Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky od 31.7. do 5.8.

12
# 02.08.2025, 18:58

Klokan_0
Tak držím palce.. máte někde fotky? Nebo kde se pak podívat?.. Měl jsem období, kdy jsem zrcadlovkou fotil blesky za tmy s dálkovou spouští, ale s bezzrcadlovkou se mi to přestalo dařit, tak jsem začal fotit jen struktury za světla... a další věcí je, že užívám večer medikaci tak příliš dlouho nevydržím vzhůru a brzy ráno musím vstávat, tak stejně by mně ponocování neprospívalo..

1978
# 02.08.2025, 19:04

kapr84
Díky, fotky zatím nikam nepřidávám kromě In-Počasí. Používám jen telefon s dlouhou expozicí. Tady ukázka jak to vypadá, tento je zrovna focen loni v květnu hned z rána kdy byla ještě poměrně tma. Můj cíl je vyfotit opravdu blízký CG blesk, ale zatím vždy chytnu jen nějaký v dálce. :D Toto byl jeden z mála povedených.

19.5.2024
1365
# 02.08.2025, 19:05

Klokan_0
Přesně. Důvod, proč se těším na dnešní bouřky je, že budou v noci a díky tomu se pak hezky fotí blesky.
Teď, aby byly jenom CG a máme vyhráno. ;-)

Dneska budu právě déle sledovat bouřky, abych měl nějaké úlovky. Takových situací je tu málo..

Jinak mám takovou menší smůlu. Vždycky, když chci mobilem chytit nějaký blesk, dlouze čekám a nic, tak se rozhodnu, že to zatím chytat nebudu, a pak šup velký CG blesk.. :D
Takovou smůlu na tohle mám dost často, ale pravděpodobně nejsem jediný.

Jinak nádherný CG blesk, něco takového už jsem letos také zachytil, akorát to byl CC blesk.

Tady nějaký menší úlovek.
1978
# 02.08.2025, 19:08

Tadeas
Jo tak snad se zadaří a budou hezké fotky. :cool: Vypadá to, že ten systém dorazí dříve než měl, ale furt by to mělo dojít za tmy, tak snad. CGčka jsou poměrně vzácná a chytnout nějaký pěkný trvá, ale z mé zkušenosti jsou nejhezčí blesky právě na nějakých slabých bouřkách.

Pěkný úlovek. :blesk: Taky se mi párkrát stalo, že jsem vypnul natáčení/focení a prásknul hezký blesk.

Jinak nový Aladin a ID2 to tady vidí na přímou trefu, výhled na jih mám suprovej, tak snad se poštěstí.

ID2 / Ventusky.com
Aladin / Ventusky.com
1365
# 02.08.2025, 19:11

Klokan_0
Děkuji. :)
To hlavní ale ještě není ani v Rakousku. Teprve se to má celé tvořit, takže načasování podle modelů možná vyjde, ale hlavně, ať to nepříjde moc pozdě. :D

Jinak teď tu lehce a příjemně prší, takže spokojenost.

163
# 02.08.2025, 19:12

U nás již poměrně intenzivně prší, pokud to bude takto trvat do rána, nevěřím, že nebudou problémy. Myslím, že potoky a menší řícky se rozvodní. Například Londratka v Horní a Dolní Rovni

1978
# 02.08.2025, 19:16

Tadeas
V Rakousku a Slovinsku už to narůstá, to by mělo později trefit Moravu. :blesk: Proudění je podle modelů čistě na sever.

Proudění ve 3km / Ventusky.com
1365
# 02.08.2025, 19:18

Klokan_0
Ano, odrazy tam jsou i celkem vysoké, takže tam nejspíš padají i kroupy, ale u nás by v takové síle údeřit nemělo. I přesto by se zde mělo jednat o silné bouřky. Roste to tam dále, takže pochybuji, kdyby se nám to vyhlo, i když to má směr přímo na sever. :blesk:

Zdroj: meteopress.cz
# 02.08.2025, 19:22

No na bouřky to moc nevypadá tady, spíše jak jsem psal, tak silnější deště, možná pár vnořených prcků, jinak nic extra. Naštěstí modely redukují deště výstup od výstupu, snad tedy spadne co nejméně, opravdu by to nevadilo, aspoň se bude bojovat proti plísním.

12
# 02.08.2025, 19:44

Klokan_0
tak to je super kvalita na mobil.. paráda!

1978
# 02.08.2025, 19:45

kapr84
Díky moc. :blesk:

Jinak velmi přesný model ICON-RUC v novém výstupu přidal docela pěknou linii na Moravu.

# 02.08.2025, 19:56

Diskuze Tadeáš-Klokánek.
Střed níže je někde u Č. Budějovic takže ještě západněji, odrazy za Prahou. Bouřky nic moc, ty odpolední vypadaly mnohem nebezpečněji. Ty noční jen snad zalejou.
Skoro celému východu se zažehne sucho.

Tady počet nočních bouřích i nočních vzdálených: 0, počet komplexů: 0, počet supercel: 1 velmi slabá vzdálená..
Tenhle rok je snad anomálie a příští rok komplexů tady stejně jak Morava letos.

A ta přeháňka co má icon ruce nad Mostem určitě nevyjde.

# 02.08.2025, 19:59

Klokan_0
Nicméně energie v atmosféře nebude, resp. není tolik už ani v tom Rakousku. Spíše to bude v téhle podobě jaké je to teď, takže intenzivnější deště a pár vnořených bouřek někde na té JV straně, kde je tepleji, takž směrem ke Slovensku. ;-)

544
# 02.08.2025, 20:15

No nevypada to spatne, jsem v Bratislave, toz tu me to chyti driv jak doma.

121
# 02.08.2025, 20:17

Aidamkoo
Teď jsem dorazil domu z Německa.. No jako asi dojde k vzniku velmi silných přeháněk a jak píšeš jihovýchodně od tebe půjde i o bouřky, právě oblast východně a jižně od Brna se nachází na rozhraní. Jen dle mého tedy I-RUC to až moc přehání.

126
# 02.08.2025, 20:22

Jinak na blitzortungu to vypadá hodně dobře až monstrózně. Aby ještě večer a v noci nebylo veselo, ale mně to moc nevadí když je zítra neděle. Horší by bylo kdyby bylo pondělí:D:D:D

1978
# 02.08.2025, 21:15

Zatím to vypadá velmi pěkně, ten celý systém začíná bleskově zesilovat, energie bude zdá se dostatek. V takové formě kdyby to došlo, tak paráda.

Blitzortung.org
126
# 02.08.2025, 21:28

Doufám že už konečně uvidím pořádnou blýskavici. Bouřka být nemusí stačí je když půjde okolo

1365
# 02.08.2025, 21:30

Klokan_0
Už se tam i vytváří samostatné buňky. Zatím to vypadá podle představ. :blesk:
Teď jenom, aby to nepřekročilo hranice a bude z toho mírný déšť. :D
Snad ne..

83
# 02.08.2025, 21:38

To mi neříkejte, že většina Čech vodu nedostane. Bouřky neřeším, ty jsou pasé, ale zaprset slušně mohli, nebo....?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.