Diskuse o počasí Bouřky 24.-26.7.2025
Peter Sedlák 1
Nejnovější výstup ECMWF situaci na SZ příliš nezachraňuje... Zato u nás kreslí vydatnější srážky v pátek, ale zatím tomu nevěřím
Lesník
Díky.
Omlouvám se, přendal jsem příspěvek vedle do všeobecného , týdeního vlákna.
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-5-7920-V_novem_t...
50mm to je na vaši sušší oblast za týden krásný úhrn, aspoň povrchové sucho chvíli zažehnáno
Ano, půlroční deficit ve spodních vrstvách to zatím příliš neřeší, chtělo by to v blízké době zopakovat...
čtvrtek to je dobrý jak se to posunulo severně k Moravě od všech modelů. Extrém, masakr, snad to příští rok skončí.
SZ šance jen pátek.
Danda.1902
ok, ale tady nic zachraňovat už nejde.
Tak pro Čechy zřejmě vypadá lépe sobota tak uvidíme jestli z toho něco bude
Přímou bouřku v Brodě jsem bohužel prošvihl, bůh ví jestli tenhle rok ještě nějaká bude. Moravu zase čeká docela zajímavá situace. Icon de teď dal nějaký zahradnický déšť i do Čech, tak snad nebude nějaká blokace od SZ a fakt dojde. Každý mm se počítá. Hlavně by to chtělo aby konečně normálně zapršelo i v Praze...
No už by se modely mohly rozhodnout, zítřek přece nemají tak daleko.
Hodně záleží, kam to ty Alpy pošlou a jak moc velká níže se udělá. Já si myslím, že Morávie určitě vyhraje, uvidíme. Tam nikdy nezklamou. Třeba Icon jim tam teď napálil docela silný komplex. Když to bude takhle rozsáhlý, tak by i část Čech mohla dostat zahradnický deštík. Icon taky přidal ty lokály na pátek, kdežto Aladin tam naopak toho moc nemá.
Tak i když to včera nevypadalo, tak ten zítřek začíná vypadat zajímavě, že by se mohl vytvořit i nějaký bouřkový systém, který by šel převážně přes J Moravu.
Třeba nejvíc spolehlivý IC-DE to kreslí. Tak uvidíme co večerní výstupy a už by se modely shodnout mohly.
Viděl bych to na výstrahu 1. Stupeň, ale třeba co tam má ten IC tak to by mohlo už i 2 možná.
Jediný Aladin to dává takhle zítra večer..
To by bylo fajn, ale je to o 200km západněji, než to má třeba ICON ..
Jako chápu to tak, že Aladin počítá s dřívějším pohybem bouřek k S, SV a tím pádem by po SZ straně Alp byla Bavorskem volná cesta k Šumavě, naopak centrální Alpy by to blokly do centra ČR a jen něco málo by šlo na východ Moravy z Rakouska..
Výjimky z letošní tradice se ale moc nekonají a tak nejspíš to hlavní sklouzne opět směrem k Moravě...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.