Využil jsem prázdniny a i takhle pozdě si zajel na nejbližší kopec. Hlavně kolem druhé hodiny opravdu dost bleskově aktivní buňky, dokonce jeden hezký CG se povedl. Chvilkama blesky ozařovaly i poměrně hezkou základnu
Fotky jsou foceny mobilem, takže kvalita žádná sláva
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026
Tak tady jsme teda v noci trefili bouřkový i srážkový jackpot. Přešly 3 bouřky, z toho první hodnotím jako silnou, napršelo 60,5 mm a celé se to obešlo beze škod. První bouřka byla elekticky nejaktivnější, v maximu cca 1 blesk za 3 sekundy a přinesla přívalový déšť s maximální 5minutovou intenzitou až 126 mm/h. Druhá a třetí bouřka již byly elekticky výrazně méně aktivní (1 blesk za 2 minuty) a přinesly jen silný déšť o 5-minutových maximech ke 40 mm/h. Bližší úder blesku nebyl žádný, všechny blesky byly mezimračné a naprostá většina 'utopená' ve srážkách. Silnější vítr se ani v jádru bouřky nekonal. Z hlediska srážek vyvstaly dle očekávání velmi velké rozdíly (druhá strana čtvrti má o 20 mm méně), směrem na Černošice a Radotín toho spadlo ještě více (dle Wundergroundu i k 80 mm), zatímco kousek na jih někde na Jílovišti nebo ve Vraném by nebýt poslední bouřky vůbec nepršelo. Výstraha samozřejmě žádná a nevím o modelu, kterému by se to podařilo předpovědět, ICON-D2 a ICON-RUC tam nějaké náznaky nočního systému měli, ale rozhodně ne v takové intenzitě.
Z toho soukromého dešťového balíku, který zůstal z těch bouřek nám to hodilo krásných 8.5 mm, takže pár dalších srážek do sbírky, paráda. Ty oranžové, pomalu až červené odrazy se rychle rozpadly, jinak by nalilo slušnou intenzitou o dost více. I tak na chvíli aspoň hezky sprchlo. Jakmile to konečně v noci prorazilo to sucho, tak přece něco bylo. Trochu škoda, že ty blesky nevydržely třeba až do ranních hodin. Kdyby v tom dešti občas uhodilo, vůbec by to nebyl špatný budíček.
Ondris
Asi tak
Teď jsem projížděl kolem moravské nové vsi. Škody jdou vidět i ze silnice a to jsem nebyl v centru té včerejší supercely.
Ty včerejší bouřky v okolí Moravského Žižkova, (Prušánky, Velké Bílovice), to byl mazec, dle videí. Bohužel jsou tam dost velké škody, ať už ve vinicích, nebo v sadech. Kroupy a silný vítr, tomu daly zabrat no Jako zalito tam je, ale takhle to asi taky nikdo nepotřebuje
Ano v noci jsem nic moc nečekal a najednou mě okolo 3h ranní probudil pořádný slejvák co bubnoval do okna a do parapetu. Tak jsem kouknul na radar a byl to fakt pěkný vláček co přecházel od JZ směrem k SV zhruba po jižní hranici Prahy. Říčany byly dost na hraně a v rámci docela malého města jsem koukal na wunderground jsou úhrny od 18 do 33 mm. My jsme v té části města kde spadlo dost - 28 mm. Každopádně to bylo kromě silného deště skoro bez dalších projevů - žádné blesky a hromy jsem u nás nezaznamenal, ale byl jsem vzhůru jen pár desítek minut a celé to trvalo cca 90min. Takže mám zase plné sudy vody a je to paráda. Na sucho zase nějakou dobu nadávat nebudu a vzhledem k tomu že nás čeká i chladnější počasí tak možná to bude na delší dobu.
V pátek podle ICON De budou další pěkné srážky tak snad se dostane na ta nejvíce suchá místa. Jinak jsem rád,že pěkně zapršelo v Brně a okolí, ale je mi jasné že ne všude.
A u Jacka v Moravském Žižkově doufám že ty škody nebyly tak hrozné a že mají pěkně zalito.
v pátek bude ukázkové velké vaječné hovno, takže zase sběr jen z nudnejch přeháněk trapnejch v červenci a rozbíjejícím se dešti vo hory. aspoň bude konečně snad na delší dobu chlad
Tak a můžeme se podívat, jak to vypadá, s počtem bouřkových dní, zaznamenaných na stanicích ČHMÚ, v krajských městech, příp. v blízkém okolí. Zatím za červenec výrazně vedou moravské stanice, Olomouc Holice 4 dny, Ostrava Mošnov letiště 3, Tuřany 3, Holešov na Zlínsku také 3. V Čechách je to většinou 1-2 dny. Ústí, LB, ČB a HK po jednom dni. Zbytek dva. Jen na okraji Prahy Ruzyně 3 dny. Zbytek pražských stanic 1-2 dny. A poslední taková zajímavost k bouřkám, stanice Žabovřesky v Brně, včera samozřejmě zaznamenala kroupy, když to tam včera v centru tak padalo
Zdroj dat ČHMÚ
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.