Co se týče vnitrozemí Čech (střední Čechy), tak letos bouřky rády naskakují na jižní straně Brd a v okolí Příbrami. Vytvoří-li se bouřky, čekám je opět hlavně na Brdech a na Příbramsku, možná něco dojde i na Křivoklátsko.
U mě v Praze (Dejvice) se letos v létě bouřkám moc nechce, mám podezření na vysušený povrch a velmi suchou přízemní vrstvu atmosféry. Naposledy se zadařilo hned na začátku července 1.-2.7. 30mm (v Čechách 3 bouřkové dny za sebou, ale pro moji část Prahy z toho byl liják až na třetí pokus) , od té doby už jen 2 mm minulý týden na slabé noční frontě. Zlaté roky 2021-2022-2023, kdy několikrát za letní sezónu šel přes Prahu bouřkový "vláček" a lijáky desítky mm za den nebyly výjimkou Letos to v okolí Prahy připomíná roky 2018, 2015 nebo 2003.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-16.7.2026
Bude se prostě něco dít. Je záruka, že když se člověk zítra odpoledne rozhlédne po obloze, uvidí nějaké výrazné bouřkové mraky aspoň v dálce.
Ta zkušenost s tím, když se tady v Praze netrefí bouřka je taková, že dokud nemáte černý mraky fakt doslova nad hlavou a nebo velmi blízko, co míří k Vám, pak prostě nic nebude... nějaký základny co se rychle zvětšují.
Tady už bylo kolikrát, že se zatáhlo, ale prostě z toho nic nebylo a když je zataženo směrem odkud ty bouřky nejdou, pak to prostě nedorazí...
brhel
Jj, čekám to podobně. Celkově letos jede jih a východ od Prahy a ty Brdy jsou prakticky záruka bouřek. K nám to pak napere akorát kovadliny. Tady to trochu zachránily ty lijáky 1.7., bouřkové projevy ale, krom srážek, nestály za řeč. Jinak je zde na Praze - západ letošní sezona naprosto mrtvá.
brhel
Ondris
No já si myslím, že to dopadne klasicky. Tyhle situace vubec neumíme, fakt nepamatuji kdy se tyhle stacionární bouřky vytvorily nad nami. Zase na druhou stranu - buďme rádi za těch 30mm z 1.7. Teď jsem na Šumavě - vyšší polohy ok, ale kupříkladu Otava je úplně bez vody, Strakonice žlutá spálená tráva…proti tomu to v naší oblasti vypadá jak v Amazonii
Icon ruc další koruna pouze pro SZ úplně z ničeho přidání bordelu na ráno a tak bouřek tu nula. Ostatní modely jsou nadějnější, ale dle mě pojede spíše KH a jižně od Podkrušnohoří. A samozřejmě známé lokality jižně východně od prahy.
Ale mohlo by sprchnout.
Krkonoše,tvoří
Podle estofexu i nekolika modelů to zase vypadá na propadák tady na Moravě, sucho se bude prohlubovat... Nechápu tu oranžovou výstrahu od CHMI hned na zítřek. Doufám, ale že se estofex spletl
Mr. Lightning
Tak na dvojku by to uz mohlo byt, uvidime jak dopadne taky noc ut-str
JUGOCV
Tak by to i odpovídalo, 1čka pro většinu Česka kvůli přívalovému dešti a také kroupám s nárazy větru. Dál na východě Česka už jen 50% protože bouřky už by měly dále s postupem noci slábnout, ovšem konvektivní aktivita by měla přetrvávat, něco jako maluje SHD, takže šanci zde tomu furt dávám.
Lomnice nad Popelkou nebo Nová Paka?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.