Nakonec nás zázrakem chytl okraj toho pásma takže super, východní část Prahy tu zálivku měla intenzivní, někde úhrny 20+mm/hod. Tady z toho tak velké úhrny nebudou ale nevadí. Vlhkosti by teď každopádně mělo být dost, tak snad ty noční bouřky vyjdou. Směr postupu by nám také s trochou štěstí mohl přát, tak jsem zvědavý.
Diskuse o počasí Bouřková situace 28.-29.8.2025
Tady dnes 4 mm, včera 1,5 mm.
Tak zatím to vypadá že první bouřky začnou vznikat někde na jihu Čech u Tábora či písku a budou postupovat severovýchodním směrem s tím že bouřek v pasu od Šumavy do Krkonoš bude bouřek přibývat. snad i sem něco dojde
Střih větru až 22m/s MU Cape 1000 i helicita velká tak snad to klapne
Aktuálně nám v MH "dopršelo" s úhrnem 20,3 mm, tzn. snad prvně v roce více než na Mníšku (tam jen 17,3 mm). Včera večer to dalo 2,8 mm, za celý srpen tak zatím 35 mm
. Stále to není ani polovina DP pro nás, aktuálně je však zalito řádně 👍.
Nejvíce dnes napršelo na stanici Sedlec-Prčice, krásných 47,6 mm (https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/sedlec_pr.... to se divím, že při takovém suchu nevydalo na vydatné srážky ČHMÚ výstrahu
Zapršelo v podstatě v celých Čechách (s výjimkou východu a Mostecké pánve), což je dobře vidět na srážkové mapě ČHMÚ, přikládám také stanice zde na In-počasí. Naopak na Moravě zatím stále převládá sucho, přičemž byla již vydána výstraha na požáry. Jestli i zde ve večerních bouřkách výrazněji zaprší je zatím otázka, jisté je, že v Čechách se ještě vyskytnou (pár blesků ve vnořených buňkách se již vyskytlo i u Liberce. )
Nakonec od rána necelých 30 mm, takže suveréně nejvíc v letošním roce. To jsem nečekal. Samozřejmě západně je to o 10 nebo 15 mm víc (škoda...). Ale když započtu večerních 10 mm, jsem teď samozřejmě chvíli spokojen. Jedu na Moravu, tak bych se nedivil, kdyby večer přišla bouřka - abych měl tu bouřkovou sezonu letos fakt na pytel..
To nám napršelo 2,5mm takže ubohost. Ono je to u nás jedno jestli to jde od severu,od západu nebo od jihu prostě se nás to vyhne. Tady hezky prší když to jde od východu ale to je málo kdy.
Tady z těch dvou menších přeháňek spadlo pouze 0,3 mm, takže jenom menší zavlhčení, ale lepší, než nic.
Teď se tady rozfoukává opět silný nárazový vítr. Jsem zvědavý na odpoledne.. Bouřkám moc dneska šanci nedávám. Spíše si myslím, že to bude nejvíce na jihu Čech a v okolí Prahy.
Ja si myslim ze ty večerní bourky budou z 90% kopírovat trasu tech ranních a dopoledních silnějších srazek
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.