Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
zejtra to vypadá na nic s máslem, bude po delší době zas větrno, aspoň že už bez požár, nebo minimálně to nebudou mít tak snadný, ale to úterý a středa, tam to teda ✝️✝️✝️
Fstorm
ČHMÚ věští i opakované bouřky
https://www.chmi.cz/predpoved-pocasi/zitra?obdobi=...
Fstorm
to je všechno co z Vás vyleze, pane odborníku? Jen urážky?.. super..
já se toho nechytnu, nemám sebemenší důvod
pravda, že bych čekal od někoho, kdo má v přezdívce slovo "storm" trošku fundovanější pohled.. aspoň trošku..
já jsem jen ryba, tak asi raději pomlčím.. bohužel nevím, kde jinde se dají na českém internetu bouřky více pitvat..
ale rozumím, příště raději napíšu: hlavně, že zaprší :-D to tu asi stačí...
No to načasování fronty na odpolední hodiny je úplně ideálka, takže supr. Tvorba někde od centrálních částí Čech s postupem na východ. Škoda toho nízkého střihu větru pro organizaci bouřek, přitom ta fronta bude taková rázná s dynamikou. I přes ne tak vysoké teploty snad bude i dostatek energie, takže uvidíme.
Hlavně ať se zaleje, i kdyby se to potrefovalo a dalo nějakých 10 mm tak to tady zašumí jak nic, ale snad něco.
Jako souhlasím s kaprem ohledně té organizace. Ano snaha tam bude, ale bude v tom chaos. Něco se zorganizovat může, ale nebude to taková ta klasika, kterou i květen rád přinese. Bouřek teda bude sice dost, ale bude to takové hodně punkové, tak uvidíme.
Energie bude dost, o tom žádná.
Zítřek vypadá čím dál tím lépe. Bouřky bych očekával od Prahy a dál na východ, s tím že jedna "vlna" začne někde u Prahy s postupem na SV až někam po Orlické hory, druhá pak někde s počátkem na Vysočině a postupem také na SV kde by mělo dojít k postupnému zesilování celkových srážek. Někde bych to viděl i na více bouřek jdoucích po sobě a to zejména v dráze od té Vysočiny, mohou se vyskytovat také krátkodobě trvající lineární segmenty, ale díky absenci dynamiky nejspíš nebudou mít dlouhého trvání, ovšem i tak někde může pěkně fouknout na čele dané buňky.
Podmínky budou taky solidní, hlavně s dostupnou energií se šetřit nebude, hodnoty MU-CAPE až kolem 1000J/kg v maximech když vezmu modelový průměr, takže velmi dostačující pro silnější bouřky, jiné doprovodné jevy nejspíše nebudou tak rozšířené, půjde nejvíc o ty srážky, někde kde se bouřky trefí víckrát po sobě by to mohlo dát slušné sumy, ale příroda by si s tím měla i tak poradit jelikož sucho převládá, takže na nějaké lokální povodně to také nevypadá. Bouřky by pak měly doznívat až kolem pozdně nočních hodin a to zejména na krajním východě, bouřit v noci pak bude i nad západním Slovenskem.
Tady ještě přikládám celkové srážkové sumy do úterního rána.
Klokan_0
paráda.. díky za pohled.. víc takových.
člověk si to potom tak nějak skládá jako skládačku pro svoji oblast na co se v hrubých rysech připravit..
neříkám, že moje postřehy jsou dokonalé, ale aspoň se o něco snažím.. i když se více věnuju pozorování než předpovídání.
Klokan_0
Pěkné, pěkné. 👍
Zdá se s posledními termíny, že fronta přeci jen bude přecházet více pozvolněji než to vypadalo v pátek. Ostatně přes Moravu bude přecházet teprve v noci na úterý a v úterý ráno, což je zhruba od čtvrtka časový posun o 12 hodin později. To samozřejmě dává smysl pak i to navýšení šancí na bouřky dle modelů. Jo posun směrem správným směrem. Škoda jen, že původní ansámblové naděje na zvlnění se nevyjdou, ale to by už bylo opravdu moc.
Klokan_0
Pěkné shrnutí. Uvidíme, co nám modely vytvoří v příštích hodinách, ale fronta s bouřkami jsou načasované perfektně. Zítra také zkusím natočit svůj první timelapse příchodu bouřek.
Vypadá to na první větší situaci i na Moravě.
Srážkově to také vypadá dobře. V bouřkách by mělo většinou napršet 10-20 mm a v opakovaných bouřkách určitě může i více.
kapr84
Každý občas něco netrefí, to se stává, natož v meteorologii. Já už třeba těch chyb udělal dost a nějak se tím netrápím.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.