Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese přeháňky a bouřky i s přívalovými srážkami

Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026

71
# 11.05.2026, 16:46

AuraPočasí
Jo dneska teda u nás asi nic, všechno jde jihem. Takže jsme měli slibný začátek května s pár slabými bouřkami a nyní už vše ve starých kolejích (suchý vzduch, dekly, konvergence na dálném východě atd. :D)

6
# 11.05.2026, 16:47

Tadeas
máš květen, sezóna se teprve pozvolna začíná... na radaru to vypadá hezky, reál je ale co jsem zatím viděl nic moc..ale ta supercela z minulého týdne v Čechách tak ta byla krásná..

# 11.05.2026, 16:47

kapr84
A co jiného by v květnu mělo být než květnové bouřky? ;-)

Hasiči hlásí první výjezdy. Těch 40 mm srážek kolem Vacenovic škody způsobilo.

# 11.05.2026, 16:50

Doporučuji kouknou na fb čhmú. Lidi tam hlásí celkem masakry, často kroupy i větší nános a vrstvy - například od Plzně. Jsou tam pěkné fotky supercel. Někde prý stojí všude voda na polích a v okolí a celkem síla. Například Vracov na JV Moravy.

Ono je to prostě lokální no... A neřídí se to ani tak moc orografií. Takže třeba nějaká pahorkatina bouřku nemá, zatímco nížina opodál klidně solidní.

6
# 11.05.2026, 16:50

In-počasí
jen jsem popsal fotky co jsem zatím viděl dneska, že to prozatím na něco lepšího nejsou podmínky..

pro mě většinou začíná ať to vypadá jak chce sezóna až s červnem.. hodnotím podle toho co vidím kolem sebe.. :) taky si počkejte na červen a uvidíte umění bouří. ;-)

dneska klasika, hodně vody, malé kroupy...

133
# 11.05.2026, 16:53

Ty vole tak to jsou teda palby. Tak plnou mapu bouřek jsem už asi dlouho neviděl i když se to orientuje více jihem. I tak, ale fakt nářez i když tady zatím nic jen roztáhlé kovadliny.

# 11.05.2026, 16:57

A ty supercely jsou vážně zajímavé, že se vyskytují, přestože není příliš vysoký střih větru.

Jsou to asi fakt pravé nefalšované supercely, akorát se pohybují trochu pomaleji a nejsou to taková monstra.

A ze všech buněk, kterých je nespočet, tak supercel je vlastně je jen několik málo. Prostě náhoda, lokální podmínky...

38
# 11.05.2026, 16:58

asi si dám budíka na 2 ráno :D

5
# 11.05.2026, 17:03

AuraPočasí
Tak jste koukal špatně ta bouřka na Prahu rozhodně směřuje. Samozřejmě nezasáhne celou Prahu ale jižná části určitě. Já se naopak trochu bojím aby nás neminula severním směrem.
Nicméně vypadá to že to docela slábne..

63
# 11.05.2026, 17:05

Ta supercela u Opavy, ta má dnes docela slušnou životnost.

6
# 11.05.2026, 17:07

Dneska slušně poděkuju za déšť... ten se povedl, ať si prší do toho rána klidně a bude to cool. :cool:

# 11.05.2026, 17:08

JohnyG
:D Na tom už nesejde, protože bylo zřejmé, že neujde od Plzně nějakých cca 100 km, aniž by se to nezačalo rozpadat a slábnout...

90
# 11.05.2026, 17:11

Tady zatím kulové. Bouřku ani nějak nečekám, ale deštník s 10mm by bodnul.

133
# 11.05.2026, 17:13

Asi to tady opravdu bude jen o dešti. To co je u UH.nemá šanci a další jsou strašně daleko. No uvidíme. Hlavně ať pořádně zaprší a vydrží to zítra přes den u nás. Protože místr chce zase jet na 10 do práce. blázen!!!

502
# 11.05.2026, 17:16

Hezky to sem postupuje na Kladno, jestli z toho ale něco kápne.. uvidíme..

Kladno 1. aktuálně
Kladno 2. aktuálně
# 11.05.2026, 17:17

Zde za odpoledne dvě pravé, nefalšované;-), slabší přímé bouřky, srážkově nic výrazného, zatím 5mm.
Ale aspoň to..
Celkem letos čtyři přímé bouřky, zatím žádná silnější..

5
# 11.05.2026, 17:17

AuraPočasí
Je to pěkně to chcíplo. No Čechy pomalu ale jistě chcípají a budeme rádi za nějaký deštíček. To hlavní těžiště bouřek se přesouvá na Moravu. Ano nebudou to třeba supercely, ale hlavní je že slušně zaprší což se o většině Čech říct nedá. Slušně je myšleno více jak 5mm.

# 11.05.2026, 17:23

JohnyG
Jak kde budou ještě bouřky. ICON RUC dává do Brna pouze 3-5mm, bude to hodně o štěstí, takže někde ještě naleje dost, ale jinde to bude méně. Ráno jsem věřil ve 20mm, aktuálních 5mm mi celkem optimismus sebralo, ale 10mm by to dát mohlo. Snad. Bouřky jsou mi ukradené, klidně pošlu všechno kaprovi, hlavně ten déšť. Modely se liší, tak snad. Sucho je zde opravdu výrazné.

palma
No chce se to ještě naučit dělat na Kladně knedlíky a byla by to idylka. :D

6
# 11.05.2026, 17:28

Aidamkoo
tak příště... :D pochopil jsem, že tady na in-počasí nějak bouřkařů není, ale už jsem našel skupinku podobných bláznů jinde.. Tu dnes 5,8 mm prozatím. Doufám ještě v něco v noci...

já jsem ten typ člověka co udělá maximum, klidně poruší dopravní předpisy jen aby měl ulovenou bouřku, skáče s autem po polňačkách.. a když se podaří něco ulovit tak u toho hopsá a křičí radostí jak malé děcko. :) ale řídím se tím, že lovím jen v blízkém okolí. Dál to moc nemá smysl jezdít, to tak ve více lidech, protože je potřeba aby někdo sledoval radar, někdo mapu, navigoval, sledoval zároveň oblohu kolem a tady nikoho podobného neznám, kdo by byl podobně postižený.. :blesk:

# 11.05.2026, 17:31

Mám výhled na Z-JZ a nevypadá to úplně špatně. Docela dost tmavé mraky a horizont. Bouřka už je fuč, ale nějaká zbytková energie asi a možná v tom ještě něco málo bude.

Člověk může tady z Prahy závidět pomalu i to menší červené jádro na SZ Čech u Podbořan...

Zde prostě nic moc čerstvého...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.