Diskuse o počasí Bouřky 21.7.2025
Francois
Čekal jsem že to sem hodíte . Půdní sucho ne ve hloubce. Ještě tam nejsou započítány včerejší srážky. Ani ten červený flíček už tam na SZ reálně není. 10-20mm tam spadlo.
Predators2
Ještě jednou..
O deficitech nevypovídá to, že jsou zelené stromy a tráva
To je povrchová vrstva, jejíž stav se může rychle krátkodobě měnit s každými srážkami nebo s každým týdnem beze srážek..
Stav mělkých i hlubších podzemních vod je v Čechách nadále mimořádně podnormální..
Půlroční deficit spodních vod nesrovná 1-2 lokálně povedené studené fronty , bouřka..
To jsou jen vaše mylné dojmy..
Predators2
killed me
hlavně že střední a jihozápadní čechy na mnoha místech furt desítky milimetrů v záporu, u nás to taky neni bůhvíjak slavný
Francois
Proč sem pořád taháte sucho ve spodních vrstvách? Nikdo se o tom nebaví. Dávám sem tuhle mapu a vy tu dáváte sucho ve spodních vrstvách. Tady člověk nemůže být ani pozitivní? Jen napíše slovo deficit a už je kolem toho humbuk.
Predators2
Tady také bylo velké sucho, ale 100mm za poslední srážkové období to pěkně dohnalo ten deficit.
To sem taháte vy, váš ,,dohnaný deficit,, ne já..
Ten prostě dorovnaný není ani náhodou.
Tak potřetí a naposled..
Letošní deficit od začátku roku vám nemůže dorovnat jedna, dvě zálivky v červenci dohromady pár desítek mm nad měsíčním průměrem.
Aktuální stav povrchové vrstvy nevypovídá naprosto nic o celkovém stavu srážkového deficitu 2025..
tady hlavně jde i o to, že když je celý rok nadprůměrně teplo, tak by mělo být po celý rok i nadprůměr srážek, aby se dorovnal větší výpar a prodloužená vegetační sezóna, která letos naštěstí začala v normálu, možná i trochu opožděně.
takže i ta celkem velká oblast 20-40mm v deficitu na intersucho je v realitě o něco zesílená díky vyšším teplotám
Francois
Pardon dohání tam mělo být
Aktuální stav povrchové vrstvy nevypovídá naprosto nic o stavu srážkového deficitu 2025.. Jo nevypovídá. Jen příroda vypadá normálně tak jak má. Nemusíte mě poučovat jak nějakého školáka. Chytáte se 1 špatného slova, které bylo myšleno trochu jinak.
Predators2
Nechytám.. Chytám se významu toho co píšete, nesmysl, a to je vaše vizitka..
Příroda vypadá..bla, bla..
Ano, vypadá.. na první pohled, ale není..
Deficit není o zelené trávě a listech na stromech.., na to to cmrndání stačí. Je o středních a spodních vodách, stavu pramenů, potoků, řek...
Francois
Jako nebaví mě to se hádat... Cmrndání je 100mm za 8 dní? Končím tuhle diskusi. Já povídám o voze a vy o koze.
tady se musím přiklonit k Francoisovi, chtělo by to aspon 2-3 dny zahradního deště vkuse, a pak by se možná neco zlepšilo, takhle to je zatím jen tak ze se zelená, jinak byl sem v lese včera na Snezniku a nic moc, to sucho je prostě znát a vidět
Predators2
O povedených dvou SF, jedné srážkové dekádě u vás, jsem psal už výše..
Dlouhodobě je to letos v Čechách o cmrndání a to na zelenou trávu a listí na stromech opravdu stačí...
A příroda vypadá... ale jen vypadá..a srážkový deficit je stále veliký...
Těch 100mm u vás je fajn začátek dohánění deficitu 2025..nic víc..
Dohnaný deficit je silná káva a je to nesmysl..
Rada?
Si příště raději nejdřív dvakrát přečtěte, co sem hodláte postnout..
Predators2
tak stále mnoho míst má za stejnou dobu třeba jen čtvrtinu, někde ještě míň, a to opravdu nestačí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.