Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Večer na část území dorazí bouřky, zítra ráno od západu pozor na vydatný déšť

Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.

20
# 30.06.2026, 10:29

Zeu
No uvidíme co nám to na Moravě dnešek přinese, věřím že něco bude, v modelech je celkem velká shoda, důležitý potom bude radar samozřejmě :cool:

2623
# 30.06.2026, 10:34

Ačkoliv včerejšek byl hlavním těžištěm bouřek opět v našem tradičním pásu v Čechách, tak stejně moc velká spokojenost není.. Velká většina bouřkových buněk sice nějakou životnost měla, ale každá z nich šla kam chtěla. Když se to konečně obnovilo do toho víc uspořádaného systému (nakonec z toho vlastně přežila jen ta jedna dominantní silná bouřka), tak to bylo prostě bez struktury utopené v tom dešti a moc pěkných blesků také moc nebylo..
No každopádně dnešek asi moc nepřinese, je velká neshoda. Co bychom si to dovolili, mít na zvlněné frontě třeba bouřky dva dny v kuse. :D
Jinak ten zítřejší den je zajímavý, ten bouřkový komplex co dojde z Německa v ranních a dopoledních hodinách při postupu dál Čechami dle mého rychle zeslábne a odpoledne rychle naskáčou na Moravě a ve Slezsku velmi silné bouřky. Ty budou o něčem jiném, budou mít konečně nějaký dynamický pohyb se střihem větru, který už bude stár za řeč a přinese supercely. Tak uvidíme, snad ještě něco zaprší.

F4
123
# 30.06.2026, 10:40

Zase, jde to od jihu a všechno okolo. Jedna část severně a mine z východu. Druhá jde z jihu k SSZ a mine ze západu. Je tohle normální? Přitom to krásně zesiluje na hory, když fouká od východu. Prostě to je v prdeli tady fakt.

611
# 30.06.2026, 10:45

I sleep :zz:
Probudím se zitra, to tady budou dardy jak sviňa, Aladin aj ICON-DE mají v tomto shodu :!!::blesk::tornado:

Aladin st 17:00; zdroj: Ventusky
ICON-DE st 17:00; zdroj: Ventusky
# 30.06.2026, 10:47

Dneska večer by z Rakouska měly dorazit nějaké bouřky od jihu. Pokud by vyšel nowcastový ICON RUC, tak se teďka podržte, by skoro po 7 týdnech byla přímá bouřka. Nicméně pokud by nic náhodou nebylo, tak to vypadá, že fronta u nás skončí podle modelů víceméně sušší variantou. :(

Nicméně i kdyby nic nebylo, já tu z toho katastrofu dělat nebudu. Jsou horší věci.

# 30.06.2026, 10:52

kuba
Trajektorie vypadá opět z jihu na sever..
Musíme si počkat na radar, kde to v Bavorsku naskáče

134
# 30.06.2026, 10:54

F4
Nevim tady je to zakletý v těch Čechách, minulej rok zima a málo bouřek (i když furt lepší než letos) no a tenhle rok je vedro jak prase a bouřky taky nic. Furt to schytavá tradiční pás.
Přitom podmínky tu nejsou špatný...
Ale stěžovaní mi nepomůže, jsem rád že se ochladilo

297
# 30.06.2026, 11:15

Horkeypes
"Systém" :D No jsem hodně skeptický k tomu zítřku, konvektivní to bude, ale půjde asi převážně od vydatný déšť, což asi většinu zde uspokojí. Ohledně těch bouřek nevím nevím, už popravdě jsem hodně skeptický vůči severozápadu. Když pojedu lovit tak raději na východ Čech, kde je to fakt jistota.

F4
123
# 30.06.2026, 11:18

Horkeypes
Ale v poslední době jdeme už fakt do extrémů, kdy srážky jdou v řádu stovek metrů vedle ne km. A to je ojebávačka úplně totální viz třeba dnešní dopoledne. To už je lepší, kdyby nepršelo vůbec.

# 30.06.2026, 11:20

Vydána nová výstraha na silné a velmi silné bouřky pro dnešek ve východní části Čech a na Moravě a ve Slezsku. Očekává se od jihu přechod bouřkového systému s nižšími úhrny srážek, ale za to se silnějšími nárazy větru. Modely se liší mezi polohou. Některé vidí spíše postup přes Čechy, jiné i přes Moravu.

3
# 30.06.2026, 11:34

Zítra všechno smazáno takže asi spokojenost :(

# 30.06.2026, 11:40

Francois
Proc v Bavorsku? :D Rakousko je vedle kdyztak
Tu vystrahu maj moc na vychode se mi zda,

2127
# 30.06.2026, 11:43

John Deere
Já si myslím, že takto je to ideální. :cool:
Zítra už by měl být oranžový stupeň pro většinu Moravy a Slezska.

2623
# 30.06.2026, 11:45

John Deere
To nevím, ale ať se fronta vlní kde se vlní, tak bouřky budou vždycky od východních, maximálně středních Čech dál na východ. :D
Jako takhle, modely ty nejlepší podmínky mají už dosti východně, takže on si je ten případný systém určitě nenechá ujít a půjde si za nimi..
Sice proudění přeje a vytahuje se víc na sever než na východ, ale on si určitě zatočí. Taky že jo záleží, kde to vůbec vznikne a nastartuje.
Jenom pro pobavení (nebo zklamání) přidávám včerejší příspěvek na Facebooku od ČHMÚ, už oni sami jsou z toho SZ unavení. :D

Ze včera
939
# 30.06.2026, 11:54

No dneska si užije hlavně konečně Morava ale škody jistě budou někde. Zítřek by zas mohl být nebezpečný. Aktuálně je jinak 27,2°C a pocitově 34°C. Uvidíme

# 30.06.2026, 12:02

No, tady v Mirošově u Plzně to nevypadá úplně dobře s těma bouřkama.
(BTW jsem nový člen)

# 30.06.2026, 12:04

Horkeypes
F4
Plně s vámi souhlasím. Ještě pár let zpátky jsem bouřky s nadšením fotil, sledoval každou situaci a teď už se jen směju (ačkoliv to k smíchu moc není). Pár let zpátky se cosi stalo a jednotlivé systémy začaly chodit tradičním pásem přes Vysočinu. Do té doby byly naprosto běžné komplexy dejme tomu z linie Plzeň - Příbram směr Praha. Toto zmizelo úplně. Pokud jde o náhodný vznik stacionárních bouřek, tak to nesleduji vůbec, to se tady nepovedlo ani nepamatuji :D Morava, potažmo Vysočina si dá 1-2 horké dny navíc, ale mají velkou šanci, téměř hraničící s jistotou že to pak schytají (upřímně asi tady nikdo nepředpokládal, že třeba okolo Jihlavy by během těch 3 dnů nic nespadlo 😀). Zkrátka oblast Poberouní, Plzeňsko a SZ si dlouhodobě vyžírá nejvyšší teploty a nejmenší šanci na nějaký alespoň slušný déšť, o bouřkách proboha vůbec nemluvím 😀

# 30.06.2026, 12:06

John Deere
Protože dnes se to bude tvořit jak v Bavorsku, tak i v Rakousku..
Severně od Plzně, ke Kubovi , to z Vídně asi dnes večer nedojde..Pobereš to?😂

# 30.06.2026, 12:06

Zítra to je pro Moravu jednozančně na dvojku od Estofexu a oranžová výstraha od CHMI. Možná bych se nebál vydat i trojku/nejvyšší červený stupeň. Ty podmínky pro silné bouřky budou brutální :blesk:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.