Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-17.7.2026
Kroupy v centru Brna.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1023733767...
Brno dnes, pěkná jízda
V Brně koukám v centru spadlo kolem 30mm za velmi krátkou dobu. K tomu kroupy a velmi silný vítr. Někdy jsem rád, že moje oblast má při takových situacích spíše klídek, protože těch škod v Brně je až až. Raději mít 10mm a klid, než 35mm a kroupy k tomu.
Ono jde zase něco.
jo jinak díky.
Tak můj popis situace je následující. Ta slabší supercela nás zasáhla, ale centrum chytila víc. Srážky a kroupy tu už byly zmíněny, já dodám vítr. Žabovřesky zaznamenaly maximální náraz 72 km/h, stejný byl naposledy v červnu 2025 a vyšší (86 km/h) v červenci 2024. Jinak u nás byly dvě vlny přívalového deště, asi půl hodiny téměř nepřetržité hřmění a rovněž ten silný nárazový vítr. Kroupy ani downburst u nás nic, ale viděl jsem, že nedaleko od nás kroupy padaly, možná i dole u řeky. Jinak, viděl jsem i duhu, ale nestihl jsem ji vyfotit, než Slunce zalezlo zpátky za mraky. Úhrn to dalo nakonec 5,5 mm, to je mnohem méně než směrem do centra. A pak šla za tou supercelou ještě jedna bouřka, ale ta už byla jen okrajová a slyšel jsem pouze 3 hromy. Tady to byla jen taková mírná až středně silná přeháňka a dala dalších 0,3 mm. Zajímavé je, že jsem dneska (když nepočítám noc) neviděl ani jeden blesk nebo záblesk. Srážkově jsme si ale trošku polepšili, v červenci teď jsme na 19,7 mm vody.
EDIT, 18:59 SELČ: Jinak, ještě dodám, že hasiče slyším občas ještě teď a máme krásných 19,8 °C, před bouřkou jsme měli kolem 28 °C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.