Tady jen jedna zajímavost,.. takhle to mydlilo bleskama do cukráku (vysílač je v prostřed obrazu)..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/blesky-bi%C...
Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.
Já jsem měl pocit, že jsem tak kolem půlnoci viděl směrem na západ záblesk, ale nebyl jsem si jistý a pak jsem už musel jít spát. Každopádně odjinud z Brna blýskavice vidět byla, alespoň z některých oblastí (nám vadí ty kopce v okolí). Bylo to tak 100 km daleko, to není až tak moc. V červenci 2017 jsem z Tater viděl blýskavici z bouřky u Komárna, to bylo nějakých 230 km.
Včerejší kroupy u Mnichova: https://www.facebook.com/photo?fbid=12628045818833...
Marek_98
Blýskavice z Brna určitě by měla být vidět. Na 100 km daleko jsou ještě záblesky z blýskavice obvyle hodně silné, kumulonimby dosahují výšky nad obzor docela dost. I na 200+ km je možné vidět blýskavici. Ale už jsou blesk velmi nízko nad obzorem (hypotetický obzor vodorovný), nesmí stínit kopce a hlavě musí být dobrá viditelnost. Světlo s blesku prochází značnou část trasy v nizších hladiných, kde je útlum světla nejvyšší.
V Tatrách, to už jsi na vyvýšeném místě, přes 1000 m nad mořem, nebo i více. Přes 1000 m nad mořem, to už vidíš o dost dál a blesky nejsou tlumeny nižšími vrstvy atmosféry, kde je neprůhlednost (opacita) nejvyšší. Niže než tvoje nadmořská výska světlo z blesků neprochází. 230 km je reálná hodnota pro pozorování blýskavce z Tater. I z Prahy Jižního Města jsem i viděl nad obzorem velmi slabý záblesk z bouřky v Německu západně od Chebu. Samotný blesk vidět nebyl.
, tak aktuální situace mne pobavila, nemělo jít něco přes Moravu? A jde to opět vlastně středem přes nás... a kdybych to včera zkopíroval, je to prakticky nastejno.. pěkně prší.. díky za ty dary, ale už máme za těch posledních cca deset dní docela mokro, potřebuju dělat dva postřiky a můžu dělat akorát tak ouňo...
, jinak, docela příjemných +18...
TommyAst
Ano, tu blýskavici z Tater jsem si tehdy ověřil, jedna jediná bouřka byla na celém území Slovenska u toho Komárna a nic jiného to nemohlo být. Navíc ty záblesky pěkně osvětlovaly vzdálený Cumulonimbus těsně nad jihozápadním obzorem. A 100 km samozřejmě na blýskavici nic není, ale tady jsou skoro všude kolem nás kopce, takže je to takové hraniční. Při běžných bouřkách tak daleko blýskavici nevidíme, ale tohle byla silnější a vyšší bouřka. Každopádně nepíšu, že jsem něco viděl, jen jsem náhodou zahlédl nějaký záblesk, který mohl, ale stejně tak nemusel být z té MCS v Čechách.
Dovolil bych si zde včerejší bouřky z mého pohledu shrnout
Už kolem 14 hodiny se začaly kolem Prahy tvořit první cumuly, kolem půl čtvrtý začaly vznikat pvní bouřky. Já jsem na lov vyrazil kolem půl sedmé napřed na blízkou louku fotit silnou Supercelu severovýchodně odemně. Kratce po mém příchodu se začala prodlužovat na jih a přímo předemnou "bublat" ,navíc byla krásně osvětlená večerním sluncem.
vyskytovali se na ni četné pileusy a taky i dost možná snížené základny. Bouřka se potom postupně vzdalovala.
Kolem deváté jsem se přesunul na západ od Prahy kde jsem si s foťákem počkal na slinovaný bouřkový systém. Již kolem deváté začaly být vidět první blesky, jelikož tam byla i velmi silná vnořená supercela tak nakonec můžu být rád že mě to jižně podjelo. Při příchodu sytému jsem ale zachytil pár blesků.
Takže pro mě velmi povedená bouřková situace, a ten cumulonimbus nad Prahou byl jeden z nejhezčích co jsme kdy viděl
Bouřkám zdar
u Křečovic to musel být masakr, spousta popadaných stromů https://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/bourka-h...
Apolenka
No to byl jasný downburst,, ten bohužel zasáhl přímo i naši obec, ale ve slabší podobě, ale i tak mě na stanici dosáhl max náraz větru 29,3m/s tj (105,5km/h) a průměr 26,6m/s tj 95,7km/h!, do toho doslova nebeská diskotéka přívalák a malé kroupy do toho až nám to servalo nějaké větve i s třešněma, kdyby nebyl ten hnusný vichr, tak by to byla supr bouřka, přitom v nedaleké Zruči byl podle stanice max náraz větru jen přes 18m/s tedy nějakých 65km/h
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.