Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.
kuba
No na wetterzentralle.de ho museli odebrat z nabídky na zobrazení CAPE, protože extrémně nadceňoval i v zimě maloval housnumera CAPE. Poslední dobou je ale celkem přesný co do srážek se týče. Bouřky asi jak kdy, ale nárazy přehání. O víkendu taky točil 100km/h. Zase zítra bude jiná situace, takhle to říct, že je dobrý nebo špatný nejde.
v Německu pěkná bourka, docela silná
Ahoj. Situace je to dost zajímavá, ale myslím, že celý systém (jeho nejsilnější část) spíše projde o něco východněji/jižněji a nemusí vůbec pořádně zasáhnout větší část SZ Čech od Prahy na Z/SZ/S. Ty nejsilnější bouřky se potom vyskytují často na okraji celého systému blíže k teplému vzduchu.
Podle mě by mohla vyjít právě tato varianta, jako má teď ICON-D2. Nejsilnější bouřky od Šumavy přes západní okraj Vysočiny (zhruba na půl cesty mezi Prahou a Vysočinou) a o něco více na SZ už jen „slabší" srážková oblast. Ale je to jenom varianta a nakonec můžou být nejsilnější bouřky právě v SZ části Čech.
Tak jsem udělal vlastní odhad a rovnou počítám s tím, že to nevyjde. Těžko se to předpovídá.
schuby
Myslím, že ČHMÚ, aby nic nepodcenil, tak tu výstrahu pořádně rozšíří do všech stran, ale až na Moravu jí nedá a červená oblast pokud vůbec bude, tak nějak omezená a zřejmě ne přes úplně celé Čechy.
Všechny modely jih východ Čech. Znova a zas po těch letech i letos stejný ba ještě horší. SZ out. Taková šance to tady nic častého za rok není.
Zítra silné bouřky Morava a asi pak end.
Peter Sedlák 1
Všechny modely ne... Ale jo, víme kudy tyhle MCS nejraději chodí. Já bych se vůbec nedivil, kdyby se to z Vysočiny rozšířilo i na Moravu suchý vzduch nesuchý vzduch, protože to by bylo aby se Morávka nenakrmila. Každopádně jsem rád, že ty největší nárazy a kroupy se nám nejspíš vyhnou.
Ondris
No zatím to GFS, ECMWF, ICON, ICON DE i KMA-UN kreslí nejsilnější nad Prahu maximálně pár kiláků na východ, kdyby jsme se řídili podle modelů, ale za mě už teď nemá cenu modely sledovat...
Ale čeho bych se obával trochu jsou ty možné lokální supecely v čechách, ty kroupy v nich můžou být dost velký
ta Bouřka teď ráno co jde do Německa je teda už hodně pěkně aktivní + na družici taky vypadá docela zajímavé na půl 8 ráno
Frantis95
Situace 22.6.2023 se naplnila perfektně, avšak za hranicemi v Německu. V Česku to byl opravdu propadák a bouřky byly hodně výrazně pod očekáváním. Čekalo se silné derecho a extrémně silné bouřky, nakonec to pro ČR vyšlo mnohem slabší. Fronta se zdržela nad Německem a do ČR dorazily bouřky už dost pozdě cca kolem půlnoci a oslabené.
Nemyslím si, že právě dnes nastane obdobný propadák a situace, ale možné to samozřejmě je. Za mě pokud mají být pořádné bouřky, je vždycky lepší to načasování na odpolední/večerní hodiny, když se vyskytují předfrontální bouřky, izolované supercely. Pokud vychází na noční, už to bere ten potenciál a většinou už přijde jen systém, který může být do určité míry oslabený. Na druhou stranu to dnes vychází docela příhodně, aby byly bouřky skutečně až extrémně silné. Už večer se čekají první bouřky a tím pádem budou zřejmě dost rychle nabírat na síle. Směrem k půlnoci potom už dorazí systém. Lépe řečeno dorazí už asi tak kolem 21:00 - 22:00 místního času, to není zase tak pozdě. Nad Vysočinu (okraj) a střední Čechy by měl dorazit ještě spolehlivě před půlnocí.
Situace 24.6.2021 byla nejvýraznější ve 21. století, 21.6.2024 poté jedna z těch nejvýraznějších. Dal bych jí hned na druhé místo.
„Já si myslím, že to zas tak horké nebude, přecijen ty teploty nejsou kdovíjak vysoké a je šance, že prohřívání zhatí nějaká ta oblačnost."
Frantis95
Ve výšce (850 hPa) bude velmi teplý vítr, tudíž k prohřátí dojde určitě na teploty kolem +27°C v maximech a nemusí být nutně tropy k tomu, aby byly velmi-extrémně silné bouřky.
Nepatrně chladněji bude v nížinách na SZ Čech, tam ta teplá vzduchová hmota zasáhne jen okrajem a částečně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.