Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.

6
# 04.06.2025, 07:46

Aktuální situace je úplně jiná než měla být. Mělo být pod mrakem a svítí tu slunce a ty bouřky co jsou v Bavorsku jsou mnohem jižněji, takhle to během odpoledne projde velkou část Čech jestli se to nerozpadne.

# 04.06.2025, 07:51

Zdravím všechny profesionály tady :D
Mám jednu otázku, na dvě lokality. Jaká je pravděpodobnost dnešních bouřek na Mohelnicku, v okrese Šumperk. Podle modelů odhaduji, že střední moravu to spíš všechno mine.
Ale druhá lokalita mě zajímá více. Jsem se školou v přírodě u Lipenské přehrady.
Hrozí ty větší bouře tady? Jsme na louce pod stany, ale máme zajištěny i pro tyto případy varování spaní v jedné ubikaci. Polovina žáků, ( hlavně kluci, chtěj adrenalin a dobrodružství pochopitelně, naopak dívky by raději zalezli do ubikace :D )
Neměl bych problém být ve stanech s kluky při nějaké normální bouřce, ale pokud by hrozilo, to co se předpovídá, raději asi je pošlu na ubikaci.
Děkuji za vaše názory, věřím že jich bude rozmanitě :D

5
# 04.06.2025, 07:55

jarjik
Večerní bouřkový systém bude s příchodem fronty, tomu aktuální bouře na hranicích Švýcarska s Něměckem jakkoliv neuškodí. To, že je slunečno a teplota odpoledne ještě hodně vyšplhá přinese do celkové situace potřebnou energii. Hlavně neházejte flintu do žita v osm ráno, i když je to u mnohých tady běžné :) Dneska bouře budou a škody mohou být velké :pozor:

# 04.06.2025, 08:04

gugu92
Ano přesně tak, již někdy v hodinách 21:00, 22:00 lze čekat ten systém nad větším územím Čech. To jsou hodiny z hlediska načasování směrem k síle bouřek vlastně asi úplně nejvhodnější. Atmosféra bude energií maximálně nabitá a fronta se dá rychleji do pohybu, takže to podpoří vznik té intenzivní linie bouřek. Střih větru a dynamika vysoká, silné JZ proudění ve vysokých vrstvách atmosféry.

Existuje stále i určitá možnost odpoledních bouřek, ale modely jich dávají spíše málo.

Opravdu dnes bych si tipnul, že se nebezpečné prognózy naplní. Tak uvidíme.

339
# 04.06.2025, 08:04

No, začínám věřit, že asi něco přijde, když už i pan Roháček nás hodil do pásu s nejvyšší šancí - jeho předpovědi většinou vycházejí opravdu dobře. Moc se mi nelíbí, že některé modely opakovaně hážou předfrontály sem do středních Čech, o velké kroupy asi nikdo nestojí. Myslím ale, že suchá vrstva kolem Prahy bude zpočátku bránit jejich iniciaci. Každopádně uvidíme, jak to celé dopadne...:)

6
# 04.06.2025, 08:13

gugu92
Já se spíš obávám, aby to co je v Bavorsku nepřineslo velké kroupy na větší území ČR.

148
# 04.06.2025, 08:13

mlady.horyna
Já jsem zažil situaci, kdy se na táboře vojenský "hangár" odlepil od země a my kluci jsme ho drželi, aby neuletěl. Takže kluky bych nechal venku, aby byli po ruce, dnes se to bude hodit.:D

# 04.06.2025, 08:34

Ondris
Proboha umíš ty aspoň nějakou dobu psát bez invektiv ohledně Moravy. Plácáš nesmysly, ale tak hlavně si rypnout. Jižně od Moravy bude pravděpodobně nějaká mělká tlaková níže, ta bude pumpovat ten suchý vzduch fénu přímo hezky semka. Nejsilnější bouřky budou i u tebe, tak prosím příště bez invektiv. ;-)

# 04.06.2025, 08:38

Jo tak jsem si špatně všimnul, že letní čas se počítá +2 h navíc pro střední Evropu od toho UTC, ale v podstatě se tím nic nemění.

Pokud bouřky dorazí k hranici z Bavorska ve 21:00 místního času, poté se začnou rychle rozšiřovat, takže ve 22:00 už by mohly být až někam k Brdům a ve 23:00 již za Prahou směrem na SV.

478
# 04.06.2025, 08:45

Tak na Kladně už se objevila nějaká oblačnost a od jihozápadu něco vzniká a postupuje směrem sem... nějaký zárodeček...koukal jsem, že GFS nejpříhodnější podmínky posunul směr trochu na východ, a ECMWF tak nějak o něco méně hrůzy..semka by to mělo dorazit někdy okolo 21:00 asi a nejhorší by trvalo tak hodinu, dvě.. jsem zvědav, schovam pro sychr vzácnější kousky v květináčích, co jsem dal letnit..

50
# 04.06.2025, 08:52

a ten kolač + stím zataženo to jako neovlivní? :D

# 04.06.2025, 08:53

Tak poklidit zahradu, přikrejt zeleninu a odpoledne zasednout k radaru :cool: při aktuálním pohledu - to co vzniká za Marseille je to co bude škodit ??

36
# 04.06.2025, 09:01

Bavorsko a JZ polovinu Cech, kam to z Bavorska dorazi jeste v idealni dobu (pozdeji vecer), ceka doslova masakr... Ale Estofexi 2ka/3ka v Libereckem kraji, kam to ma dorazit az kolem pulnoci, je klasicky prestrel... Dvojek a trojek od Estofexu jsem tu uz zazil mraky a jen vyjimecne sem, do bourek zaklete krajiny obehnane horami, neco silneho prislo... Loni tu skoncily 2ky a 3ky jarnim destickem a to prave kvuli spatnemu nacasovani studene fronty... Podminky muzou byt ultra bombasticke, ale kdyz k vam dorazi studena fronta o pulnoci nebo ve 2 rano, tedy jako vzdycky az moc pozde, tak uz zadne velky bomby necekam... Kor kdyz tu dnes budou maximalky 24-25°C, takze pri nocnim prichodu bourek tak 20°C...

Cekam tedy klasickou situaci...masakry v Nemecku, ostatne jako vzdycky, masakry v JZ polovine Cech, kam to dorazi pozde vecer a pri nocnim postupu smerem na SV vyrazne slabnuti systemu...:cool:

# 04.06.2025, 09:05

Tomamir
To jsou argumenty, že bude 20 stupňů :D jakoby to při tyhle situaci mělo vliv, ale když to tak čtu můžete jít do CHMU pracovat, určitě tam někoho kdo to tak všechno ví, rádi přijmou

# 04.06.2025, 09:08

ludvicek
No mám tu osmičku. Takže věk 14 až 15. Ale představa že si každý bude držet svůj stan ... :D
Jak jsem psal, neměl bych problém je nechat při obyč bouřce ve stanech, ale podle veškerých psaní, to asi jen tak bouřka z tepla nebude :D
Jo a jinak všichni mají klasické áčkové stany. Nic velkého.

0
# 04.06.2025, 09:13

Může současná situace v Německu zmírnit očekávaný vývoj u nás v ČR?

36
# 04.06.2025, 09:15

Daniel Moudrý
Troufam si tvrdit, ze jestli bourky dorazi odpoledne/vecer, tedy v idealni cas a do rozpalene oblasti nebo v noci, kdyz uz nejsou podminky a je 18-20°C, tak je to sakra rozdil, jak ty bourky budou silne...

Ale teplotu tu neresim... Resim velmi pozdni prechod studene fronty, kdy na JZ dorazi v 8/9 vecer, ale do Libereckeho kraje cca o pulnoci... To uz proste nebudou tak pekelne podminky na 2ku ci dokonce 3ku od Estofexu...

Dopadne to jak rikam...Bavorsko peklo, JZ polovina Cech peklo a jak ten komplex bude postupovat dale, uz v noci, smerem na SV na Liberecky kraj, bude vyrazne slabout... Takhle presne dopadly lonske Estofexi 2ky a 3ky... Dorazilo to pozde a byl letni destik...

# 04.06.2025, 09:17

mlady.horyna
Já bych je rozhodně přeparkovala :) Máte to tam tak na rozhraní oblasti s výstrahou na silné a extrémní bouřky, tak či tak bych to ve stanech neriskovala, při tom extrémním větru a riziku opravdu velkých krup by to byl docela nerozum, aspoň za mě teda :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.