Přikládám možné hlášení o trombě. V čase 16:26 se pod výstupem vzduchu supercely na Hodonínsku nějakou dobu vyskytoval malý trychtýř, mám i fotku, ale foťák ji moc dobře nevzal. Okem byla vidět mnohem lépe.
Pozorováno z Uherského Brodu.
Ještě přikládám radarové snímky pro 16:24
Byl bych rád, jestli by to někdo mohl ověřit, třeba z nějaké kamery poblíž, zda to opravdu byla tromba anebo ne
Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
Kroupová jádra už z radaru zmizela, postupně začnou bouřky přecházet do deště. Moravu čeká příjemná zálivka, po tom suchu vítaná.
Přes 30 mm má nyní Studnice na Vysočině: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/studnice_...
Slušně pršelo nachviličku ale jádra naplno najela tradičně východně a jedno podjelo Vtelnem.. Tady se ranní až dopolední id2 a iruc nikdy netrefí s bouřkami.
Z ní 0,5mm. Za dnes 2mm.
Na frontě byl i celkem velký shelf cloud.
A co Žďár nad Sázavou, kdykoliv se ozve odtamtud že nic nebude tak je bílé jádro. Proč to tu nefunguje
Jižně od Prahy se ještě vytvořil výraznější Cumulus, v podstatě ho mám na dohled. Směrem na západ už je to jen slité dorhomady, ale aspoň tmavé.
Směr Mělník,nebude supercela?
Nejvydatnější bouřky jsou nyní na západě Moravy na Vysočině (zhruba na pomezí Moravy a Čech). V Novém Městě na Moravě a okolí spadlo kolem 40 mm srážek. Úhrn se může dostat i přes 50 mm za delší dobu. Postupně se bouřky budou přesouvat více na Moravu a přecházet do trvalého deště.
Na té buňce u Prahy je vidět ta nesmírná lokálnost. Sice poměrně dost intenzivní, ale prostě prostorově omezené... Někde se to trefí, někde ne, random. Záleží na pozici pozorovatele.
Tak dnešek uzavírám. Teď má být docela chladno, takže bouřky moc nebudou. Ale je skoro půlka května a mělo by to pak nabírat na intenzitě a četnosti. 2/2 května bývá většinou bouřkově výraznější, než 1/2. A pak už je červen.
Jsem zvědavý, kdy se v předpovědi objeví nějaké výraznější CAPE v kombinaci se srážkami. Teď nějakou dobu ne, ale pak by mělo...
Asi jsem netrpělivý, ale chtěl bych už pořádné bouřky. Bohužel předpověď teď slibuje spíše mezeru a trochu delší pauzu, ačkoliv se blížíme k létu.
Někdy mi přijde, že bouřková sezóna začíná prostě červnem a jaro stojí za houby...
Tak dvě hodiny zpátky tu byla ještě přeháňka, ale jen trochu pokapávalo, i když podle radaru mělo pršet víc. Bylo to bez měřitelného úhrnu. Teď už ovšem tak půl hodiny prší a sice je to zatím jen slabší, ale mohlo by to být trvalé, tak uvidíme. Druhá bouřka dne je taky ve hře, ale těžko říct. Jsem zvědavý, kolik ještě přidáme k aktuálním 10,5 mm srážek za situaci.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.