Meteorologové vidí na zítřek pro Čechy potenciálně nebezpečnou situaci a velké kroupy kolem 5 cm, tak jsem zvědavý.
Aby z toho nakonec něco bylo...
Jinak pro Moravu se na čtvrtek taky chystá nějaký bouřkový systém, vypadá to, že bude mít projevy taky velmi silné. Aladin sem dává nárazy i 120 km/h!
Doufám že tyto bouřky v následujících dvou dnech nenapáchají moc škod..
Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.
No, vypadá to zajímavě. Nějaké hezké bow-echo by mohlo přes Čechy projít. Hodnoty Cape nad 1500, cape/shear 800, střih 30m/s a zvýšená helicita jsou už pořádné hodnoty.. jenže vidle pokazí cokoliv. Záleží na načasování, když to půjde pozdě v noci kolem půlnoci, tak projevy asi budou slabší. Nesmí zaúřadovat CIN. Holt buďto to vyjde a bude mela nebo to bude propadák jako toho 23.6. 2023 nebo kdy to bylo - pár bouřek v noci na SZ. Co si budem, o 90 km/h nárazy asi nikdo nestojí.
HaMeLeOn14
Ve výstraze dokonce píšou i o 110 km/h v nárazech. To by bylo pěkné disko.
Takové nárazy bych ani já nechtěl zažít, jelikož je tady tolik (i vysokých) stromů, tak by to bylo celkem nebezpečné už i při 90 km/h...
Na čtvrtek tam pro nás má Aladin možná i přes 90 km/h, ale zatím to jsou předčasné výstupy. Uvidí se spíš zítra odpoledne.
Netrpělivě prohlížím výstupy modelů a moc se mi na to nekouká dobře, nějak jsem přestal mít nadšení pro bouřkové systémy, každá silnější bouřka o to více práce navíc uklízet případné škody. To si radši přeji, aby žádné MSC nebylo a to ani v rámci republiky. Neodporuji bouřkám hlavně bleskové podívané ale v rozumné míře ideálně bez rotujících základen
No tak drzim palce, dufam teda, ze zazijete pekne burkove orgie.. stvrtek som v Znojme, tak som zvedav, ci aj tam sa nieco ukaze. U nas doma necekam nic, zajtra to vypada na silny juzny vichr, narazy cely den 13-16 m/s, a stvrtek to vypada u nas na teploty okolo 32°C a dusno bez zrazok.
V Německu mají před-výstrahu na nejvyšší stupeň - hovoří se o extrémních bouřkách. Na stejný stupeň je to i u nás: https://www.dwd.de/DE/wetter/warnungen_gemeinden/w... Sice můžeme doufat, že to bude lepší, ale nyní jsou prostě podmínky pro význačné a výjimečně až extrémně silné bouřky s rozsáhlými škodami.
No na začátek června to kreslí dost zajímavé hodnoty. Poslední roky jsme obdobné viděli vždy kolem letního slunovratu. Všechny situace mají společné to, že z Alp postupuje prohlubující se tlaková níže, která ty podmínky dokáže slušně vyhrotit a hlavně působí jako skvělý spouštěcí mechanismus. Osobně si na zítřek tipuji něco na styl 23.6. - bow echo jdoucí z Bavorska, přes jižní a střední Čechy, dále do SV Čech a na Vysočinu. Často to jsou supercely vznikající v Bavorsku u hranic s Rakouskem, co pak tvoří jižní část MCS a celé to nejsilnější tlačí do výše zmíněného pásu. Mnohé modely tam ty supercely klasicky nemají, ale při těch podmínkách, co tam budou pamovat, nevěřím, že by z toho ta oblast vyšla naprázdno. Pro plný hit západu a severozápadu by za mě musel být jižní cíp systému před vstupem do Čech spíš někde kolem Norimberku a postup od ZJZ, zde bych pro příklad uvedl první ze dvou derech 7.7.2015. Nějak si nedovedu představit situaci, že by postupoval systém z Bavorsku, řekněme rovnoběžně k Šumavě a severnější části přechod přes ni mohli přežít v kompaktní podobě. Jiná by to samozřejmě byla, kdyby se bouřky začaly tvořit a následně formovat do systému přímo v Čechách řekněme mezi Plzeňskem a Karlovarskem. Tady narážím čistě na to, co jsem vypozoroval u systémů vznikajících v Bavorsku a proč takové stále chodí do "tradičního pásu". Postup na Moravu tentokrát, jak psal už Aidamko, vůbec nečekal. Ten jižní, suchý profuk to úplně nedovolí.
Já si zkusil udělat mapku na zítřejší den.
V oblasti 3 počítám s opravdu četnými supercelami, které mohou produkovat velké kroupy a přinášet silné nárazy větru. Tyto supercely postupně utvoří celek v podobě MCS která bude svižně postupovat na SV.
Na čele tohoto systému pak budou hrozit až velmi silné nárazy větru a nelze vyloučit také možnost downburstů díky vnořeným supercelám. Systém by měl žít dlouho a rozpadnout by se měl až někde na severu Polska, může se tak stát derechem, pokud splní určité parametry v celé jeho délce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.