Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-16.7.2026
No ne asi. Ještě před třemi dny to vypadalo, že bude minimálně týden a něco úplně beze srážek a s teplotami mezi 26-32°C pořád slunce. A náhle z ničeho nic modely přidaly přeháňky a bouřky na některé dny.
Snad nejdřív tu možnost lokální tvorby přeháňek a bouřek měl GFS.
Úplně nejvíc to jako poslední podcenil Icon. Ten tam neměl na úterý a středu defakto nic. Dnes ráno tam od něho vyskakuje sloupeček na středeční ráno a naopak maluje srážek nejvíc.
Že by nějaký zbloudilý střed níže či co, kdyby to vyšlo?
Jsem hodně rád, že se do té tlakové výše podaří aspoň vložit výškové tlakové níži. Vlastně ten interval teplot bude skoro stejný, jen při případné přeháňce-bouřce se na chvíli ochladí. Hlavní je, že to počasí bude aspoň trošku pestřejší a také se hlavně lokálně trochu zaleje. Žádná sláva to sice není a zatím nebude, ale aspoň toto. Vždyť ono hlavně z jara jak to bývá těch výškových níži ani moc nebylo.
Fakt něco bude. Zdá se, že modely trochu nakoply srážky a přidaly nějaké ochlazení za několik dní.
Jenže, znáte to... Ono to neznamená to, že sucho končí a nebo to neznamená nic zásadního. Prostě jen taková mírná změna v charakteru počasí.
Problém bude hlavně opět v nerovnoměrnosti srážek. Na spoustě míst, kde se bouřky a srážky vyhnou, nebo tam spadne prostě málo srážek celkově (například do 10 mm), bude sucho dál pokračovat. Kolik % území reálně zasáhne něco většího s vyššími úhrny (například 30 mm+)? Podle mě tak možná 25% území.
Takto vypadá ansámblový průměr sumy srážek ICON-D2 do středečního rána. Vypadá to, že největší šance na srážky a bouřky jsou na severu Čech a v Krušných horách.
Nevypovídá to o skutečných srážkách, ty budou mnohem více nerovnoměrné, jen to ukazuje nějaký potenciál a nějaký středový scénář.
Klokan_0
Neboj, ono se zase něco Dos**e 😂
Taky se divím, že dokonce vydali přes celou republiku oranžovou. Neměli by to ještě trošku upřesnit?
Jako ten potenciál bude všude a asi hrozit budou hlavně vysoké úhrny. Ale bouřky úplně nebudou stát na místě, nějaký západní směr pohybu bude.
Já už ani nějaký výstrahy neřeším a řídím se pouze radarem, letos měli být na SZ/S bouřky tak 4x a z toho 2x zahřmělo, ale na zítra i na čtvrtek mi píše počasí v mobilu bouřky a to mi to nikdy nepsalo, tak třeba se dočkám pořádných blesků.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.