Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.

1365
# 03.06.2025, 14:18

Meteorologové vidí na zítřek pro Čechy potenciálně nebezpečnou situaci a velké kroupy kolem 5 cm, tak jsem zvědavý. :tornado:
Aby z toho nakonec něco bylo...

Jinak pro Moravu se na čtvrtek taky chystá nějaký bouřkový systém, vypadá to, že bude mít projevy taky velmi silné. Aladin sem dává nárazy i 120 km/h! :blesk::blesk:

Doufám že tyto bouřky v následujících dvou dnech nenapáchají moc škod..

1959
# 03.06.2025, 14:25

No, vypadá to zajímavě. Nějaké hezké bow-echo by mohlo přes Čechy projít. Hodnoty Cape nad 1500, cape/shear 800, střih 30m/s a zvýšená helicita jsou už pořádné hodnoty.. jenže vidle pokazí cokoliv. Záleží na načasování, když to půjde pozdě v noci kolem půlnoci, tak projevy asi budou slabší. Nesmí zaúřadovat CIN. Holt buďto to vyjde a bude mela nebo to bude propadák jako toho 23.6. 2023 nebo kdy to bylo - pár bouřek v noci na SZ. Co si budem, o 90 km/h nárazy asi nikdo nestojí.

1365
# 03.06.2025, 14:31

HaMeLeOn14
Ve výstraze dokonce píšou i o 110 km/h v nárazech. To by bylo pěkné disko. :D
Takové nárazy bych ani já nechtěl zažít, jelikož je tady tolik (i vysokých) stromů, tak by to bylo celkem nebezpečné už i při 90 km/h...

Na čtvrtek tam pro nás má Aladin možná i přes 90 km/h, ale zatím to jsou předčasné výstupy. Uvidí se spíš zítra odpoledne.

5083
# 03.06.2025, 14:43

Netrpělivě prohlížím výstupy modelů a moc se mi na to nekouká dobře, nějak jsem přestal mít nadšení pro bouřkové systémy, každá silnější bouřka o to více práce navíc uklízet případné škody. To si radši přeji, aby žádné MSC nebylo a to ani v rámci republiky. Neodporuji bouřkám hlavně bleskové podívané ale v rozumné míře ideálně bez rotujících základen

# 03.06.2025, 15:08

JUGOCV
Furt to není finální výstraha tak šance ještě je.

# 03.06.2025, 15:27

V Německu mají na zítra červenou výstrahu, od hranic se Švýcarskem až k nám. Tak uvidíme, jestli se u nás bude ještě měnit.

# 03.06.2025, 15:48

Zítra k nám zesílí příliv velmi teplého vzduchu a k večeru přes naše území začne přecházet zvlněná studená fronta. Vzduch bude vlhký a v atmosféře bude výrazná dynamika (projeví se velmi vysokým střihem větru, tedy změny rychlosti a směru větru s výškou).... Více >>

# 03.06.2025, 16:06

No já bych chtěl nějaké to derecho v přiměřené vzdálenosti

102
# 03.06.2025, 16:08

In-počasí
Ten krajní SZ myšleno Ašský výběžek a Karlovy Vary? Tam totiž ty hodnoty jsou nejnižší (plus jihozápad) začíná to být zajímavý..
Jdu zakrýt skleník..

# 03.06.2025, 16:13

Já nechci aby u nás udeřilo kroupové jádro ale aby bylo hodně blízko máme švestky poprvé po několika letech

544
# 03.06.2025, 16:16

No tak drzim palce, dufam teda, ze zazijete pekne burkove orgie.. stvrtek som v Znojme, tak som zvedav, ci aj tam sa nieco ukaze. U nas doma necekam nic, zajtra to vypada na silny juzny vichr, narazy cely den 13-16 m/s, a stvrtek to vypada u nas na teploty okolo 32°C a dusno bez zrazok.

# 03.06.2025, 16:28

V Německu mají před-výstrahu na nejvyšší stupeň - hovoří se o extrémních bouřkách. Na stejný stupeň je to i u nás: https://www.dwd.de/DE/wetter/warnungen_gemeinden/w... Sice můžeme doufat, že to bude lepší, ale nyní jsou prostě podmínky pro význačné a výjimečně až extrémně silné bouřky s rozsáhlými škodami.

544
# 03.06.2025, 16:30

Aktualne v okoli Balatonu v Hungarii

Chcelo by to repete roku 2007... myslim 21.6.2007 a 22.6.2007 bola fajn situacia 😁

Webkamera idokep
Webkamera idokep
1365
# 03.06.2025, 16:57

Zítra tam má Aladin na jihu Moravy až 5000 CAPE! :!!: Rozvoj bouřek, se ale zítra zde neočkává...

12
# 03.06.2025, 16:57

No tak nějaké to derecho už nějakou dobu nebylo.. snad i pár let.. byl z tohoto pohledu teď docela klid..

a co se týká výstrahy, v čhmú možná zítra poupraví na základě nových výstupů... zatím je to pořád dost daleko.

# 03.06.2025, 17:01

Tadeas
No to je zase ten MU Cape, takže víceméně to maximum maxim kdyby... No však to známe. Zítra na Moravě nic nebude, od jihovýchodu suchý a teplý vzduch, iniciační potencionál bude také nulový. Směrem na západ Moravy sice bude lepší, ale stejně velice slabý.

12
# 03.06.2025, 17:10

Tomino
Maďarsko, to je jiný svět.. ;-) doporučuju pohled na družici.. je monumentální :). Chtěl jsem nahrát obrázek, ale nejde to, je příliš velký..

A dívám se na detekci blesků a nikde nic.. že by výpadek?

50
# 03.06.2025, 17:53

No gfs začíná přitápět s hodnotou cape...

69
# 03.06.2025, 19:00

No na začátek června to kreslí dost zajímavé hodnoty. Poslední roky jsme obdobné viděli vždy kolem letního slunovratu. Všechny situace mají společné to, že z Alp postupuje prohlubující se tlaková níže, která ty podmínky dokáže slušně vyhrotit a hlavně působí jako skvělý spouštěcí mechanismus. Osobně si na zítřek tipuji něco na styl 23.6. - bow echo jdoucí z Bavorska, přes jižní a střední Čechy, dále do SV Čech a na Vysočinu. Často to jsou supercely vznikající v Bavorsku u hranic s Rakouskem, co pak tvoří jižní část MCS a celé to nejsilnější tlačí do výše zmíněného pásu. Mnohé modely tam ty supercely klasicky nemají, ale při těch podmínkách, co tam budou pamovat, nevěřím, že by z toho ta oblast vyšla naprázdno. Pro plný hit západu a severozápadu by za mě musel být jižní cíp systému před vstupem do Čech spíš někde kolem Norimberku a postup od ZJZ, zde bych pro příklad uvedl první ze dvou derech 7.7.2015. Nějak si nedovedu představit situaci, že by postupoval systém z Bavorsku, řekněme rovnoběžně k Šumavě a severnější části přechod přes ni mohli přežít v kompaktní podobě. Jiná by to samozřejmě byla, kdyby se bouřky začaly tvořit a následně formovat do systému přímo v Čechách řekněme mezi Plzeňskem a Karlovarskem. Tady narážím čistě na to, co jsem vypozoroval u systémů vznikajících v Bavorsku a proč takové stále chodí do "tradičního pásu". Postup na Moravu tentokrát, jak psal už Aidamko, vůbec nečekal. Ten jižní, suchý profuk to úplně nedovolí.

1978
# 03.06.2025, 19:29

Já si zkusil udělat mapku na zítřejší den.

V oblasti 3 počítám s opravdu četnými supercelami, které mohou produkovat velké kroupy a přinášet silné nárazy větru. Tyto supercely postupně utvoří celek v podobě MCS která bude svižně postupovat na SV.

Na čele tohoto systému pak budou hrozit až velmi silné nárazy větru a nelze vyloučit také možnost downburstů díky vnořeným supercelám. Systém by měl žít dlouho a rozpadnout by se měl až někde na severu Polska, může se tak stát derechem, pokud splní určité parametry v celé jeho délce.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.