou tam dost velké škody, ať už ve vinicích, nebo v sadech. Kroupy a silný vítr, tomu daly zabrat no :( Jako zalito tam je, ale takhle to asi taky nikdo nepotřebuje

11
# 16.07.2026, 08:51

Ano v noci jsem nic moc nečekal a najednou mě okolo 3h ranní probudil pořádný slejvák co bubnoval do okna a do parapetu. Tak jsem kouknul na radar a byl to fakt pěkný vláček co přecházel od JZ směrem k SV zhruba po jižní hranici Prahy. Říčany byly dost na hraně a v rámci docela malého města jsem koukal na wunderground jsou úhrny od 18 do 33 mm. My jsme v té části města kde spadlo dost - 28 mm. Každopádně to bylo kromě silného deště skoro bez dalších projevů - žádné blesky a hromy jsem u nás nezaznamenal, ale byl jsem vzhůru jen pár desítek minut a celé to trvalo cca 90min. Takže mám zase plné sudy vody a je to paráda. Na sucho zase nějakou dobu nadávat nebudu a vzhledem k tomu že nás čeká i chladnější počasí tak možná to bude na delší dobu.

V pátek podle ICON De budou další pěkné srážky tak snad se dostane na ta nejvíce suchá místa. Jinak jsem rád,že pěkně zapršelo v Brně a okolí, ale je mi jasné že ne všude.
A u Jacka v Moravském Žižkově doufám že ty škody nebyly tak hrozné a že mají pěkně zalito.

2219
# 16.07.2026, 09:09

lukáš friedrich
Lukáš Záruba
Moc pěkné fotky blesků.

Praha měla na bouřky celkem štěstí. Natož, že ICON DE maloval menší bouřkový systém postupující na Moravu, tak mu to teda dost nevyšlo.. Uvidíme, co bude teda v pátek.

135
# 16.07.2026, 09:53

Hele kdo nebyl v Praglu a tohle se tam objeví :D
Pražáci a vokoli moc přeju, hezky fotky.

# 16.07.2026, 10:06

v pátek bude ukázkové velké vaječné hovno, takže zase sběr jen z nudnejch přeháněk trapnejch v červenci a rozbíjejícím se dešti vo hory. aspoň bude konečně snad na delší dobu chlad

# 16.07.2026, 10:11

Tak a můžeme se podívat, jak to vypadá, s počtem bouřkových dní, zaznamenaných na stanicích ČHMÚ, v krajských městech, příp. v blízkém okolí. Zatím za červenec výrazně vedou moravské stanice, Olomouc Holice 4 dny, Ostrava Mošnov letiště 3, Tuřany 3, Holešov na Zlínsku také 3. V Čechách je to většinou 1-2 dny. Ústí, LB, ČB a HK po jednom dni. Zbytek dva. Jen na okraji Prahy Ruzyně 3 dny. Zbytek pražských stanic 1-2 dny. A poslední taková zajímavost k bouřkám, stanice Žabovřesky v Brně, včera samozřejmě zaznamenala kroupy, když to tam včera v centru tak padalo :(

Zdroj dat ČHMÚ

114
# 16.07.2026, 10:19

Lerak2
No byl to mazec to Ti povím, už teď se bojím co bude zítra.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.