Diskuse o počasí Bouřky 21.7.2025
Dnes na kroupy nebyly podmínky, za to shelfů bylo dost. Lokálně vítr přes 90 km/h ale jestli by se měla vydávat level 2.. Když vidím ty reporty tak asi jo.
Za červenec máme i s dneškem (2,5 mm) rovných 20 mm.
Ve Zlínském kraji jsou hlášené i poškozené střechy domů: https://www.facebook.com/hzszlk/posts/728603826590... (4 případy).
F4
Zalito je celkem slušně. Naopak tahle fronta je za mě jednou z nejlepších v tomto roce. Jen pár míst dostalo 1-2mm. Jižně od Prahy nepršelo skoro vůbec pravda. Na východě ještě hustě prší.
Aktuality: Bouřka s prudkým lijákem zavinila v Brně také předčasné ukončení dohrávky 1. kola druhé ligy mezi domácím Artisem a Chrudimí. V Brně spadlo od 15 do 20 mm za krátkou dobu.
Můžu potvrdit, že to byla opravdu silná bouřka, na zápas jsem se chvílemi díval, ale počasí mělo přednost. Podle mě nakonec tato bouřka skončí jako nejsilnější v tomto roce u nás. Bylo tu několik vln přívalového deště, silný nárazový vítr a silná elektrická aktivita. Když nás tato MCS přecházela, byl vidět tak 1 záblesk za 5 sekund (některé i fialové), kanálů blesků jsem viděl velmi málo, ale okna duněla pěkně, takže v tom byly i CG blesky, a to velmi blízko od nás. Asi půl hodiny téměř nepřetržitě hřmělo. Při příchodu bouřky jsem viděl nad kopci náznak shelf cloudu, ale fotit se nedalo, protože už pršelo a na oknech byly kapky. Kroupy sice při bouřce nepadaly, ale celkový úhrn je nádherných 28,5 mm, plus po přechodu systému byla ještě taková slabá až mírná přeháňka s 0,1 mm, tudíž výsledný úhrn dneška je 28,6 mm a v červenci jsme tak dosáhli rovných 77 mm vody. Myslím, že dnešek definitivně rozhodl o tom, že červenec u nás bude srážkově nadprůměrný.
vojta-černošice
Haha, no už je to tu skoro na pěstování rýže, takové masivní srážky nemají ani v poušti Gobi. Každopádně jsem dnes projížděl území na JZ od Prahy a vypadá to tam ještě zoufaleji, než u nás. Aspoň se v budoucnu nebudeme muset jezdit dívat na kaktusy do Kalábrie, ale stačí popojet do Brd.
F4
Teď je krásně rozdělené a viditelné to, co mohlo opravdu vydatné zalévat po většinu dne celou západní polovinu Čech, ne jen pár proužků na SZ, S, ale zůstalo díky blokaci převážně v Německu podél našich hranic, uteklo pryč na sever..a to, co vydatně zalilo od Prahy na východ, když se fronta posléze přece jen pomalu vydala k V, SV..
Nakonec východní polovina zřejmě na mnoha místech dosáhne na konci měsíce na normál.., v té západní to bude slabší..
Nicméně deficity co jsou od začátku roku zůstávají, v západní polovině se místy i dále prohloubí..
Ve čtvrtek to vypadá + - na repete, příchod srážek k Z, JZ hranici ráno, to hlavní zřejmě opět odpoledne na V od Prahy..
Tady je ta Polná.. docela mazec..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/bleskov%C3%...
Vím že skáču úplně mimo, ale jen tak pro zajímavost. Jak už tu psal Aldan, GFS na konci běhu maluje velmi výrazné podmínky s několikadenním rozhraním kde by se od JV neustále pumpoval horký a vlhký vzduch, teplotní gradient by byl velmi vysoký a mezi těmito dvěma vzduchovými hmotami by se vytvářely až velmi silné bouřky. Kdyby to vyšlo, byl by to dle mého úplný vrchol sezony, takové situace s výraznou dynamikou jsou za mě zkrátka nejlepší.
Tyhle výstupy s rozhraním na začátek srpna tam maloval už minulý týden, tak co když to vyjde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.