Jsem zvědavej jak to dopadne dnes s bouřkama, ICON D2 tam počítá s nějakou konvekci těsně před Brnem a projde takovej pás přes Brno a lehce jižní část + sever, ale jinak nic, tak uvidíme co nás dnes reálně čeká
Francois Přesně tak Dnes bychom se mohli dočkat hezky fotogenických bouřek v našich oblastech. Podmínky by měli přát, ale taky víme jak to občas dopadá, když podmínky jsou.. Včera modelově u mě nic a byla z toho nejvydatnější bouřka sezóny co se srážek a větru týče. Počkáme si..
Tak já nevím, estofex má na JZ 2 a ČHMÚ opět úplně v klidu bez výstrahy. Ty popolední výstrahy v dobu, kdy je většina lidí v práci za mne mají minimální dosah. Proč nevydají výstrahu v podobě potenciálně nebezpečného jevu a dále ji neupravují? Kvůli těm pár dezolátům v komentářích?
Edit: minutu po dopsání výstraha ale i tak za mne mohla být vydána dříve.
Moc nechápu dnešní 2 od estofexu. Ta měla přijít včera, kdy byly daleko lepší podmínky. Teď míří na západ velké pásmo deště a to zhatí veškerou konvekci odpoledne. Večer něco být může, ale na 2st těžko.
Predators2 Estofex píše: Current thinking is that initially stratiform rain shields or bands will increasingly break up into thundery showers in the afternoon, when daytime heating and strong lift act hand in hand.
Ale to se spíš týká toho aktuálního pruhu srážek od Prahy po Znojmo... Třeba i srážky přicházející z Německa se zvládnout rozvinout v něco silnějšího, času je ještě dost
tak v těhle teplotách a v týhle oblačnosti to teda na nějakej výraznej bouřkovej outbreak fakt nevidím jako, přeháňky budou častý, ale bouřky jen ojediněle, a spíše takové ty ze severozápadního proudění, dost z buněk dneska bude rotovat, jen ojediněle budou silnější outflow nebo downburst
Predators2 Uvnitř TN, v blízkosti jejího středu není potřeba nijak vysoké CAPE..aby to fungovalo Těch 200-500, které by mělo v Z polovině odpoledne být (400-500 na SZ) by mělo stačit.. Na JZ bude solidni střih větru a vysoká helicita..
Morfeus Prej tohle není ono. Teda podle toho co jsem četl od ČHMÚ tak má odpoledne nebo večer dorazit squall line. Ale co už necháme se překvapit, teď tady zrovna začalo pršet trochu. Čím víc toho spadne tim líp.