Diskuse o počasí Bouřky a další vydatné deště 13.-15. září
Morfeus
To slabé tornádo se možná potvrdí...https://www.idnes.cz/brno/zpravy/slabe-tornado-hod...
palma
Když tam není patrný kontakt se zemí, tak je poměrně obtížné potvrdit, jestli šlo nebo nešlo o tornádo. A tam, kde není jasný důkaz, by se o tornádu hovořit nemělo. Důkazem může být buď to, že po sobě nechá nějaké škody nebo alespoň to, že je vidět, že třeba ze země něco nasává (prach atd.). Ani jedno na tom videu není a není možné tak s jistotou říci, jestli se dotklo země. Už ze samotné definice, má tornádo být schopno u země něco způsobit, viz definice: alespoň přechodně se dotýkající zemského povrchu, kde musí mít potenciál způsobit hmotné škody: http://slovnik.cmes.cz/heslo/4045
Teaxo
A kolik Vám napršelo podle vás?
U nás to začalo být zajímavé k ránu. Nejprve jsme tu měli středně silnou přeháňku, která severně od nás přerostla v bouřku a bylo slyšet asi 10 hromů. Tohle se odehrálo tak kolem 4. hodiny ranní a bouřka tedy byla vzdálená. Další bouřka už byla přímá, ta přišla tak o hodinu později. Vzbudil mě (a nejen mě) opravdu hodně hlasitý hrom, podle blesky.bourky.cz blesk uhodil 0,1 km od nás a i když je celkem těžké této stránce věřit, tentokrát to podle mě bude pravda. Jedná se tak patrně o nejbližší blesk k nám v tomto roce. Z nebezpečných doprovodných jevů tu byl jen přívalový déšť, blesky nebo záblesky byly zhruba 2-3 za minutu a hromy byly opravdu hlasité. Bouřka ale přešla poměrně rychle.
Potom ráno ještě občas pršelo, ale intenzita byla jen velmi slabá nebo slabá, maximálně mírná. A krátce po poledni tu byla ještě jedna mírná přeháňka. Za dnešek jsme se tak nyní dostali na pěkných 15,3 mm srážek, což znamená, že jsme již na 76,7 mm v září a jedná se tedy již o slabý nadprůměr za celý měsíc.
Supr byl hrom od přeháňky co obešla. Malé zahojení. A přišly přeháňky, silně zapršelo
to jsou teda provazy neskutečný z těch přeháněk, vítr jak kráva, u nás to teda je slabší do 20mm/h, ale středohoří je pěkně prolitý větrem
Od z se sune opět moře srážek za noc máme dalších 6mm
Jak neobvyklé... vidět část duhy, když u pozorovatele neprší ani nesvítí sluníčko ...
Nám se taky poštěstilo a z buňky, která nás obcházela těsně severně taky zahřmělo. Nad námi se nakonec chtěla rozrůst a spojit s buňkami jižněji, takže i sprchlo. Za dnešek máme pěkných 10.2 mm. No nečekal jsem, že v letošní sezoně uvidím ještě blesk, dokonce CGčko.
pondělí-úterý silné bouřky tradice východ, i přes načasování přechodu fronty na odpoledne večer. Prostě si ty bouřky najedou během jedný až tří ráno. ??? Proč.
Sůl do rány jak tahle sezóna funguje letos
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.