Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a teploty kolem 22 °C, zítra studená fronta s deštěm, bouřkami a ochlazením

Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026

133
# 10.05.2026, 10:34

Kapr

Ježíšmarjá co to meleš. Právě že odpoledne to bude zajímavé a jo kór tady zatím dle Aladina, ale všechno se může ještě změnit.

# 10.05.2026, 10:48

zejtra to vypadá na nic s máslem, bude po delší době zas větrno, aspoň že už bez požár, nebo minimálně to nebudou mít tak snadný, ale to úterý a středa, tam to teda ✝️✝️✝️

5
# 10.05.2026, 11:16

Fstorm
to je všechno co z Vás vyleze, pane odborníku? Jen urážky?.. super..

já se toho nechytnu, nemám sebemenší důvod ;-)

pravda, že bych čekal od někoho, kdo má v přezdívce slovo "storm" trošku fundovanější pohled.. aspoň trošku.. :)

já jsem jen ryba, tak asi raději pomlčím.. :) bohužel nevím, kde jinde se dají na českém internetu bouřky více pitvat..
ale rozumím, příště raději napíšu: hlavně, že zaprší :-D to tu asi stačí...

2439
# 10.05.2026, 11:34

No to načasování fronty na odpolední hodiny je úplně ideálka, takže supr. Tvorba někde od centrálních částí Čech s postupem na východ. Škoda toho nízkého střihu větru pro organizaci bouřek, přitom ta fronta bude taková rázná s dynamikou. I přes ne tak vysoké teploty snad bude i dostatek energie, takže uvidíme.
Hlavně ať se zaleje, i kdyby se to potrefovalo a dalo nějakých 10 mm tak to tady zašumí jak nic, ale snad něco.

# 10.05.2026, 11:40

Jako souhlasím s kaprem ohledně té organizace. Ano snaha tam bude, ale bude v tom chaos. Něco se zorganizovat může, ale nebude to taková ta klasika, kterou i květen rád přinese. Bouřek teda bude sice dost, ale bude to takové hodně punkové, tak uvidíme.

Energie bude dost, o tom žádná.

1991
# 10.05.2026, 11:49

Je možné, že tam bude i shelf cloud na tom? Za mě je to celkem pravděpodobné. A za mě je určitě šance zachytit nějaký blesk. ;-)

1
# 10.05.2026, 12:35

Na nějaké výraznější multicele by se ukázat mohl, jenom to nebude něco jako na pořádných letních linií. S bleskovou aktivitou to bude to samé, bude slušná, ale žádný extrém zase, to už by chtělo pak pořádnou organizaci:blesk:

38
# 10.05.2026, 13:08

tady to vypadá že to bude řádit od zítřejší půlnoci ,zhruba do 6 rána,to budu mít půlnoc :/ tak ve 4 se vzbudím

5
# 10.05.2026, 13:36

No, SHD vidí nějakou linii, jak to měl aladin v předchozích bězích.. tož by na ten shelf cloud i stačilo... trošku lepší dynamika než vidí ostatní modely.. 15 m/s lepší než nic.. na supercelu to nebude. Ale to bych chtěl z kraje sezóny moc.

2164
# 10.05.2026, 13:55

Zítřek vypadá čím dál tím lépe. :pozor: Bouřky bych očekával od Prahy a dál na východ, s tím že jedna "vlna" začne někde u Prahy s postupem na SV až někam po Orlické hory, druhá pak někde s počátkem na Vysočině a postupem také na SV kde by mělo dojít k postupnému zesilování celkových srážek. Někde bych to viděl i na více bouřek jdoucích po sobě a to zejména v dráze od té Vysočiny, mohou se vyskytovat také krátkodobě trvající lineární segmenty, ale díky absenci dynamiky nejspíš nebudou mít dlouhého trvání, ovšem i tak někde může pěkně fouknout na čele dané buňky. :vitr:

Podmínky budou taky solidní, hlavně s dostupnou energií se šetřit nebude, hodnoty MU-CAPE až kolem 1000J/kg v maximech když vezmu modelový průměr, takže velmi dostačující pro silnější bouřky, jiné doprovodné jevy nejspíše nebudou tak rozšířené, půjde nejvíc o ty srážky, někde kde se bouřky trefí víckrát po sobě by to mohlo dát slušné sumy, ale příroda by si s tím měla i tak poradit jelikož sucho převládá, takže na nějaké lokální povodně to také nevypadá. Bouřky by pak měly doznívat až kolem pozdně nočních hodin a to zejména na krajním východě, bouřit v noci pak bude i nad západním Slovenskem. :blesk:

Tady ještě přikládám celkové srážkové sumy do úterního rána. :prsi:

Wetterzentrale.de / GFS a jeho celkový úhrn srážek do 12.5.2026 - 08Z
Meteologix.com / ICON-D2 a jeho celkový úhrn srážek do 12.5.2026 - 08Z
Ventusky.com / Aladin a jeho celkový úhrn srážek do 12.5.2026 - 08Z
5
# 10.05.2026, 14:06

Klokan_0
paráda.. ;-) díky za pohled.. víc takových. :) člověk si to potom tak nějak skládá jako skládačku pro svoji oblast na co se v hrubých rysech připravit..

neříkám, že moje postřehy jsou dokonalé, ale aspoň se o něco snažím.. i když se více věnuju pozorování než předpovídání.

# 10.05.2026, 14:07

Klokan_0
Pěkné, pěkné. 👍

Zdá se s posledními termíny, že fronta přeci jen bude přecházet více pozvolněji než to vypadalo v pátek. Ostatně přes Moravu bude přecházet teprve v noci na úterý a v úterý ráno, což je zhruba od čtvrtka časový posun o 12 hodin později. To samozřejmě dává smysl pak i to navýšení šancí na bouřky dle modelů. Jo posun směrem správným směrem. :) Škoda jen, že původní ansámblové naděje na zvlnění se nevyjdou, ale to by už bylo opravdu moc. :D

Synoptická situace v noci na úterý dle DWD.de
1991
# 10.05.2026, 14:46

Klokan_0
Pěkné shrnutí. Uvidíme, co nám modely vytvoří v příštích hodinách, ale fronta s bouřkami jsou načasované perfektně. Zítra také zkusím natočit svůj první timelapse příchodu bouřek. :blesk:
Vypadá to na první větší situaci i na Moravě.
Srážkově to také vypadá dobře. V bouřkách by mělo většinou napršet 10-20 mm a v opakovaných bouřkách určitě může i více. :prsi:

kapr84
Každý občas něco netrefí, to se stává, natož v meteorologii. Já už třeba těch chyb udělal dost a nějak se tím netrápím. ;-)

2164
# 10.05.2026, 14:48

kapr84
Aidamkoo
Tadeas
Díky moc. Tak snad se zítra všichni dočkají zálivky a popřípadě i bouřek. :D

# 10.05.2026, 15:08

No vidím že zde vládne obrovský optimismus :cool:
No snad se naplní :cool:
Já to zde vidím bez bouřky a pokud spadne víc než 10 mm tak to bude zázrak. Raději mám pesimismus, než velké očekávání a pak velký prd. :D

185
# 10.05.2026, 15:29

Tadeas
Souhlasím, nechápu jak kvůli tomu může být někdo toxic

38
# 10.05.2026, 16:09

Hlavně že to není další zvlněná blbost,z těch mám akorát nervy

1
# 10.05.2026, 17:53

A tyhle bouřky ještě nesplňují kritéria pro výstrahu? Já myslím, že nakonec budeme i překvapeni, co to dokáže

# 10.05.2026, 18:13

Tomr
Podle mě ČHMÚ zítra vydá pro Moravu
Konečně tam zaprší pořádně

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.