Nejnovější aladin tam má bohužel ještě slabé srážky odpoledne, které by to veškeré další snažení zcela zhatily.. určitě zaprší, to je bez diskuze.. ale nějaké fajné bouřky stále nejisté, díky tomu srážkovému pásmu před nima, pokud oblačnost rychle odtáhne šance bude, jinak... asi vítr... vlhkosti bude dost, ale tím bordelem se zcela utlumí jakákoliv konvekce.. tak snad tomu bude ve skutečnosti jinak.
Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
Uvidíme, já jsem optimistou hlavně díky tomu, že konečně zaprší. Bouřka by byla hezký hřeb zítřka. Podle modelů by to tady mělo být s bouřkou celkem pravděpodobné. Aladin nemá nic, ale ani těch srážek moc nemá. Nicméně já jsem v klidu. I kdyby tam rázem aladin měl 0, tak mě to z míry nevyvede. No uvidíme co do půlnoci, ale hlavně jaká bude realita na družici a radaru. Čert vem modely.
No, já nevím, co kdo má pořád na Kapra84, já u něj čtu popis nadcházející situace z jeho pohledu, brečení tam nevidím, pouze konstatování, že to patrně nebude nějaká super bouřková událost, nicméně se srážkami.. Já se teď koukám na radar, jak se to mrcasí nad Německem a doufám ( zatím to tak vypadá) že něco dojde i sem k nám, sice nám tu za květen spadlo okolo 15 mm, ale šiklo by se i něco víc.. bouření by bylo bonusem, nicméně konkrétně zde u nás ho nečekám. Ostatně přes nás šli v tomto květnu již tři bouřky ( malé), takže zatím jsem spokojen.
Zde sem se rozhodl jako rychlovku udělat menší mapku na zítřek. Loni sem to dělal pro celou střední Evropu a trvalo to delší dobu, ale tentokrát nezbyl čas Takže se nyní dostalo jen na Česko a sousední státy z větší části. Samostatný rozbor k tomu také nemám, ale nijak extra by se nejspíš nelišil od toho příspěvku, co jsem psal odpoledne zde v diskuzi.
palma
👍
Jinak pohled pseudosondáží ICON D2 a Aladin pro zítřejší odpoledne pro Brno. Uvidíme jak to bude vypadat ráno. Chce to mít odstup a zdravý pohled (v zimě s vortexem, v létě s bouřkami). Aspoň nějaká situace, to je důležité.
Jinak ICON D2 23mm.
Tak zítra se konečně srážek a bouřek dočká i Morava, přeju pěknou podívanou a úhrny.
Zde i kdyby něco bylo tak to v práci nebudu moc mít čas sledovat, Každopádně snad zaprší ideálně po celé ČR, ten deficit je pořád dost velký... Docela zajímavě vypadá situace v pátek a v sobotu, ale to je zatím dost daleko...
Tak zkusím rozbor.
Takže došlo ke změnám a výrazně se zvětšila oblast, která bude zasažena konvekcí. Dříve to vypadalo pouze na východ.
V Evropě jsme teď krásně pod vlivem režimu Atlantic ridge, což znamená velkou tlakovou výši nad Atlantikem a tlaková níže nad Evropou. V 500 hPa hladině právě teď dochází ke vzniku dlouhovlnné brázdy nižšího tlaku vzduchu (longwave trough), která se sune na jih do oblasti Beneluxu. V jejím řídicím proudění postupuje přes Francií frontální vlna postupující k severovýchodu. Zároveň se na té dlouhovlnné brázdě nachází krátkovlnná brázda nižšího tlaku (shortwave trough), která výrazně přispěje k té cyklogenezi během noci a z frontální vlny se stane rychle prohlubující se TN. Ta krátkovlnná brázda nás má přejít kolem rána a přinese déšť a vnořenou konvekci v Čechách.
Za ní začne sílit hlavně vlhká advekce vzduchu od JZ, která zajistí instabilní zvrstvení atmosféry i přes oblačné nebe. Během dne se SBCAPE bude pohybovat kolem 600-900 J/kg a MLCAPE kolem 300-600 J/kg, což bohatě stačí na iniciaci bouřek, i kvůli nulovému CINu. Jejich organizace avšak nebude úplně nejlepší kvůli slabšímu střihu větru, bude se spíše jednat o izolované buňky až multicely. Na celém území se bude nacházet inverted-V profil a tak by bouřky mohly vyprodukovat silnější nárazy větru až 65 km/h jak naznačuje hlavně aladin, ale lokálně i icon d2. Kroupy budou maximálně do 1 cm v nejsilnějších bouřkových buňkách.
Iniciace bouřek bude probíhat v tom teplém vlhkém vzduchu hlavně na konvergenci, která by se mohla nacházet někde na pomezí východních Čech a západní Moravy, případně trochu východněji. V průběhu dne se vyskytnou předfrontální bouřky i jinde, hlavně v centrálních, východních a jižních Čechách.
Odpoledne na severozápad Čech dorazí samotná studená fronta, která nakonec po několika změnách může taktéž přinést přeháňky a ojediněle bouřky. Na těchto konvektivních buňkách by taky mohlo foukat.
S příchodem večera budou bouřky ustávat a transformovat se do deště hlavně na východě.
Celkově si myslím že na dosti místech spadne alespoň 10mm z bouřek a na více než 60% území alespoň 5mm. Nejvíce užití z bouřek východní polovina. Tak snad zaleje všude a co nejvíce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.