Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky a další vydatné deště 13.-15. září

126
# 14.09.2025, 18:38

Bouřky se na nás smějí a ukazují svou tvář :love::D:blesk::blesk::blesk::blesk::blesk:

# 14.09.2025, 19:14

K nám se teď žene celkem pěkná bouřka se zajímavou strukturou, až bude tu tak dám vědět ;-).

18
# 14.09.2025, 19:16

Tady u mě se ještě s podvečerem snaží konvekce na plné obrátky, se zapadajícím sluncem je to brutální atmosféra... :slunce::oblak::love:

jinak přechod ještě silnější konvektivní bouřky s pěkným přivalákem, s tím co přecházelo ještě ráno a s tím co dnes přes den tak celkově 12,8 mm

12
# 14.09.2025, 20:09

Hmm, tak hezká bouřka jako dnes byla naposledy v červnu ta supercela... třetí zářijová bouřka, po jejím přechodu se blýskalo ještě na jihu.. celkově hodně dramatická oblačnost. Ta vysoká vlhkost v nižších hladinách spolu s vysokým CAPEm i teď večer to nemohlo dopadnout jinak... příroda je opravdu velice mocná čarodějka a mě neustále překvapuje..

tady fotky ze dneška: https://www.rajce.idnes.cz/metlak/album/obloha-sky... posledních (prvních) 6 je dnešních... jediné co si vyčítám je, že jsem nebyl dostatečně akční a nevyrazil lovit na kopec.. tohle si to zasloužilo, tak jen fotky ze střechy..

126
# 14.09.2025, 20:14

A co Uherský Brod a Uherské Hradiště. Tam přešly taky teď večer pěkné bouřky. Co tam chrápete?

1978
# 14.09.2025, 20:18

Fstorm
Tam se před chvílí dost blýskalo, nyní už to slábne, ovšem něco se mi povedlo cvaknout.

# 14.09.2025, 20:30

dnešek je prvním podzimním dnem, kdy teplota nevystoupala na 20 stupňů. srážkově díky přeháňkám to taky nebyla úplně zanedbatelná cmrnda, ale další týden už vody spadne jen velmi málo, možná že vůbec nic a nastoupí předbabí léto na víkend

126
# 14.09.2025, 20:32

Ale ale estofex se vzbudil a vydal pěknou mapku na zítřek. Jen v tom nejsme my škoda.

# 14.09.2025, 20:37

Fstorm
Já jsem fotil a zpracovával, níže zašlu nejlepší úlovky. Bylo několik blesků - asi 30, z toho tak 15 CG;-). Celkem nám ta bouřka dala 4mm, ale úlovky opravdu paráda - jedna z nejlepších bouřek tohoto roku co týče blesků a struktury.

Příchod bouřky
# 14.09.2025, 20:39

Jelikož jsem tam mohl dát jen 3 obrázky, tu posílám ještě pár.

10
# 14.09.2025, 20:45

Tak u Nás teď pěkný liják, dokonce i 0,5 cm kroupy a pár blesků. Jedna s posledních bouřek byla kvalitní ;-)

# 14.09.2025, 20:49

Jsk rychle přišla tak rychle odešla :blesk:, pár blesků , pár krup, pár mm :D
Edit 1,4 mm

10
# 14.09.2025, 21:02

Aldy1977
Asi tak 😁

544
# 14.09.2025, 21:04

Zde ani neodesla pac ani nedosla :D
Nakonec dneska 13.6 mm

# 14.09.2025, 22:04

Nás odpoledne podle radaru ještě něco přecházelo, ale ani kapka. A k večeru byla zase jedna taková mírná přeháňka, podobná jako ta po poledni. Dala nám 0,2 mm, takže dneska celkem 15,5 mm a v září už jsme na 76,9 mm srážek. Za víkend sice napršelo o něco méně, než se čekalo, ale to teď tolik nevadí. A v dalších dnech má zase pršet. :prsi:

# 14.09.2025, 22:51

CTRA vydalo dokonce oranžový stupeň pro Čechy na zítřejší den. Na ostatním území má žlutou. Má být velmi výrazný střih větru a Cape SHEAR ve večerních hodinách na hodnotách kolem 500 m2/s2. Zítřek může překvapit, si myslím. Překvapení bychom si rozhodně zasloužili. :blesk:

# 14.09.2025, 23:30

Zítra nějaké bouřky asi i v Čechách, ale bude tam pár kritických bodů, kdy to může tu konvekci tlumit. Za mě určitě nepříznivý bude ten suchý sektor od 4km nahoru, takže uvidíme jak moc bude vzduch takhle vysoko suchý.

V noci na úterý pak určitě bouřky opět Morava a východ jako celek. Ve finále tedy jak Čechy, tak Morava mají šanci na bouřky.

# 15.09.2025, 11:05

Včera byly v Čechách luxusní přeháňky, některé přinesly výrazné fotogenické základy, ale jinak se to rychle přehnalo s nárazovým větrem a několika málo mm srážek. Ovšem padá to do již naprosto přesycené půdy, všude hrozně mokro a stojí voda. Tohle je podzim jak vyšitý. Kam se hrabe to léto a letní sucho.

Dnes by se měly opět tvořit silnější přeháňky, pravděpodobně i slabší bouřky, bude to hodně o větru.

# 15.09.2025, 11:15

No teď vyhlídky: Fakt hodně moc mě zajímalo, jestli bude srážkově bohatší počasí pokračovat nebo nastane útlum, protože září má potenciál být jedno z nejvíce deštivých v historii, i když loňské jistě nepřekoná.

Nejzajímavější na vyhlídkách je to, že nás čeká výrazné oteplení a výrazně nadprůměrné teploty, ovšem jen přechodně, pak se zase ochladí. To by mohlo nastartovat růst hub - zatím nic moc... :D

Na druhou stranu ten teplý vzduch ve výšce by mohl již odstartovat podzimní výraznější vlnu mlh a inverzí v údolích.

Pokud jde o tlak vzduchu, ten by měl stoupnout spolu s oteplením a teplou vlnou a poté rychle klesat, jakmile se začně ochlazovat - potenciální TN a bohaté srážky... :D:D

Srážky jsou docela neznámá, ale ve výhledech už se něco rýsuje. Možná v poslední dekádě září přijdou ještě další výraznější srážky - to by byla ovšem už bomba a docela extrém...

Letošní září možná 2. nejdeštivější hned po loňském... :D

50 N, 15 E - teplota v 850 hPa, zdroj: meteociel.fr
50 N, 15 E - tlak vzduchu, zdroj: meteociel.fr
50 N, 15 E - suma srážek, zdroj: meteociel.fr
5
# 15.09.2025, 16:58

Dneska milé překvapení. Pěkně aprílové počasí ve kterém se tvoří bouřkové buňky každou chvílí :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.